Aktivizálódtak a Fidesz–KDNP szimpatizánsai

A Nézőpont Intézet friss közvélemény-kutatásából kiderül, hogy az elmúlt hetekben tovább növelte népszerűségét a Fidesz–KDNP. A felmérés szerint egy most vasárnapi választáson a kormánypártok ötvenhat százalékot szereznének, ami azt jelentené, hogy a Fidesz–KDNP tizennégy mandátumot szerezne az Európai Parlamentben, ezzel a legnépszerűbb pártszövetség lehet Európában – írja a hirado.hu.

Gyakorlatilag megkezdődött az európai parlamenti választási kampány, ami Manfred Weber európai néppárti csúcsjelölt kommunikációján is érződik: egyre sűrűbben támadja a magyar kormányt és a Fideszt. Arról, hogy mit mutatnak az adatok, és milyen kampányra lehet számítani a következő két hónapban, a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában beszélgettek.

Nőtt a Fidesz–KDNP támogatottsága a biztos szavazók körében

A támogatottság növekedésének elsődleges oka, hogy az európai néppárti vita kapcsán aktivizálódott a Fidesz–KDNP korábban is jól behatárolható szimpatizánsi köre – mutatott rá Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője.

Ismertette: a korábbi adatokkal összehasonlítva látszik, hogy februárban és márciusban is 44-44 százalék volt a kormánypártok támogatottsága a teljes népesség körében, a biztos szavazók körében pedig a korábbi 54-ről 56 százalékra nőtt.

Ez a növekedés a tavaly áprilisi országgyűlési választások óta tapasztalt trendbe beleillik – jegyezte meg.

A Fidesz–KDNP a 2018-as országos listás szavazati eredményénél jelenleg 9 százalékkal magasabb támogatottságot tudhat magáénak.

Mindez azt is jelenti, hogy a kormányzó pártok profitáltak az ellenzéki pártok folyamatos mélyrepüléséből, valamint képesek olyan érdekes helyzetekben is megfelelő politikai üzeneteket küldeni, mint amilyen a néppárti vita volt az előző hónapban – magyarázta.

A Nézőpont Intézet elemzője hozzátette: a kormányzó pártok népszerűsége nem változott, a táboron belül azonban megnövekedett az aktivitás – ennek köszönhető az 56 százalékos támogatottság.

Közös cél az erősödés

Az Európai Néppárt és a Fidesz vitájában mindkét félnek az volt a célja, hogy erősödjön – állapította meg Farkas Örs politikai elemző.

Farkas felidézte Orbán Viktor Die Weltnek adott interjúját, amelyben a miniszterelnök úgy vélekedett, hogy a Fidesz és a néppárt vitája kizárólag az európai baloldal és a bevándorlást támogató erők céljait segíti. Orbán akkor úgy fogalmazott: a bevándorláspárti közösség szalámipolitikát folytat, amellyel megpróbálja a migrációt ellenzőket egymás után leválasztani a néppártról.

Ennek a folyamatnak szabott gátat a legutóbbi néppárti kongresszus, ahol a Fidesz saját maga javasolta tagsága felfüggesztését – fogalmazott.

Nem meglepő, hogy Manfred Weber olyan álláspontot fogalmaz meg, amely szembehelyezkedik a magyar kormánnyal és a Fidesszel, és arra sem kell számítani, hogy a Fidesznek megváltozott a véleménye. Érdekmegállapodásról van szó. Olyan egyezséget kellett kötni, amely fenntartható a választásokig. Hogy a voksolás után miképpen alakul a Fidesz és az Európai Néppárt viszonya, azt a megszerzett mandátumok tükrében érdemes vizsgálni – fejtette ki Farkas Örs.

Webernek szüksége lesz a Fidesz mandátumaira

A közvélemény-kutatók arra számítanak, hogy a május 26-át követően felálló új Európai Parlament már nem fog tudni arra a nagykoalíciós politikai stratégiára építeni, amely a szocialisták és a néppárt eddigi együttműködésével megvalósult – mondta Tóth Erik.

Szerinte ez azt jelenti, hogy az Európai Néppárt nagyjából 180–185 képviselői helyre számíthat. Ilyen szűk politikai többség esetén, amely létrejöhet a szocialistákkal, esetleg a zöldekkel, nagy szerepe lesz annak, hogy hány képviselőt tud majd delegálni a Fidesz–KDNP az Európai Parlamentbe.

A közvélemény-kutatás támogatottsági adatai szerint Tóth Erik 14 helyet jósolt a kormányzó pártoknak, ami két mandátummal meghaladná a 2014-es eredményt.

Ebből következik, hogy a kereszténydemokrata platformon alapuló politika, amelyet Orbán Viktorék kiépítettek, egyértelműen bejött a Fidesznek és a választópolgárok számára értékes.

További következmény lenne, hogy a Fidesz a határon túli képviselőkkel kiegészülve a most ismert Európai Néppárt 10 százalékát adhatná, ami elég nagy mandátumarány.

Ahhoz, hogy Manfred Weber az Európai Bizottság jövőbeni elnöke lehessen, biztosan szüksége lesz a Fidesz–KDNP képviselői helyeire, hiszen az Európai Néppárt várhatóan nem lesz erősebb, a Fidesz–KDNP ugyanakkor erősödni fog az előrejelzések szerint.

Forrás: hirado.hu
Fotó: MTI