Sneider Tamás és Márki-Zay Péter

Nem véletlen, hogy a vásárhelyi polgármester pánikba esett a nemzeti radikális Mi Hazánk Mozgalom helyi zászlóbontása miatt. Márki-Zay Péter továbbra is a súlyos anyagi, erkölcsi és politikai válságba süllyedt Jobbikba kapaszkodik.

Elképesztő, józan ésszel nehezen érthető kapkodásba és csapkodásba kezdett Márki-Zay Péter, miután a múlt héten bejelentették a Mi Hazánk Mozgalom hódmezővásárhelyi szervezetének megalakulását. A polgármester előbb „kamuoldalán”, a közvetlen munkatársai által (is) szerkesztett Vásárhelyiek a változásért gyűlöletplaccon „a vásárhelyi Fidesz náci tagozata”, majd átlátszóan taktikusan picivel később saját hivatalos közösségi felületén a „fideszes szélsőjobb” vásárhelyi létrejötte miatt óbégatott és riogatott. Mindezt azzal fejelte meg, hogy – a hírek szerint városházi munkatársával, Dombi-Kiss László helyi Jobbik-elnökkel karöltve – raportra rendelte az irodájába Balog Norbertet, a Mi Hazánk vásárhelyi vezetőjét, akit – állítják a mi hazánkosok – legott meg is fenyegetett egy szolid-szelíd lejáratókampánnyal és rágalomhadjárattal, amennyiben az őszi önkormányzati választáson saját jelölteket merészelnek állítani a városban.

Mire föl ez a súlyos hibáktól hemzsegő politikai vircsaft? – merülhet fel a jogos kérdés az olvasóban. Nos, a válasz roppant egyszerű és magától értetődő. A párt trójai falovaként elhíresült, „Jobbik-logó nélküli jobbikos” jelöltként (idézet Gyöngyösi Márton parlamenti frakcióvezetőtől) a vásárhelyi városházára az országos Jobbik erőforrásai, Szabó Gábor pártigazgató kézi vezérelt kampánya, valamint Simicska Lajos zacskós médiája segítségével beejtőernyőztetett Márki-Zay Péter továbbra is a Jobbikra épít, a Jobbikban bízik. Plasztikusabban mondva: a Jobbikba kapaszkodik.

Szabó Gábor és Márki-Zay Péter

Nem véletlen, hogy tavaly ősztől látványosan dörgölőzik Sneider Tamás pártelnökhöz (még vendégül is látta otthonában), majd személyesen is részt vett február 2-án a Dürer Kertben a Jobbik országos évadnyitóján. Ott, ahol a súlyos politikai, erkölcsi és anyagi csődben lévő párt elnöke „végsőkig tartó harcot” ígért hallgatóságának, persze az ellenzéki összefogósdi jegyében.

A rendezvény különös pikantériáját adta, hogy a kitüntetésben részesített 56-os hős, Murányi Levente korábbi alelnök viszont beszédében éles kirohanást intézett a baloldali pártokkal történő együttműködés ellen. „Egy Gyurcsány Ferenc vagy egy Niedermüller Péter számomra nem emberi kategória”, „mindent vállalok, bármit, de én a kommunistákkal a baloldalt a sátán gyermekeinek tartom” – tette nyilvánvalóvá, mélységesen elítéli, hogy az egykoron nemzeti radikális Jobbik megállíthatatlanul sodródik a balliberális tömörülés felé. Az elvileg „vendég” Márki-Zay február 3-i Facebook-élőjében azzal büszkélkedett(!!!), gyorsan ki is okosította Murányit, a Fidesz ellen mindenkinek össze kell borulnia Gyurcsánytól a szocikon át a Sneider-brigádig (tudják, ha kell, orrbefogva). A vásárhelyi polgármestertől persze nem idegen, hogy fogadatlan prókátorként tanácsokat osztogat a Jobbiknak: még az ősszel azt „ajánlotta” nekik, maradjanak radikálisok, de ne legyenek szélsőségesek, és szervezzenek a zsidókkal, cigányokkal és baloldaliakkal közösen Új Magyar Gárdát.

Márki-Zay tehát görcsösen kapaszkodik a valamikor őt felépítő és támogató Jobbikba, de egyértelműen döglött lovon ül. Hisz nem volt véletlen Murányi Levente kifakadása, valamint hogy a párt az elmúlt egy esztendőben atomjaira hullott, tömegek hagyták el (köztük vagy fél tucatnyi parlamenti képviselő). Hiszen az egykoron nemzeti radikális alakulat az elmúlt időszakban elveszítette népi-nemzeti identitását, feladta radikális gyökereit, balliberálissá csicskult cicásodott a „néppártosodás” hazug álarca mögött.

„Az egykori nemzeti párt szintén a pártszakadásoktól, illetve antiszemita és rasszista botrányoktól hangos, ráadásul a balliberális pártokkal történő együttműködés is jelentősen rombolja a párt így is teljesen szétesett szavazótáborát. A hataloméhségtől megrészegült jobbikosok nem veszik észre, hogy Gyurcsány Ferencék halálos ölelése rövid távon hozhat nekik sikermorzsákat, de hosszú távon mindenképpen a párt totális eljelentéktelenedését eredményezi” – jellemezte a minap a Jobbik identitásvesztését a Magyar Nemzet hasábjain Deák Dániel politológus.

A Jobbik által hagyott űrt politikai értelemben a Mi Hazánk Mozgalom töltötte és tölti be, mely felvállalja a népi irányvonalat, a nemzeti radikalizmust – felszippantva a korábbi jobbikos szimpatizánsokat is. Ezért számít vörös posztónak a Jobbik és Márki-Zay Péter szemében.

Ennek, valamint a vásárhelyi hatalomféltésnek köszönhető a heves és dühödt nácizás, szélsőjobbozás, raportra rendelés és a fenyegetés.