Két évig kapott migránskártyájára havi 500 eurót az ISIS-hóhér
Újabb részletek derültek ki a terrorizmussal gyanúsított Hasszán F. ügyéről. Az Iszlám Állam hóhérjaként emlegetett férfi két évig kapott havi 500 eurót az Európai Uniótól a migránskártyájára. Ügyvédjének azt mondta, 2016 márciusában érkezett családjával Görögországba, nagyjából fél évvel később kapta meg a név nélküli kártyát. Az utalásokat pedig csak azután függesztették fel, hogy Magyarországon elfogták, és ezért nem tudott jelentkezni a görög hatóságoknál, ami egyik feltétele a juttatásnak – közölte az M1 Híradója.
Natasha Bertaud azt mondta: tudomásukra jutott, hogy a szóban forgó személy részese volt a programnak, amely a nemzetközi védelemre szorulók támogatását szolgálja Görögországban. Hozzátette, mivel a kártya tulajdonosa nem jelent meg a havi személyes ellenőrzésen, a kártyát már zárolták. A szóvivő ugyanakkor a múlt héten még arról beszélt, nem tudják, hogy Hasszán F. valóban szerepel-e a támogatásra jogosultak névjegyzékében.Azt is mondta, pontosan tudják, hogy melyik kártya kinek a birtokában van, ugyanis mindegyikhez tartozik egy szám, és a kártyabirtokosokat havonta ellenőrzik. Az Országgyűlés ülésén is téma volt Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, az elfogott terrorista a gyanú szerint 20 ember kivégzésében vett részt, majd Európába jött, menedékjogot kért, és amikor a magyar hatóságok Ferihegyen őrizetbe vették, migránskártyát találtak nála.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára pedig arról beszélt, Hasszán F. ügye minden másnál jobban szimbolizálja, hogy mi a súlyos baj a brüsszeli politikával. Úgy fogalmazott, csak januárban 60 ezren kaptak migránskártyát anélkül, hogy erről kikérték volna az európai emberek véleményét. Hozzátette, a bevándorlók – köztük a könyörtelen terroristák – olyan juttatásokat kapnak, amilyeneket egy magyar állampolgár még csak nem is remélhet.Hangsúlyozta, a magyar kormány álláspontja mindezek miatt az, hogy

haladéktalanul meg kell szüntetni minden olyan programot, amely ösztönzi a bevándorlást és növeli a biztonsági kockázatokat.

“Erőteljes mozdulattal fordítani kell a brüsszeli kormánykeréken, mert az Európa nevű hajó most az önfeladás felé halad, ezt pedig nem szeretnénk mozdulatlanul nézni” – tette hozzá. Kiemelte, ezért is fontos, hogy minél többen vegyenek részt a májusi európai parlamenti választáson.A hiba az EU jogi és politikai rendszerén belül vanA hibákat minden esetben az Európai Unió jogi és politikai rendszerén belül kell keresni – jelentette ki Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője az M1 Ma Este című műsorában. Véleménye szerint azok a jogszabályok, amelyek körülhatárolják, hogy ki és hogyan kaphat ilyen támogatást, nem egyértelműek.Úgy véli, az alapvető probléma az, hogy a személyazonosságot a legtöbb országban és az országhatárokon túl nem tudják ellenőrizni az illegális bevándorlók esetében. Magyarország ennek kapcsán már több alkalommal tett javaslatot, hogy az ilyen jellegű politikai és jogi visszásságokat miként lehetne a felszínre hozni, és egy összeurópai rendszeren belül értelmezni – fűzte hozzá.

Az Európai Unió jogszabályozási környezete azonban nem kínál ezekre semmilyen megoldást,

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációért felelős tagja erre a kérdésre nem is problémaként, hanem egy működő szakpolitikai megoldásként tekint.

Forrás: hirado.hu
Fotó: MTI