Színek és minőség sugározta energia Papageorgiu Andrea képein 9

Az Alföldi Galériában péntek délután nyílt meg Papageorgiu Andrea festőművész Hajnal előtt a legnagyobb a sötétség című egyéni kiállítása. Az alkotó 2006 óta rendszeres résztvevője a Vásárhelyi Őszi Tárlatoknak, s a most megnyílt tárlat másfél évtized munkásságát foglalja össze.

Nátyi Róbert művészettörténész szakmai értékellését azzal nyitotta, hogy a kortárs modern művészet az elmúlt évtizedekben nehezen követhető ingadozásokat produkált a figuratív és nonfiguratív ábrázolás tengelyén, ám az ezredforduló után egyre több fiatal művész a figuralitást, a realista festészetet, sőt a hiper- vagy fotórealizmust választották eszközül, szemben a korábbi évtizedek különféle absztrakciós törekvéseivel. Ezek az alkotók bátran vállalták az európai festészetben a reneszánsz óta meglévő irányzatot, s Papageorgiu Andrea festészete is ezen a vonalon indult el, expresszionizmussal ötvözve, különleges energiákkal töltve fel képeit.

Színek és minőség sugározta energia Papageorgiu Andrea képein

A színek és tónusok intenzitása, dinamizmusa, a meglepő színkapcsolódások új hangú festészetet hoztak létre – állapította meg Nátyi Róbert. Papageorgiu Andrea művészetében cezúrát a 2010-es év jelentett, amikor az olajfestéket az akvarell váltotta, de a fókusz és a szemlélet is új irányt vett az ez után készült alkotásokon, a szélesre nyitott perspektívák, az ikaroszi magasságból ábrázolt világ helyett a közeli ábrázolásoké, a mindennapi csodáké lett a művész festészete.

Színek és minőség sugározta energia Papageorgiu Andrea képein 2

Papageorgiu Andrea művészete mindenki számára érthető, felismerhetők a témák: csendéletek, önarcképek, lovas ábrázolások, enteriőrök és városképek váltakoznak – állapította meg a művészettörténész, hozzátéve: Papageorgiu Andrea művészete második korszakával új ablakot nyitott magának, arcképei vagy fákat ábrázoló sorozatai a kép minőségével adnak át energiát a szemlélőnek – fogalmazta meg Nátyi Róbert.

Színek és minőség sugározta energia Papageorgiu Andrea képein 7

Az Alföldi Galériában május közepéig látogatható kiállításról katalógust jelentet meg a Tornyai János Múzeum, amelynek bemutatója április végén várható.

Színek és minőség sugározta energia Papageorgiu Andrea képein 1 Színek és minőség sugározta energia Papageorgiu Andrea képein 3 Színek és minőség sugározta energia Papageorgiu Andrea képein 4 Színek és minőség sugározta energia Papageorgiu Andrea képein 5 Színek és minőség sugározta energia Papageorgiu Andrea képein 7 Színek és minőség sugározta energia Papageorgiu Andrea képein 8 Színek és minőség sugározta energia Papageorgiu Andrea képein 9 Színek és minőség sugározta energia Papageorgiu Andrea képein 10 Színek és minőség sugározta energia Papageorgiu Andrea képein 11 Színek és minőség sugározta energia Papageorgiu Andrea képein 12 Színek és minőség sugározta energia Papageorgiu Andrea képein 13 Színek és minőség sugározta energia Papageorgiu Andrea képein 14 Színek és minőség sugározta energia Papageorgiu Andrea képein 15

Arany-Tóth Attila
közönségkapcsoalti munkatárs
Emlékpont