Kiszelly Zoltán

A politológus szerint a polgármester az önkormányzat lehetőségeit ugródeszkának használva építi országos karrierjét. Márki-Zay miniszterelnök-jelöltségről álmodik, de el fog bukni a Gyurcsány családban.

Álruhába bújnak az önkormányzati választáson a bevándorláspárti jelöltek, és magukat függetlennek álcázva igyekeznek megragadni a hatalmat. Ebben a mesterkedésben vállal szerepet Hódmezővásárhely polgármestere, aki nagypolitikai karrierről álmodva ugródeszkának használja városát – erről beszélt a napokban makói estjén Kiszelly Zoltán politológus.

Az elemző szerint az ellenzék képtelen vonzó alternatívát kínálni a kétharmados felhatalmazással bíró kormánypártokkal szemben, ezért újabb és újabb próbálkozásokkal, ha tetszik: trükkök százaival rukkol elő. A legújabb terv, hogy a bukott, valós támogatás nélküli pártok embereit függetlennek álcázva indítják az önkormányzati választáson. Márki-Zay Péter országos politikai építkezését is részben így kell értelmezni.

Márki-Zay Péterre egyfajta politikai vállalkozóként kell tekinteni, aki Palotás János rendszerváltás utáni kísérletéhez hasonlóan a multi-lever marketing (MLM) módszer szerint gründolja országosan a pártját unokatestvérével, Hadházy Ákossal. Nem véletlen, hogy Hadházy azt sugallja, aki polgármester-jelölt akar lenni, az gyűjtsön aláírásokat az Európai Ügyészséghez való csatlakozás mellett, és majd azok lesznek ősszel a szavazói, akik aláírják az ívet

– fejtette ki.

Hozzátette, az ellenzéki pártok jelenleg annyira népszerűtlenek, hogy független jelöltek mögé rejtőznének el, hasonlóan a Lengyelországban, Szlovákiában és Romániában már alkalmazott forgatókönyvhöz. Jelöltjeik azonban éppen annyira függetlenek, mint amennyire Bajnai Gordon volt 2013-ban, mikor is „nem az égből pottyant ide, hanem az MSZP csődtömegéből nőtt ki”.

– Bajnai Gordont az ellenzék akkor független, nyugatos új jelöltként próbálta eladni. Csakhogy az emberek nem hülyék: pontosan tudták, hogy a Gyurcsány-kormány miniszteréről, majd balliberális miniszterelnökről van szó, aki néhány éve elvette a 13. havi nyugdíjat

– idézte föl.

Ami Márki-Zayt illeti, Kiszelly Zoltán úgy látja, ugyanúgy dobbantóként tekint városára, mint anno Tétényi Éva tette Esztergommal. Ennek tükrében tartja sokatmondónak, hogy számos máshol „megbukott ember” bukkant fel Hódmezővásárhelyen tanácsadóként.

Valójában tehát országos politikai építkezés zajlik a helyiek pénzéből, Márki-Zay ugródeszkának használja az önkormányzat lehetőségeit a nagypolitikai karrier reményében. Arról álmodik, hogy ő lesz majd 2022-ben az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Üzenem neki, hiába forgatja a nevét, nem fog sikerülni, mert az ellenzék egyértelműen Gyurcsány Ferencné Dobrev Klárát építi, akit majd egyfajta magyar Hillary Clintonként akarnak megjeleníteni

– elemzett a szakértő.

A politológus hozzátette, Márki-Zaynál fajsúlyosabb játékosok is igyekeztek már kicselezni Gyurcsány Ferencet, de ő elgáncsolta támadóit. Korábban Bajnai Gordon és Botka László sem tudta kikerülni az ellenzék valódi vezérét, és ez a vásárhelyi városvezetőnek sem fog sikerülni.

– A választóknak fontos tudniuk, hogy az úgynevezett függetlenek mind a bevándorláspárti politika képviselői. Ez azért roppant veszélyes Magyarország számára, mert Brüsszel terve, hogy azoknak az önkormányzatoknak adna pénzt, melyek migránsokat fogadnak be. Így helyeznének nyomást a nemzeti kormányokra, hogy a bevándorlók befogadásában érdekelt helyhatóságokat a bevándorlásellenes kabinetekre uszítják

– magyarázta.