Rendkívüli közgyűlés Vásárhelyen – élő! 9

Nem sikerült megegyezni a ma reggeli rendkívüli közgyűlésen, hogy kik legyenek az új tagok az önkormányzati újság szerkesztőbizottságában. Márki-Zay Péter polgármester ugyanis a napirendi pont közepén elnapolta az ülést, ami így április 12-én folytatódik majd. 

Az eddigiektől eltérően békésen indult a ma reggeli rendkívüli közgyűlés Vásárhelyen. A testület  megszavazta, hogy támogatja Szabó Zsolt kinevezését a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság élére, majd azt is, hogy május 13-án, hétfőn és 14-én kedden legyen az idei óvodai beiratkozások időpontja.

A Kovács-Küry Időskorúak Otthona felújítására egy 420 millió forintos pályázat áll rendelkezésre, amihez a városnak önerőből 83 millió forintot kell biztosítania, mivel a vállalkozók részéről a legkedvezőbb árajánlat is meghaladja az 500 millió forintot. Ennek kapcsán szólalt fel Benkő Zsolt, aki emlékeztetett: Márki-Zay Péter tavaly többször azt állította, hogy ő a korábbi évekhez képest 50 százalékkal olcsóbban folytat majd le közbeszerzéseket, ehhez képest most még a vásárhelyiek adóforintjaiból kell kipótolni egy beruházást. Hozzátette, azt sem kell elfelejteni, hogy a polgármester 2018-ban vállalkozókba kötött bele, akik így nem is csoda, ha nem kapkodnak a kivitelezések után.

Elnapolta a közgyűlést Márki-Zay: nincsenek új tagok a Vásárhelyi Valóság bizottságában 1

Ez kirobbantott egy közel egyórás vitát. Márki-Zay szerint Benkő Zsolt nem mond igazat, mivel a fideszes vállalkozások is folyamatosan nyernek az önkormányzatnál közbeszerzéseket, és az előző városvezetésben sem volt kevesebb sikertelen közbeszerzés, mint most. Hegedűs Zoltán, a Fidesz-frakció vezetője erre úgy reagált, a mostani vezetésnél tavaly 3 pályázatból 2 volt sikertelen, míg náluk 20-30-ból ugyanennyi.

Ismét előkerültek országos témák. A polgármester korrupcióval vádolta az Orbán-kormányt, és megemlítette, Magyarország a második legszegényebb ország az Európai Unióban, még Románia is lehagyott bennünket. Erre Grezsa István (Fidesz) képviselő úgy fogalmazott, szeretne ő mindig ilyen kormányt, ami ennyit fel tud mutatni, mint a mostani, Romániába pedig elég átmenni, és máris látszanak a két ország közötti különbségek.

Végül a testület megszavazta a 83 millió forint átcsoportosítását az általános tartalék terhére, majd az utolsó napirend, a Vásárhelyi Valóság szerkesztőbizottságának összetétele következett.

Elnapolta a közgyűlést Márki-Zay: nincsenek új tagok a Vásárhelyi Valóság bizottságában

Mint megírtuk, Grezsa Ferenc után Soós Csilla, a városi könyvtár igazgatója is kilépett a bizottságból, ami mögött a Fidesz politikai ambíciókat sejt. A bizottságban így már csak négyen maradtak, ezért a frakció két új tagot, Árva László gimnáziumigazgatót és Miklós Péter múzeumigazgatót javasolt. Kis Andrea szocialista alpolgármester szerint felháborító, hogy a Fidesz a bizottságon keresztül szeretné eldönteni, mi kerülhet az újságba és mi nem, Márki-Zay Péter pedig 15 nappal elnapolta a közgyűlést. Az ülés így április 12-én folytatódik majd. A bizottság tagjai így Kis Andrea, Mátray Attila, a roma nemzetiségi önkormányzat elnöke, Miklós Anikó iskolaigazgató és Szenti Tibor néprajzkutató.

Az ülésen történteket percről-percre (időrendben visszafelé) itt olvashatja:

09:23: Az utolsó napirendi ponthoz, a Vásárhelyi Valóság szerkesztőbizottság új tagjainak megválasztásához érkeztek. A hat főből ugyanis kettő, Grezsa Ferenc és Soós Csilla lemondott.

A Fidesz-frakció javaslata, hogy Árva László gimnáziumigazgató és Miklós Péter múzeumigazgató legyenek az új tagok.

Kis Andrea: felháborító, hogy a Fidesz sakkbábúként mozgatja a bizottság tagjait, hogy mi kerülhet bele az újságba és mi nem.

Márki-Zay szerint ez a kommunizmust idézi, majd elnapolta a közgyűlést 15 nappal. Április 12-én folytatódik az ülés.

09:21: Visszatértek a napirendi ponthoz. Megszavazták az átcsoportosítást az általános önkormányzati tartalék terhére.

09:14: Molnár Lászlóné jobbikos képviselő: azt gondolta, hogy ma nem lesznek viták, de Benkő Zsoltnak köszönhetően ismét ez van a közgyűlésen. A fideszes képviselőknek köszönhető, hogy még nem végeztek a mai munkával.

09:07: Hegedűs Zoltán: a polgármester jó 20 perccel ezelőtt azt mondta, hogy mi hoztuk a pénzt, önök pedig elköltik, ami jó munkamegosztás. Szeretnék én ilyen munkát. Korrupcióval vádol bennünket, holott önöknek van lakásbotránya.

– Tegnap olvastam, hogy még mindig Nagy Ernő lányának a nevén van a korrupciógyanús lakás, holott a szocialista képviselő 2 héttel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy visszaadják azt. Most akkor hogy van ez? – tette fel a kérdést.

Nagy Ernő: elindult a folyamat, de ehhez idő kell, ügyvéd kell. Jövő hét csütörtökre kerül vissza le a név a lakásról.

Rendkívüli közgyűlés Vásárhelyen – élő! 3

08:52: Kószó Péter: emlékszik arra, amikor tavaly 2018. február 26-án meglátogatott az alpolgármesteri irodámban? Akkor azt mondta, két célja van, börtönbe juttatni Orbán Viktort és Lázár Jánost. – Nekem ők 30 éve barátaim. Ekkor egy hét haladékot kértem, hogy ki tudjak hurckolkodni az irodámból – mondta a fideszes képviselő, aki ekkor döntötte el, hogy nem vállal közösséget a polgármesterrel.

Márki-Zay Péter: eltér az emlékezetünk, nem én akarom börtönbe juttatni őket, hanem az OLAF.

Grezsa István: át kell menni Romániába, és akkor lehet látni, hogy mi a különbség a két ország között. Ne értékeljük le magunkat, Magyarországot. Romániát ne hozzuk fel soha példaként.

Márki-Zay Péter: ott is vannak infrastrukturális fejlesztések, például szépen újulnak az utak. Sűrűn járok Romániába, még a mai napon is tervezek átmenni. Azt, hogy Románia is lehagyott bennünket, azt nem én, hanem az Európai Unió szervei állítják.

Grezsa István: ezt a vitát sokáig lehetne folytatni, ezért inkább térjenek vissza a napirendi pontokhoz.

Rendkívüli közgyűlés Vásárhelyen – élő! 7

08:25: Benkő Zsolt szerint Márki-Zay Péter képmutató magatartást mutat, mivel azt a korábbi városvezetést degradálja, amelyik ezeket a fejlesztéseket kitalálta. – Önnek semmi dolga nem volt, elnyert pénzeket és elindult közbeszerzéseket kellett végrehajtania. Nem akarom azt mondani, hogy ezekhez semmi köze nincs, de hazugság azt kijelenteni, hogy az előző vezetés nem tett meg mindent a város fejlesztéséért – jelentette ki a képviselő. Arra kéri a polgármestert, mutassa be, hogy mennyi pénzt hozott a megválasztása óta a településre.

Márki-Zay Péter: amikor önök voltak hatalmon, az a pénzek elnyerésének időszaka volt, a mostani pedig a megvalósításoké. Amit önök hoztak, mi elköltjük, ez jó munkamegosztás. – Én nem mondtam olyat, hogy a fideszes városvezetés nem tett meg mindent a fejlődésért, csak a rendkívül sok közbeszerzést kifogásoltam – válaszolt a polgármester, aki szerint Benkő Zsolt nem mondott igazat.

Koszó Péter nyugalomra intett mindenkit a vita kialakulása miatt. A fideszes képviselő szerint nyugodtan kellene vezetni az ülést, és nem Almási István városvezetésére mutogatni, mert ez etikátlan, erkölcstelen és kegyeletsértő is. – Meg kell nézni, hogy a képviselők hogyan és miből élnek, nincs takargatnivaló – mondta a polgármester korrupciós vádjaira.

Márki-Zay Péter: minden tiszteletem Almási Istváné, de az elmúlt egy évben 10 feljelentést tettek régebbi ügyek miatt, Ezeknél valóban nem Almási István aláírása szerepel, hanem például Hegedűs Zoltáné.

A polgármester szerint a képviselőknek ki kellene állnia a lopás és a Fidesz-kormány ellen.

Grezsa István: zabos ez a vagdalkozás, inkább a város ügyeivel kellene foglalkozni. Örülne, ha minden kormány ennyit fel tudna mutatni, mint az Orbán-kormány. 2010 óta ugyanis a GDP is nőtt és a munkanélküliség is jelentősen lecsökkent. Magyarország többet érdemel annál, mint amit a polgármester állít, és sértő az, hogy szerinte vannak a fideszes, és vannak a becsületes emberek.

Márki-Zay Péter: azt állítják, én vagyok gyűlöletkeltő, holott önök szórják tele a várost gyűlölködő szórólapokkal. A Fidesz állítja azt, hogy aki nem velük van, az hazaáruló. A GDP pedig valóban nőtt, de nem annyival, mint a környező országoké, Magyarország pedig az unió második legszegényebb országa, még Románia is lehagyott bennünket.

Rendkívüli közgyűlés Vásárhelyen – élő! 4

08:10:  Nettó 83 millió forint önerő szükséges ahhoz a 420 millió forintos pályázathoz, amiből megújulhat a Kovács-Küry Időskorúak Otthona. Ezért az önkormányzatnál átcsoportosítás szükséges, mivel a legalacsonyabb árajánlat, amit kaptak a kivitelezésre, valamivel több mint 500 millió forint.

Benkő Zsolt: mindenképpen meg kell valósítani a beruházást, amit már évekkel ezelőtt megterveztek. – Mindenki emlékezhet arra, hogy tavaly Márki-Zay Péter azt mondta, ő 50 százalékkal olcsóbb közbeszerzéseket folytat majd le. Ehhez képest most 83 millió forintot kell a vásárhelyi adófizetők pénzéből hozzátennünk ehhez a fejlesztéshez – hívta fel a figyelmet a fideszes képviselő. Hozzátette, azt sem kell elfelejteni, hogy a polgármester 2018-ban vállalkozókba kötött bele, így nem is csoda, ha nem kapkodnak a kivitelezések után a vállalkozók.

Márki-Zay Péter: ez köszönőviszonyban nincs a valósággal. A korrupció ellen mindig szólni fog, és mindössze egy vállalkozót bántott meg, aki pert is indított ellene. A fideszes vállalkozók is nyernek az önkormányzati közbeszerzéseken. Tavaly 2 közbeszerzés volt sikertelen, ez Hegedűs Zoltán idején sem volt kevesebb.

Hegedűs Zoltán: a polgármester közbeszerzéseit ismerjük, mivel a Közbeszerzési Döntőbizottság 1 millió forintra büntette az önkormányzatot hiányosságért. – Tavaly 3 pályázatból 2 volt sikertelen, míg nálunk 20-30-ból ugyanannyi – reagált a Fidesz-frakció vezetője, aki szintén fontosnak tartja az idősek otthonának korszerűsítését.

Kis Andrea szocialista alpolgármester szerint más településeken is kell a beruházásokhoz önerő, Márki-Zay Péter pedig azt mondta, az 1 milliós büntetés mögött elképzelhető, hogy politikai szándék állt. Kiemelte: tavaly 9-szer annyi fejlesztés volt, mint a korábbi években.

08:08: Május 13-án és 14-én lesz az óvodai beiratkozás időpontja Vásárhelyen – döntött a testület.

08:06: Május 10. helyett május 29-én tartják meg azt a közgyűlést, amikor az önkormányzati cégek zárszámadását is elfogadják.

08:02: Dakos József megyei rendőrkapitány levélben megkereste a közgyűlést, hogy véleményezze Szabó Zsolt rendőrkapitányi kinevezését. Az életpályát minden képviselőnek elküldték.

Szabó Pál független képviselő: csak gratulálni lehet Szabó Zsolt életútjához, viszont azt kéri, hogy az éves beszámolókban a külterületek közbiztonságáról is adjanak tájékoztatást.

Márki-Zay Péter: a rendőrkapitányon ez nem fog múlni.

Szavazás következett: támogatja a grémium, hogy Szabó Zsolt legyen Vásárhely rendőrkapitánya.

Rendkívüli közgyűlés Vásárhelyen – élő! 6

08:01: Márki-Zay Péter polgármester megnyitotta az ülést. A testület határozatképes, Kecskeméti Rita és Kovács László fideszes képviselők nincsenek jelen.

07:53: Köszöntjük olvasóinkat a városháza díszterméből! Gyülekeznek a képviselők, hamarosan kezdődik az ülés.

Napirend:

Rendőrkapitányság-vezetői beosztásba történő kinevezés véleményezése

Egyebek:

A közgyűlés 2019. évi féléves munkatervének módosítása

A 2019/2020. óvodai nevelési év beiratkozási időpontjainak meghatározása

Döntés a TOP-6.5.1-15-HM1-2016-0002 projekt keretén belül elvégzendő energetikai felújítások saját erő igényéről

Vásárhelyi Valóság Szerkesztő Bizottságába új tagok választása

Indoklás: Személyzeti intézkedés végrehajtását megelőzően Dakos József rendőr dandártábornok kéri a képviselő-testület véleményét a 2019. április 1-i hatályú, Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányságot érintő vezetői kinevezésben.

Fotó: Gémes Sándor