Színház az egész világ!

A Színház Világnapja alkalmából Bálint Gabriella és Hegedűs Zoltán osztotta meg velünk, hogy mit is jelent számukra a színház, milyen darabokat kedvelnek és miben rejlik egy előadás varázsa.

Amikor kihunynak a fények, a karmester egyetlen intésére a zenekar életre kelti a hangszereket és felgördül a függöny, az maga a csoda. Mintha egy ajándékdobozról fejtenénk le a szalagot, felnyitjuk a tetejét és belepillantunk a kincsekkel teletöltött dobozkába. Lélegzetünket visszafojtjuk és csak nézzük-nézzük a tartalmát. Ugyanilyen mennybéli élményt nyújt egy színi előadás. A díszletek, a muzsika, a hely atmoszférája mind az sugallja, hogy varázslatos helyre érkeztünk és ránk vár mindaz a káprázat, amit a színészek gyönyörű játékával elénk tárnak.

Színház az egész világ! Bálint Gabriella, Hegedűs Zoltán, Miklós Péter.....

A Színház Világnapja alkalmából elsőként Bálint Gabriella képviselőt, a Kapcsolat Központ főigazgatóját kérdeztük.

– Mit jelent Önnek a színház?

– Számomra a kikapcsolódást, a játékosságot, mindeközben pedig a hagyományok megteremtését és ápolását jelenti. Nincs csodálatosabb annál, amikor színpadon életre kelnek a klasszikus művek, gyönyörű zenedarabok kíséretében. A jelmezek, a tánc, a látványvilág teszi fennköltté számomra a kikapcsolódást, olyankor kilépek a mindennapok világából és az élmények tárháza szélesre kitárul előttem. Olyankor megnyitom a szívemet-lelkemet és átadom magam mindannak a csodának, amelyeket a művészek színpadra teremtenek.

– Milyen gyakran jár színházba?

– A korábbi években rendszeresen megvettük a Szegedi Nemzeti Színház előadásainak bérleteit, mondhatni minden jelentős darabot megnéztünk a családommal. Előfordult, hogy egy-egy érdekesebb darabért Pestre is elutaztunk. Sajnos mostanában ritkábban jutok el színházba, de nagyon tetszett a Pál utcai fiúk előadás, melyet Budapesten néztem meg nemrégiben. A legfrissebb élményem pedig a keddi napon, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ a Kiev City Balett társulat előadásában a Rómeó és Júlia klasszikus balett megtekintése volt. A zene és a balett tökéletes kompozíciója kapott szárnyra, ugyanis az orosz balettnek megvan a maga felemelő bája, mely utánozhatatlan. Nagyon letisztult és elegáns volt a darab, a szép kosztümök és a színpadi elrendezés is igényes volt. Édesanyám nagyon szereti a táncművészet ezen formáját, ezért számomra még inkább különlegessé vált az előadás, hogy az ő társaságában élvezhettem a balett táncosok minden tekintetben tökéletes játékát.

A Szegedi Szabadtéri Játékokat évente meglátogatjuk, ugyanis mindig találunk a családommal egy-egy különleges előadást, melyet szívesen megnézünk. A dóm szépsége ad egy pluszt, tehát már maga a helyszín is egyedivé teszi a művészet eme színpadi megtestesülését.

Színház az egész világ! Bálint Gabriella, Hegedűs Zoltán, Miklós Péter..... 4

– Klasszikus vagy modern?

– A klasszikus darabok állnak közelebb a szívemhez, a régi idők kosztümjei és díszletei adnak egyfajta időutazást, kizökkentenek a mindennapokból. Pusztán a látványvilágtól is felszabadultabbnak érzem magam, és feltölt pozitív érzésekkel. A modern előadások is érdekesek,  de a csodát, a káprázatot számomra a klasszikus színi előadások nyújtják.

Színház az egész világ! Bálint Gabriella, Hegedűs Zoltán, Miklós Péter..... 3

Hegedűs Zoltán a vásárhelyi Fidesz frakcióvezetője is megosztotta velünk, hogy számára mit jelent a színház, és ki a kedvenc színésze.

Hegedűs Zoltán

– Mitől különleges Önnek a színház?

– A színház egy varázslattal átszőtt világ számomra, ugyanis élőben nézni egy színi előadást egyedülálló kikapcsolódást jelent. Valamint az életet más oldalról is megvilágítják, legyen szó komoly témájú, vagy könnyed és humoros előadásokról.

– Mennyire tudja beépíteni a feltöltődés eme formáját a mindennapjaiba?

– Évente több alkalommal is járunk előadásokra a családommal, főként a Szegedi Nemzeti Színházba, a Szegedi Szabadtéri Játékokra, és alkalmanként Budapestre. Elsősorban a vidámabb és zenés darabokat kedvelem, ugyanis a nevetés gyógyír a borongós napokra. Továbbá a drámákat is szívesen megnézem, úgy vélem, a komoly színdarabok formálják az ember gondolkodását. Sokszor előfordult, hogy napokig motoszkált az élmény, és a mindennapokat másként láttam. Néhány éve volt szerencsém megnézni az Ember tragédiája modern változatát. Nekem nagyon tetszett, annak ellenére, hogy sokan éles kritikával illeték.

– Mi a legfontosabb egy színi előadásnál?

– A modern avagy klasszikus vonatkozásban mindenevő vagyok. Nem az a lényeg, hogy milyen köntösbe bújtatják a művet, hanem a színészek játéka a fontos. Számomra nem a díszlet, a kosztümök adják a lényegét egy darabnak. Inkább az, hogy a művészek át tudják-e adni az az üzenetet, amit az adott mű hordoz. Kifejezetten kedvelem a nyári, szabadtéri előadások, egy pluszt nyújtanak a komplett élményhez.

– A család ifjabb tagjai milyen jellegű előadásokat kedvelnek inkább?

– A fiatalok inkább a vidámabb darabokat szeretik, ezért velük a mókás, de tanulságos előadásokat szoktuk megnézni. Valamint komolyzenei koncertekre is járunk, hiszen a művészet és a muzsika közel áll hozzájuk, ugyanis mindketten zenét is tanulnak. Ám a filmszínházat részesítik inkább előnyben, a mozi az igazi számukra

– Ki a kedvenc színésze?

– Egyértelműen Bessenyei Ferenc, akivel még személyesen is találkoztam. Olyan kisugárzással rendelkezett, mely a képernyőn csak részletében jött át a nézőnek. Ő testesítette meg az a személyiségtípust, aki úgymond nem csak létezett, hanem élt is.

Színház az egész világ! Bálint Gabriella, Hegedűs Zoltán, Miklós Péter..... 5

Nem csak színészi szempontból nagy kedvencem, hanem emberileg is. Ugyanis a színészóriás bebizonyította, hogy bármilyen is az élet, azt igenis lehet szeretni.

Borítókép : pixabay.com
Fotók: szinhaz.org, szinhaz.hu, szabadter.hu