Papageorgiu Andrea eddig még nem látott festményeinek ad otthont az Alföldi Galéria 3

A hódmezővásárhelyi Alföldi Galéria ad péntektől otthont Papageorgiu Andrea  csodálatos alkotásainak.

A pénteken, azaz március 29-én megnyitásra kerülő kiállítás 17:00 órakor veszi kezdetét, ahol az érdeklődők csaknem száz festményt tekinthetnek meg, amelyek többek között az alkotó elmúlt tizenöt évének munkásságát tárják fel.

Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója örömmel ismertette, hogy a festő immár sokadik alkalommal osztja meg a hódmezővásárhelyi emberekkel alkotásait, ugyanis erős magját képezi a város művészvilágának. „Ennek apropója kapcsán nem csak a pénteken megnyitásra kerülő, csodás darabokat ábrázoló tárlat, hanem egy katalógus is kiadásra kerül mindennek kapcsán, amely a művésznő alkotásaival lesz majd tele” – mesélte az igazgató.

Képiró Ágnes, a közgyűjtemény művészettörténésze ottjártunkkor lapunkkal megosztotta, hogy az Alföldi Galéria öt termében lesz lehetőség az alkotások megtekintésére, melyek valóságalapú művek, amik különböző tájakat és alakzatokat ábrázolnak. „Ezek az alkotások színeikben erős érzelmi hatásokat fejtenek ki, megpillantásukkor pedig már-már melankólikus állapotba terelnek” – mondta a kurátor.

Papageorgiu Andreát pedig arról kérdeztük, hogy mi az, ami a legkönnyebben megihletésre sarkalja és, hogy ezt követően hogyan is néz ki maga az alkotási folyamat.

Papageorgiu Andrea eddig még nem látott festményeinek ad otthont az Alföldi Galéria 4

– Az ihlet gyakorlatilag bárhol, bármikor el tud kapni. Míg régebben a látottakat papírra vetettem és vázlatrajzot készítettem belőlük, ma már lefotózom őket és a képek alapján kerülnek a vászonra a művek. Ennek okáért rengeteg nyersanyagom van, amelyek mind arra várnak, hogy megfessem őket. Ám mindig jön egy újabb élmény, ami beelőzni a már meglévőket és elsőbbséget élvez. Munkásságom első időszakában a tájképek festése jellemzett. Abban tudtam leginkább kifejezni az érzelmeimet. Most már sokkal inkább az alakok éltetnek, amelyekből persze nem szorultak ki a tájképekből hozott alapelemek sem – mesélte az alkotó.

Papageorgiu Andrea eddig még nem látott festményeinek ad otthont az Alföldi Galéria 1

Elárulta, hogy korábban viszonylag rövid időn belül megszületett az egy-egy élmény, ihlet által generált festmény, ám egy ideje már sokkal részletesebben dolgozik darabjain, ami olykor több hónapot is felemészt. Valamint hozzátette azt is, hogy ettől függetlenül nem mindig azt látja viszont elkészült munkáin, amit szeretne, így aztán azok a képek, amelyekkel ő maga sincs megelégedve soha nem kerülnek a nyilvánosság elé.

A tökéletességre törekvő, elbűvölő látványt nyújtó képek kétségkívül ábrázolják, hogy Papageorgiu Andrea mennyire tehetséges és odaadó egy művész. Így hát bátran javaslom, hogy látogassanak el pénteken 17:00 órakor az Alföldi Galériába és tekintsék meg alkotásait!

A tárlat május 12-én zárja kapuit.