Orbán és Sarkozy szövetségéről ír a Le Figaro

Vezető helyen számol be a befolyásos francia konzervatív lap, a Le Figaro internetes kiadása arról, hogy Nicolas Sarkozy volt francia elnök Budapestre látogatott az MCC migrációs konferenciájára, ahol határozottan és látványosan kiállt Orbán Viktor és a magyar miniszterelnök sikeres politikája mellett -tette közzé az origo.hu.

Nicolas Sarkozy a világ egyik legtekintélyesebbnek számító politikusa állt ki a magyar miniszterelnök mellett. Rendkívül ritkán szólal meg, így szavainak mindig nagy a súlya. Bár 2016 végén visszavonult a pártpolitizálástól, változatlanul ő a francia konzervatív oldal vezető személyisége.

A francia Republikánusok (LR) az ő pártja. Sarkozy visszavonulása után a párt válságba került, és éppen az után talált újra magára, és szerepel egyre jobban a közvélemény-kutatásokban, miután visszatértek az általa kijelölt irányhoz, és a Sarkozyhez nagyon közel álló Laurent Wauquiez lett a pártelnök.

A Le Figaro részletesen idézi Nicolas Sarkozy beszédét, amiről az Origo itt számolt be. Kiemelik, hogy a volt francia elnök határozottan dicsérte Orbán Viktor politikáját, és azt mondta, hogy ellenfelei éppen a sikeressége miatt támadják.

A francia konzervatív lap többek között kiemeli, hogy Nicolas Sarkozy nagyon demokratikus, mélységesen európai országnak nevezte Magyarországot, kiemelkedő történelemmel.A magyar nép felemelte a fejét a totalitarizmussal és a diktatúrával szemben, és ebben a Fidesz vezető szerepet játszott– mondta a volt elnök.

A Figaro idézi Sarkozy Afrika-programját is, vagyis azt, hogy hatalmas fejlesztési programot kell indítani, hogy az afrikai fiatalok saját hazájukban találhassanak munkát. Vagyis – ezt már mi tesszük hozzá – pontosan ugyanazt mondja, mint Orbán Viktor, aki többször kifejtette, hogy a segítséget kell oda vinni, ahol baj van, nem a bajt kell Európába hozni.

Forrás: origo.hu

Kép: MTI