Adócsalás

Az adóelkerülő, pláne adókijátszó magatartást folytató vállalkozások komoly bírságokkal számolhatnak, de súlyos büntetőjogi következményekkel is járhat, ha egy adózó eltitkolja a bevételét. Akár letöltendő szabadságvesztés is várhat arra, aki ily módon akarja csökkenti adóalapját.

Sokat kockáztat egy vállalkozás, egy adózó, ha különféle trükkökkel igyekszik meg eltitkolni valós árbevétele egy részét, ezáltal csökkentve adóalapját. Nemcsak azért éri meg tisztességesen bevallani a jövedelmeket, mert az utóbbi időszakban jelentősen csökkentek a vállalkozásokat érintő terhek, valamint a kapcsolódó adminisztrációs kötelezettségek, de komoly jogkövetkezményekkel is számolniuk kell a csalóknak: a büntetési tételek a pénzbírságtól akár a letöltendő börtönig terjedhetnek. Mindezt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közölte portálunkkal. Az adóhatóságot annak kapcsán kerestük meg általánosságban az adóelkerülést, adókijátszást érintő kérdésekkel, hogy összeállítást készítünk a hódmezővásárhelyi vállalkozások adóterheiről, adózási szokásairól.

A NAV válaszából kiderült, a rendelkezésére álló, folyamatosan frissülő adatvagyont – mely többek között bevallásokból, társhatósági adatszolgáltatásokból, kontrolladatokból, online pénztárgépekből, EKÁER-ből, Online Számla rendszerből származó információkból áll – állandóan monitorozza és elemzi, kiegészítve az egyes ellenőrzésekből származó tapasztalatokkal.

A kockázatelemző és -értékelő rendszerrel feltérképezett eltérések és anomáliák további vizsgálatával határozzák meg az adózói kockázatot, és a kockázat mértékéhez igazodó intézkedést kezdeményeznek. Kisebb hiba esetén az intézkedés lehet például egy támogató jellegű levél, melyben az eltérés javítását kéri a hivatal az adózótól, de szándékosság esetén lehet adóellenőrzés, vagy súlyosabb esetben akár a büntetőeljárás azonnali kezdeményezése is felmerülhet – tudtuk meg Némedi-Varga Éva pénzügyőr alezredestől.

A NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága sajtófőreferense portálunkkal közölte, a hivatal az adóellenőrzésekben megvizsgálja az adózó valós adókötelezettségét. Ha ez több, mint amit az adózó a bevallásában szerepeltetett, akkor megállapítja a különbözetet az adózónál.

„Ehhez az adóelkerülő magatartáshoz már jogkövetkezmény is jár, adóbírság és a késedelmi pótlék. A pótlék összege a fizetési késedelem időtartamához igazodik, az adóbírság az eltitkolt adókötelezettség 200 százaléka. A bevételét eltitkoló adózó emellett büntetőjogi következményekkel is számolhat. Ezekben az esetekben ugyanis a NAV feljelentése nyomán költségvetési csalás miatt büntetőeljárás indulhat, melynek vége akár letöltendő szabadságvesztés is lehet”

– írta a pénzügyőr alezredes.

A téma egyébként annak kapcsán is különösen érdekes és pikáns lehet Hódmezővásárhelyen, hogy a város közéletét élénken foglalkoztatja a polgármester családi vállalkozása, A Te Szülésed Kft. adóügye, mellyel az országos média is rengeteget foglakozott az utóbbi hetek során. A napokban az Origo a Századvég Politikai Iskola Alapítvány elemzőjére hivatkozva azt állította egy cikkében, akár büntetőjogi kategóriaként a költségvetési csalás, illetve a számvitel rendjének megsértése gyanúja is felmerülhet Márki-Zay Péter és felesége bábacégénél, ahol a hírportál szerint „trükkös módon próbálták elkerülni az adófizetést”. Az Origo úgy véli, az otthonszüléssel foglalkozó vállalkozás „nagy valószínűséggel 2016-ban és 2017-ben a felét vallotta be annak a jövedelemnek, amit kereshettek”. Megjegyzik továbbá: Márki-Zay kínos magyarázkodásba kezdett az üggyel kapcsolatban, de érdemi választ nem adott arra, hogy hová tűnt a pénz, és az Origo vonatkozó kérdéseire sem felelt.

A városvezető ugyanakkor online megszólalásai során tagadja, hogy szabálytalanságot követtek volna el az otthonszülések körül, szerinte kedvezményes és ingyenes szolgáltatások sora okozza az az Origo által feltárt anomáliákat. Vasárnapi Facebook-bejelentkezésében úgy fogalmazott, ha a NAV vizsgálódni akarna, minden egyes otthonszülésük dokumentációja visszakereshető, a cég összes számláját rendelkezésre tudnák bocsátani.

Illusztráció: pixabay.com