A Vásárhelyi Kosársuli végig vezetett, mégis kikapott Egerben 1

Utolsó idegenbeli bajnokiján lépett pályára az NB I/B Zöld csoportjának alapszakaszában a Vásárhelyi Kosársuli. Tóth Tamás csapata ahhoz a DEAC U23-hoz látogatott, amely a felsőházi rájátszást érő helyért, helyekért küzd, és amely a két gárda decemberi mérkőzésén 90-75-ös arányban maradt alul Vásárhelyen. Kiegyenlített összecsapásra lehetett számítani, az is lett belőle – és nem mi jöttünk ki jobban a végén… -írja a Kosársuli.

A legerősebb összeállításában játszó, fiatal debreceniek már az első negyedben óriási lépést tettek a győzelemért

– a sérülések miatt tartalékosan felálló, az alapszakasz végére kissé meggyötört-megfogyott Kosársuli fizikálisan nem tudta kellően felvenni a ritmust. Varga Zalán triplája után Kozák, Tóth és a szombaton még az A-csoportos felnőttcsapatban pályára lépő Omenaka vezetésével gyakorlatilag lerohanta a vendégeket a könyörtelen hibakihasználó szerepében tetszelgő házigazda, Vas Péter hármasai és Perák Denis pontjai szolgáltak arra, hogy valamennyire életben maradjanak a reményeink. Hiába kért időt Tóth Tamás, a játékrész vége is a DEAC-é volt, így 32-18-cal ért véget az első tíz perc.
Pár pillanattal később átlépte a húsz pontot a különbség, és ez mintha egy csapásra felébresztette volna a mieinket. Huszonegyről tizennégyre olvadt a hátrány, hogy aztán egy hazai időkérés után még közelebb zárkózzunk: a debreceniek védekezésben és támadásban is megtorpantak, Vas hárompontosát követően pedig már 47-44-et mutatott az eredményjelző! A szünetre végül 49-45-tel vonulhattak a felek, azaz gyakorlatilag a teljes differencia eltűnt.
A harmadik negyedben, 53-53-nál, majd Kelemen Balázs hármasánál, 57-56-nál úgy érezhettük, abszolút új meccs kezdődik, és akár a győzelemre is esélyünk lehet, ám a felzárkózásnak ára volt. A DEAC összekapta magát, jól felmérte a fáradó ellenfél erejét, és egy 11-0-s rohammal jóformán  eldöntötte a találkozó sorsát. Amilyen jól indult tehát, olyan rosszul zárult a játékrész.
71-59-ről már nem volt visszaút, hiába küzdött nagyot a Kosársuli, a szerzett kosarak csak a különbség tartására adtak elegendő lehetőséget. Tóth és Omenaka megállíthatatlan akadályt jelentett, utóbbi dupla-duplát ért el, ketten együtt összesen 53 pontot szórtak – végül 97-85-tel zárult a mérkőzés. Zsinórban negyedik vereségünket szenvedtük el otthonunktól távol, az idegenbeli találkozókat így 5-7-es mérleggel zártuk az alapszakaszban.

NB I/B Zöld csoport, 23. forduló:

DEAC U23-Vásárhelyi Kosársuli 97-85 (32-18, 17-27, 22-14, 26-26)
Debrecen, Oláh Gábor utcai sportcsarnok. Vezette: Gergely, Borgula, Sörlei
DEAC: TÓTH 30/18, Kozák M. 13/3, Gáspár 11/3, Kozák B. 7, OMENAKA 23/3,
Csere: Sólyom -, Asszú 11/3, Szekeres -, Szűcs 2, Zsuga -, Fábián –
Vezetőedző: Kovács Adrián

Kosársuli: Kovács -, Varga 15/6, Bálint 11, Pavlovic 7, VAS 21/12,
Csere: Perák 9, Börcsök 2, Kelemen 13/3, Rostás 7/3
Tóth Tamás vezetőedző: “Óriási öröm, hogy megtisztelt az ellenfelünk azzal, hogy ellenünk mindkét bajnoki mérkőzésén a legerősebb összeállításával állt ki. Hogy a Salgótarján és a Baja ellen miért nem, nem ránk tartozik. Az első negyedben túl puhán védekeztünk és a tartalékos csapatom ezt a hátrányt ma nem tudta ledolgozni. Úgy gondolom, próbálkoztunk sok mindennel, de ma ennyivel fizikálisabb volt a Debrecen. Még egyszer gratulálok nekik!”

Hogy sikerül-e megőriznünk hibátlan hazai mérlegünket, netalántán egy kisebbfajta csodát teljesítve elsőként tudunk-e a rájátszásba lépni, az a Baja elleni rangadón, március utolsó napján dől el. Egyben U20-asaink ekkor fejezik be a bajnokságot, úgyhogy valóban minden szurkolóra szükségünk lesz a Hódtói Sportcsarnokban.

Nagy Benjámin

Forrás és kép: vasarhelyikosarsuli.hu