Automatikus vázlat 295

Hogyan kerül a víz a csapig? – erre a kérdésre is választ kaphattak azok, akik ellátogattak a Szeretem Vásárhelyt Egyesület által szervezett szombat délelőtti Kút-túrára. Az eseményt a Víz világnapja alkalmából rendezte meg a civil szervezet az Ipoly utcai víztelepnél. 

Juhász Tünde, a Szeretem Vásárhelyt Egyesület alapító tagja elmondta, hogy a Víz Világnapján fel kell arra hívni a figyelmet, hogy a víz mennyire fontos az életben, ezért is fontos óvni, ugyanis víz nélkül nincs élet.

Automatikus vázlat 291

Mivel Hódmezővásárhely kiváló vízi adottságokkal rendelkezik, ezért nagyobb hangsúlyt kell fektetni az éltető kincsre. Hozzátette, tegnap éjszakai strandpartyt szervezett az egyesület, amely kiváló szórakozást nyújtott mindenki számára, ugyanis a víz szeretete, a strandolás öröme a vásárhelyiek számára egy életformát jelent.

A mai rendezvényen pedig számos szakmai érdekességet ismerhettek meg, valamint a víz útjába is betekintést nyerhettek a kilátogatók. Háromféle vizet is megkóstolhattak, természetesen mindegyik megfelelt az egészségügyi előírásoknak. A nyers vizet, mely semmilyen tisztításon nem esett át, a közvetlenül a kutakból származott, a klasszikus tisztított vizet, valamint az ásványvíz jellegű vizet.

Automatikus vázlat 293

Varga Ferenc, az Alföldvíz Zrt. területi divízióvezetője beszámolt arról, hogy Vásárhelyen kettő nagy víztisztító technológia épült az ivóvíz minőségét javító program keretén belül. Az Ipoly utcában található telephely napi 6-7 ezer köbméter vízzel látja el a lakosságot, és a kutak a Kása erdőben találhatók.

Automatikus vázlat 292

Hozzátette, a munkatársak a nap 24 órájában végzik a munkájukat, így bármi probléma felmerül a vízellátottságban, azonnal orvosolni tudják. A másik hely pedig az Ipartelepen található. Kiemelte, hogy informatikai rendszer is azonnal jelzi az esetleges hibákat, tehát teljeskörű a vízellátás megfigyelése és kezelése.

Automatikus vázlat 302

A szakember úgy fogalmazott, Vásárhelyen középmély és sekélyfúrású kutak vannak, és mintegy 250-650 mélyről érkezik a víz. Az európai uniós csatlakozásig tisztítatlan vizet biztosítottak a lakosság számára, az EU-s normák azonban megkövetelik, hogy a tisztítást elvégezzék arzénra, vasra, mangánra és ammóniára is.

Automatikus vázlat 296

A határértékek szigorúbbak lettek, és ennek megfelelően járnak el napjainkban. Varga Ferenc még elmondta, amennyiben áramprobléma jelentkezne, akkor egy aggregátorral biztosítják az Alföldvíz áramellátását.

Automatikus vázlat 300

A gyerkőcök egy makett segítségével ismerhették meg, hogy milyen úton kerül a víz a háztartásokba, majd miként és hova távozik az. A felnőttek a technológiával kerültek közelebbi kapcsolatba, megnézhették az ívóvíz ellátásának mechanizmusát is.

Automatikus vázlat 298 Automatikus vázlat 299 Automatikus vázlat 287

Automatikus vázlat 294  Automatikus vázlat 288 Automatikus vázlat 304 Automatikus vázlat 301

Automatikus vázlat 297

Automatikus vázlat 286