Olvasói levél: A csend csődje

Egy olvasónk, Kelemen V. László az alábbi levelet juttatta el szerkesztőségünknek, amit változtatás nélkül közlünk.

„Márki-Zaynak a holokausztgyalázás is belefér

Általában a világtörténelemben bekövetkező tragédiák úgy szoktak működni, hogy az idő múlásával, ha nem is elfelejtődnek, mégiscsak valahogy tompulnak. Az ezzel kapcsolatos érzelmek, azok nem növekednek, hanem elcsitulnak. A holokauszt az egy olyan érdekes állatfaj, amellyel kapcsolatban az indulatok nőnek. Tehát mintha egyre több lenne a holokauszt-túlélő, és egyre nagyobb lenne a holokauszttal kapcsolatos fájdalom.”

„Egyenesen felháborítónak tartom azt, hogy a holokauszt-túlélők kompenzációjáról úgy beszélünk, mintha az egy teljesen természetes és magától értetődő dolog lenne. (…) A holokausztkompenzáció azért teljes mértékben felháborító, mert úgy működik, hogy a magyar kormányok a közpénzt odaadják a zsidó szervezeteknek, akik azt szétosztják, a fene tudja, kinek, ha egyáltalán szétosztják. Ezt, ha nem a zsidók kárpótlásáról lenne szó, akkor ezt a világban mindenki úgy nevezné, hogy intézményesített korrupció. Hiszen ez az. Mutyialapon működő biznisz, üzlet.”

Hódmezővásárhely polgármesterének mai vendége, Gyöngyösi Márton, a Jobbik parlamenti frakcióvezetője így vélekedik a holokausztról, melynek következtébena teljes vidéki zsidóságot gettókba zsúfolták, majd rekordidőn belül, mintegy két hónap leforgása alatt koncentrációs táborokba szállították. A zsidók elveszítették munkájukat, bezárták üzleteiket, csak korlátozott időben mehettek boltokba és nyilvános helyekre, zsidók nem látogathatták a fürdőt, csökkentették élelmiszer-fejadagjaikat, elkobozták rádióikat, kerékpárjaikat, telefonjaikat kikapcsolták és sárga csillagot kellett viselniük.

Hódmezővásárhely ezzel együtt kivételes város volt, mert gettó felállítására nem került sor, mert Beretzk Pál személyében olyan polgármestere volt a városnak, aki ezt nem engedte.

„Fejet kell hajtanunk azok előtt, akik emberek tudtak maradni az embertelenségben, tisztességek a tisztességtelenségben, bátrak a megfélemlítések között. Ilyen ember volt Hódmezővásárhely polgármestere Beretzk Pál, aki sikeresen akadályozta meg a gettó kijelölését városunkban, és minden lehetséges eszközzel igyekezett szabotálni a zsidóellenes intézkedések végrehajtását.”

Ezt a néhai Almási István polgármester mondta a vásárhelyi zsidóság tragédiájára emlékezve, hiszen az önkormányzat a zsinagóga épületét és eredeti berendezését 2004-ben felújíttatta és létrehozta a zsidóüldözések során életét vesztett gyermekek sorsára fókuszáló Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyet. 

1944. június 16-án reggel megkezdődött a zsidóság deportálása Hódmezővásárhelyről Auschwitzba és Strasshofba.

Auschwitzból mindössze öten térnek haza.

ÖTEN!

Beretzk Pál polgármester nem engedte felállítani a vásárhelyi gettót. Almási István polgármester fejet hajtott a vásárhelyi zsidóság mártírjai előtt, alpolgármestersége és Lázár János városvezetése alatt megújult a zsinagóga és létrejött a kegyeleti emlékhely.

Márki-Zay Péter polgármestersége alatt pedig Hódmezővásárhelyre érkezik a jobbikos Gyöngyösi Márton, aki állatfajnak nevezte a holokausztot és nyilvánosan gúnyolódott a túlélőkön, aki a Parlamentben listázta volna a zsidókat, s akit a Wiesenthal Központ 2012-ben a világ hetedik legantiszemitább embereként tartott nyilván. A baloldal pedig egy olyan párttal áll össze, melynek ilyen alelnöke és parlamenti frakcióvezetője van…

Fényévnyi különbség a városvezetők hitvallása között. Almási Istvánnak és Lázár Jánosnak fontos volt fejet hajtani a 400 vásárhelyi áldozat előtt. Márki-Zay Péternek az volt fontos, hogy a holokausztból gúnyt űző embert hívjon meg a városba.

Kelemen V. László “