Lázár az Emlékpontban: az ellenzék ma is úgy szövetkezik Magyarország ellen, mint száz éve! 11

A sikeres és erős Magyarországnak mindig az a gyenge pontja, hogy az ellenfél megtalálja azokat az embereket, akik hajlandóak elárulni az országukat – mondta el a térség országgyűlési képviselője csütörtök este az Emlékpontban. Lázár János kiemelte: óriási kockázat, hogy az ellenzék még a legegyszerűbb kérdésekben sem támogatja a kormányt.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének vásárhelyi szervezete rendezett az 1919-es vörös kommünterrorról beszélgetést csütörtök este az Emlékpontban, ugyanis éppen száz éve, hogy kihirdették Magyarországon a tanácsköztársaságot.

Lázár az Emlékpontban: az ellenzék ma is úgy szövetkezik Magyarország ellen, mint száz éve! 7

Az eseményen Lázár János is részt vett és fel is szólalt. Elmondta, nem lehetünk elégedettek azzal, ahogyan az első világháború centenáriuma alkalmából 2014 és 2018 között megemlékezett az ország a világégés áldozatairól. – 660 ezer magyar honvédet veszítettünk el, ami példátlan a magyar nemzet múltjában. Mégis, mintha kevésbé éreznénk fontosnak, hogy emlékezzünk az áldozatukra – magyarázta a politikus. Kiemelte: a mai modern eszközök segítségével a fiatalokban is jobban kellene tudatosítani, hogy milyen jelentősége van a mindennapokban a történelmi eseményeknek.

Az országgyűlési képviselő emlékeztetett: 1917-ben és ’18 tavaszán úgy tűnt, hogy az Osztrák-Magyar Monarchiát is magába foglaló Központi Hatalmak megnyerik a háborút.  – Meggyőződésem, hogy úgy sikerült legyőzni bennünket, hogy az antant belső lépéseket tett ellenünk. A magyar történészek még mindig adósak azokkal a nemzetközi kutatásokkal, amelyekből kiderülhetne, kik voltak azok, akik belső ellenségként, hazaárulóként, antant-ügynökökként az idegen hatalmak érdekeit szolgálták – mutatott rá Lázár János, aki szerint ezt nem csak akkoriban tapasztalhatta a magyar nép.

Lázár az Emlékpontban: az ellenzék ma is úgy szövetkezik Magyarország ellen, mint száz éve! 2

– A sikeres és erős Magyarországnak mindig ez a gyenge pontja, hogy megosztottságunkban az ellenfél megtalálja azokat az embereket, akik hajlandóak elárulni a hazájukat. Mindig akkor, amikor valamihez épp erőt gyűjtenénk, sikeresek lehetnénk és megnyerhetnénk az előttünk álló küzdelmet – jelentette ki a honatya.

Hozzátette: óriási kockázat, hogy az ellenzék még a legegyszerűbb kérdésekben sem képes támogatni a kormányt, és nem ismeri el a legsikeresebb intézkedéseket, például a hétpontos családvédelmi tervet sem.

Lázár az Emlékpontban: az ellenzék ma is úgy szövetkezik Magyarország ellen, mint száz éve! 12

Az esten Szakács Árpád és Szentesi Zöldi László újságírók, valamint Takaró Mihály irodalomtörténész beszélgettek. A házigazda Miklós Péter intézményvezető volt, aki a tanácsköztársaságról elmondta: ez volt az első kommunista diktatúra Magyarországon. A 133 napig tartó rendszert a terror, az erőszak és a magántulajdon elvétele jellemezte. Mindent eltöröltek, ami a magyar nemzeti hagyományokhoz kötődött, így például a magyar címert a vörös csillag és a magyar zászlót a vörös zászló váltotta. Egyik napról a másikra egy  kommunista kisebbség vette át az ország vezetését. Törekednünk kell, hogy mindez soha többé ne ismétlődhessen meg hazánkban.

Lázár az Emlékpontban: az ellenzék ma is úgy szövetkezik Magyarország ellen, mint száz éve! 10

Lázár az Emlékpontban: az ellenzék ma is úgy szövetkezik Magyarország ellen, mint száz éve! Lázár az Emlékpontban: az ellenzék ma is úgy szövetkezik Magyarország ellen, mint száz éve! 1 Lázár az Emlékpontban: az ellenzék ma is úgy szövetkezik Magyarország ellen, mint száz éve! 3 Lázár az Emlékpontban: az ellenzék ma is úgy szövetkezik Magyarország ellen, mint száz éve! 4 Lázár az Emlékpontban: az ellenzék ma is úgy szövetkezik Magyarország ellen, mint száz éve! 5 Lázár az Emlékpontban: az ellenzék ma is úgy szövetkezik Magyarország ellen, mint száz éve! 6 Lázár az Emlékpontban: az ellenzék ma is úgy szövetkezik Magyarország ellen, mint száz éve! 8  Lázár az Emlékpontban: az ellenzék ma is úgy szövetkezik Magyarország ellen, mint száz éve! 13

Fotók: Gémes Sándor