A falusi CSOK volt a sláger Lázár János kövegyi fogadóóráján

Nagyon sokan érdeklődnek a falusi CSOK iránt, miután egyre több fiatal költözik Kövegyre – mondta Lázár János, a ma délelőtt Galgóczkiné Krobák Mária polgármesterrel közösen tartott kövegyi képviselői fogadóórája után. Az országgyűlési képviselőt tízen keresték fel, akadt köztük, aki a fővárosból érkezett.

– Majdnem tucatnyian kerestek fel a fogadóórán, s alapvetően a falu problémáról volt szó. Örömmel nyugtáztam, hogy sokan érdeklődnek a falusi CSOK iránt, mégpedig arra vonatkozóan, hogy a kövegyi öreg házakat, melyekből száz van a faluban, hogyan lehetne felújítani. Egyre több fiatal költözik Kövegyre, átvéve az idősektől a stafétabotot. Így merül fel az idős házak felújításának igénye – mondta Lázár János.

A térség országgyűlési képviselője hozzátette: ma több család is azzal kereste meg, hogy adjon tanácsot, hogy a CSOK rendszeren belül milyen támogatásokhoz juthatnak, elsősorban felújításra, korszerűsítésre, komfortfokozat növelésére. Voltak, akik szociális problémákkal, munkakörülmények javításával keresték meg, de olyan is akadt aki a mezőgazdaság támogatásokról érdeklődött.

– Összességében azt tapasztaltam, hogy a maga 404 lakójával ez a választókerület legkisebb települése, de a polgármester asszony és a képviselő-testület együttműködésének köszönhetően van fejlődés. Zajlik a könyvtár, a községháza felújítása, javult a szociális ellátórendszer. És beszéltünk a plébánia és a templom felújításáról, mely miatt a püspök úrnál fogunk lobbizni. Az orvosi rendelő és a közösségi ház felújítása várat még magára – mondta Lázár János. A képviselő hozzátette, hogy az új lakások az elmúlt 3–4 évben alapvetően a nagyvárosokban, a fővárosban és a megyeszékhelyeken épültek fel. – A választókörzetem kistelepülésein alapvetően régi házakat szeretnének felújítani az emberek, s ennek egyik eszköze a CSOK. Azt reméljük, hogy egyre több gyermek születik.

A falusi CSOK volt a sláger Lázár János kövegyi fogadóóráján 1

– Egyre több fiatal költözik Kövegyre, a két szolgálati lakásunkban is ők élnek, mert nem volt lehetőségük ház vásárlásra. Nálam is érdeklődnek a CSOK után, hogyan és kinél lehet rá pályázni. Szerencsére sok a munkalehetőség, hiszen Makó 10–15 percnyire fekszik tőlünk, aki akar, az tud dolgozni és a közmunkásunk is egyre kevesebb van – árulta el Galgóczkiné Krobák Mária polgármester.

Korom András