A nagyszülők álma válhat valóra a családvédelmi akciótervvel

Várhatóan 2020-tól, ha a szülők úgy döntenek, átadhatják a gyed-jogosultságot a nagyszülőnek. Ez olyan nagymamákra és nagypapákra vonatkozik, ahol a nagyszülő aktív dolgozó, tehát nem nyugdíjas. Kiemelkedően fontos család összetartó erővel rendelkezik, ugyanis Magyarország kormánya mindent megtesz a családok boldogulásának érdekében.

Héjjáné Borbás Anikó a Magyar Vöröskereszt, Hódmezővásárhely-Makó területvezetője lapunknak adott interjúban elmondta, jó elgondolásnak tartja a magyar kormány családvédelmi akciótervét, hiszen a gyakorlat ami ma van, eltér a régi klasszikustól. Amíg korábban a nagyszülők nyugdíjasok voltak, vagy háztartásbeliek, egyértelmű volt, hogy a nagyszülő részt vegyen az unoka ellátásában. Manapság azonban a nagyszülők aktívan dolgoznak, így ez a törvénymódosítás lehetőséget biztosít arra, hogy a nagyszülők hivatalosan is kivehessék részüket az ellátásból. Hozzátette, hogy ez a gyedre vonatkozik, vagyis azokra akik munkahellyel rendelkeznek.

A nagyszülők álma válhat valóra a családvédelmi akciótervvel 1

Kiemelte, hogy amikor először találkozott a családvédelmi akcióterv ezen pontjával, akkor egy olyan képet látott maga előtt, ahol például egy nagyszülőnek 2-3 évet kell még várni a nyugdíjig, mégis otthon tudjon maradni az unokájával. Munkája során számtalan ügyféllel találkozik nap, mint nap, ezért úgy gondolja, hogy rendkívül pozitív hatást gyakorolna több családra ez az ellátási forma. Végzettségét tekintve szociális feladatok ellátó szakemberként sok olyan családdal van kapcsolatban, ahol a szülők aktívan dolgoznak, a nagyszülők vidéken élnek és most lehetőség nyílna arra, hogy a családtagok többet időt tölthessenek el együtt, a nagyszülők jobban kivehessék a gyermeknevelésből a részüket és gyedre el tudjanak menni.

A nagyszülők álma válhat valóra a családvédelmi akciótervvel 2
Anikó büszke nagymamája egy két hónapos, gyönyörűséges csöppségnek. Emellett aktív dolgozó is, így a családvédelmi akciótervvel a lehetőség előtte is nyitva állna, hogy aktívan kivehesse részét a pici lány nevelésében.

Hozzátette, hogy informálódód a Magyar Államkincstárnál és az Egészségügyi Pénztárnál. Az államkincstárhoz tartozik a gyes és családi pótlék ellátása, a gyed pedig az egészségpénztárhoz, ahol szintén pozitív fogadtatásban részesült az akcióterv ezen pontja. A hatályba lépést követően, 2020. január elsejétől nyílik lehetőség a nagyszülők részére, hogy jobban megismerjék ezt az ellátási formát, amit igénybe vehetnek. Az ellátottai körébe több nagycsaládos és egyedülálló szülő is tartozik. Az egyedülállók számra is rendkívül hasznos lenne ez az akcióterv, ugyanis a nagyszülő is be tudna segíteni a gyermekkel kapcsolatos teendők ellátásába. A nagycsaládosoknál szintén elmondható, hogy hatalmas segítséget nyújtana a gyed, ha a szülő szeretne visszatérni a munka világába.

A nagyszülők álma válhat valóra a családvédelmi akciótervvel 3

Az unoka és a nagyszülő kapcsolata fantasztikus és különleges. Az apróság életben részt venniük maga a csoda, egy pótolhatatlan érzés és családvédelmi akcióterv segítségével mindez megvalósulhat.