1

A hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola is csatlakozott 2018. szeptemberében induló Erasmus programhoz.

A Magyarországot képviselő oktatási intézmény mellett öt ország oktatási intézményének diákjai vesznek részt mindebben.

A program célja nem más, mint, hogy 2020-ig mind a hat ország megmutassa önmagát, kultúráját, oktatási rendszerét, nevezetességeit és nem utolsósorban a zene iránti szeretetét azoknak a diákoknak és tanároknak, akik hajlandóságot mutatnak a diákcsereprogramban való részvétel iránt.

 1

Minden egyes ország felderítésénél a maradék öt országból három tanár és öt diák képviseli egy hétre nemzeti hovatartozását abban az adott országban, amelyik éppen otthont ad az Erasmus program megvalósulási céljának.

A program harmadik állomása Magyarország, azon belül pedig egy teljes hétre Hódmezővásárhely. A pályázaton való részvételnek köszönhetően tehát a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola diákjai fogadták a városba érkező spanyol, görög, bolgár, olasz és portugál nebulóknak.

Az intézmény vezetője a következőképp nyilatkozott lapunknak;

– Mivel a projekt azt a címet viseli, hogy „Európa hullámain, ének-zenén keresztül” úgy véltük, hogy a Hódmezővásárhelyen eltöltött egy hétben a zene legkülönbözőbb oldalit mutatjuk majd be, ennek az igen multikulturális csapatnak. Iskolánk felső tagozatos diákjai és azok családjai látják vendégül a szintén hasonló korú külföldi társaikat. Mindegyik diák olyan nemzetiségű társat lát vendégül ebben a néhány napban, amely országba a programban még fennálló, három országa közül ő maga is menni szeretne. Mivel intézményünk központi eleme a Szent István templom, nem volt kérdés, hogy megmutatjuk a diákcsereprogramban részvevőknek azt, hogy hogyan is épül be oktatási rendszerünkbe eme a nemes hely. Ennek okáért egy orgonakoncertre invitáltuk őket, amelyet Tar Angéla, zenetanárnő, Csőköly Bence és Kőrösi Marcell adtak – ismertette Forrainé Kószó Györgyi.

A Szent István Templom orgonája ennek margójára a mai napon világhírű zeneszerzők szebbnél-szebb alkotásaitól zengett, az Erasmus programban részvevők pedig ezáltal is gazdagabbá váltak.

Az intézmény igazgatónője elmondta, hogy nem csak a vásárhelyi zenei világ mutatkozik be, hanem a külföldről érkező diákok is bemutatkoznak majd egy-egy tánc előadásával, amely vélhetően jól illusztrálja majd hagyományaikat, viseletüket és zenei ízlésüket egyaránt.

A koncertek mellett, színházi előadásokkal és táncházzal is kedveskednek majd a diákcsereprogramban résztvevőknek.A programban Magyarországot követően Bulgária, Portugália és Görögország maradt hátra.