Napjainkban különösen fontos a nemzeti elkötelezettség

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott az MTI-nek adott interjút, miután részt vett Washingtonban, a magyar nagykövetségen szombat este tartott ünnepi megemlékezésen -tette közzé az origo.hu.

Szili Katalin azt mondta, hogy Napjainkban különösen fontos a nemzeti elkötelezettség.

Szili Katalin felidézte az 1848-as forradalom és szabadságharc 12 pontját. Úgy fogalmazott, hogy

E követelések közül ma is nagyon fontos, hogy legyen béke, szabadság és egyetértés.2010 után sikerült megteremtenünk a békét magyar és magyar között. A szabadsághoz pedig hozzátartozik az állampolgársághoz társuló szavazati jog is, és ezzel az idén az európai választásokon az amerikai magyarság is élhet – tette hozzá.

A miniszterelnöki biztos kifejtette:Európa ma azzal küzd, vajon képes lesz-e megőrizni keresztény jellegét a jövőnek, vagy az illegális bevándorlás nyomán felhígulnak társadalmai.

Szili Katalin azt mondta, hogy a kontinensen még mindig vannak olyan közösségek, amelyek Európai Egyesült Államokban gondolkodnak ahelyett, hogy a nemzetek Európáját építenék, ahol mindenki megőrizheti saját identitását, szuverenitását. A szuverenitás megőrzését Szili Katalin napjaink egyik legfontosabb kérdésének nevezte Európában.

Mi azt szeretnénk, ha a Kárpát-medencében a jövőben is beszélnének magyarul, és a jövőben is tudnák, mi az a kokárda– mondta.

A politikus szerint a mai világban különösen fontos a nemzeti elkötelezettség.Az értékválsággal küszködő mai világban – amikor van európai ország, ahol az édesanyát és az édesapát egyes számú és kettes számú szülőnek nevezik -, csakis az identitásában szilárd és értékválasztásában elkötelezett ember tud megélni. A mai világban elvesznek az értékek, a hazugságoknak gyakran ugyanolyan értékük van, mint az igazságoknak – fogalmazott.

A washingtoni ünnepségen felolvasták Orbán Viktor kormányfő üdvözlő levelét,amelyben a magyar szabadság napján köszöntötte az amerikai magyarságot is.