Nemzeti összefogással a magyarság szabadságáért

Az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc legfőbb üzenete, hogy a nemzeti összefogás – akár a belső ellenfelekkel, akár a külföldi hatalmakkal szemben – eredményekhez vezet – fogalmazott Miklós Péter történész, a Tornyai János Múzeum igazgatója, akivel a márciusi események országos és hódmezővásárhelyi vetületéről, valamint az ünnep aktualitásáról beszélgettünk.

– Az 1848. március 15-i forradalom kitöréséhez szükség volt a reformkori nemzeti törekvésekre és a társadalmi, gazdasági, politikai reformigényre éppúgy, mint a korabeli Európán akkoriban végigsöprő forradalmi hullámra – fogalmazott Miklós Péter történész, a Tornyai János Múzeum igazgatója, aki hozzátette: ugyanakkor nem tekinthetünk el az érzelmi alapoktól sem, hiszen a nemzeti önrendelkezés, a hazaszeretet és a szabadságvágy eszméi – amelyeket az akkori költészet nyelvén Petőfi Sándor is népszerűsített – szintén hozzájárultak a forradalmi hangulathoz.

Mórahalmon mondott ünnepi beszédet Miklós Péter 1

A forradalmi légkör pedig 1848-ban elérte Hódmezővásárhelyt is. A múzeumigazgató elmondta, hogy ugyan a városban viszonylagos nyugalom volt, itt is szerveződött – csaknem 2 800 helyi férfiú részvételével – nemzetőrség, amely aztán az önálló magyar honvédség alapját is adta és tartottak polgári elvek mentén tisztújítást, amelynek eredményeként a város első polgármesterévé Szabó Mihályt választották.

Nemzeti összefogással a magyarság szabadságáért 1

– A város történetének emlékezetes pillanata Kossuth Lajos 1848 októberi beszéde, amelyen húszezer vásárhelyi polgár vett részt – mondta a történész, akitől azt is megtudtuk, hogy a helyiek emlékezetében a későbbiekben is tisztelt szabadságharcos politikust Jókai Mór is elkísérte Hódmezővásárhelyre.

Nemzeti összefogással a magyarság szabadságáért 2 Nemzeti összefogással a magyarság szabadságáért 3

 

– Az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc legfőbb üzenete, hogy a nemzeti összefogás – akár a belső ellenfelekkel, akár a külföldi hatalmakkal szemben – eredményekhez vezet – foglalta össze kérésünkre Miklós Péter a március 15-i ünnep napjainkban is aktuális üzenetét.

Nemzeti összefogással a magyarság szabadságáért 4

Hiszen – mint mondta – ugyan a szabadságharc elbukott, a forradalom megvalósult követelései – például a törvény előtti egyenlőség elismerése, vagy a jobbágyság eltörlése – megteremtették a polgári Magyarország alapjait.

Kép: tortenelemklub.hu, wikipedia

Fotó: archív