Kecskeméti László: a terhesség megszakítása mindenképp egy fajta kudarc 2

Kedves Olvasóink! Életmódrovatunkban futó, fontos egészségügyi témákat feldolgozó cikksorozatunk utolsó előtti részéhez érkeztünk.

Ezen a héten az abortusszal kapcsolatosan felmerülő kérdéseinket dr. Kecskeméti László, a hódmezővásárhelyi kórház, szülészeti osztályának főorvosa válaszolta meg.

Legyen kedves ismertetni az abortusz fogalmát.

Az abortusz a terhesség megszakadását, vagyis vetélést jelent. Fajtáit tekintve beszélhetünk spontán vetélésről, (abortus spontaneus) művi vetélésről (abortus arteficialis) és félbemaradt vetélésről (missed abortion) – ebben az esetben a megszakadt terhesség nem ürül ki a méh belsejéből. A köznyelvben az abortuszt a művi vetéléssel azonos értelemben használja.

Milyen módjai vannak a terhesség megszakításnak?

A terhesség megszakításának több módját különböztetjük meg. A terhesség első harmadában, azaz a 12. hetében a méhnyak tágítását követően a méh kiürítése kaparókanállal, vagy vákum szívóval történik, ezen felül pedig gyógyszerek beadásával spontán vetéléshez hasonló módon szakítható meg a terhesség, műszeres beavatkozásra ritkán van szükség. Így aztán hazánkban nem is került bevezetésre. A terhesség második harmadában, avagy a 12. és 24. hét között a méhnyak előtágítását követően gyógyszerek beadásával a méhtevékenység megindítása, majd a vetélés lezajlása után a maradék magzati szövetek műszeres eltávolítása valósul meg. A méhtevékenység megindítására pedig már számos módszert dolgoztak ki.

Kecskeméti László: a terhesség megszakítása mindenképp egy fajta kudarc 1

Milyen esetleges testi és lelki következményekkel jár mindez egy nőnél?

A testi következmények közé a következőket soroljuk;

• A terhesség első harmadában általában a beavatkozás kis kockázatú, de figyelembe kell venni, hogy egy jól működő, általában egészséges szerv működésébe avatkozunk bele. Így biztosan egészségkárosító hatása van, amely szövődményes esetben tartós betegséget, egészségromlást, maradandó fogyatékosságot és halált is előidézhet. Szövődménymentes esetben is az egészséges működés helyreállása négy – hat hétig tart.
• Előrehaladott terhesség esetében a kétszakaszos beavatkozás a szövődmények számát növeli és a gyógyulás minimálisan hat hét.

A lelki következmények pedig;

A terhesség magszakításának számos oka van. Azok a nők, akik ezeket a beavatkozásokat kérik ezektől az adott okoktól függően kisebb-nagyobb lelki válságot élnek meg. Szélsőséges esetben nem jelent lelki terhet, de a másik véglet esetén súlyos pszichés elváltozásokhoz, ritkán pedig öngyilkossághoz is vezethet.

Mennyire gyakori mindez a térségünkben?

Kórházunk anyagában minden négy élveszülésre jut egy terhesség megszakítás.

Önnek mi a véleménye és mik a tapasztalatai az abortuszt illetően?

A terhesség megszakítása mindenképpen egy kudarc. Sikertelenség a családtervezésben, a párkapcsolatban vagy a szülő gyermek viszonyban, a nemi életre való felkészítésben, az anyagi stabilitásban illetve tervezett terhesség esetén a magzat valamilyen rendellenességében. De nem elhanyagolható a felelőssége a társadalomnak és az egészségügyben dolgozóknak sem.

Miért nem javasolja az abortuszt és van-e oly ok esetleg, ami miatt azt tenné?

A terhesség megszakítását senkinek sem javasoljuk, ellenben felajánljuk azoknak, akiknek az egészségét, vagy életét veszélyezteti, illetve a magzat súlyos, kimutatott, vagy valószínű rendellenességben szenved.

Kecskeméti László: a terhesség megszakítása mindenképp egy fajta kudarc 1

Fotó: Gémes Sándor