Átadták a Rónay-kúria felújított felső részét

Összesen mintegy 150 millió forintból készült el az új felső szint, ahol állandó és időszakos kiállítások, konferenciák, és számos más program várja majd az érdeklődőket.

A kiszombori Rónay-kúria az önkormányzat tulajdonában van, az alsó részét már 2006-ban felújították, ám a felső szintet eddig nem sikerült. Az önkormányzat erre 100 millió forint támogatást nyert el, a munka az állandó kiállítás berendezésével együtt több mint egy évig tartott.

A most felújított részben meg lehet nézni egy Rónay családhoz kapcsolódó állandó kiállítást, benne például női és férfi szobával, fotósarokkal, de a gyermekek számára is kialakítottak egy részt, ahol korabeli játékok utánzataival is lehet játszani, mondta el Szegvári Ernőné.

A polgármester hozzátette: a berendezés egy része a korábbi emlékszobából került a kiállításra, ám olyan eszközök is vannak, amelyeket az önkormányzat vásárolt, vagy csináltatott, illetve a Móra Ferenc Múzeumtól is kaptak tárgyakat.

– Az állandó kiállítás mellett évente 3-4 vándorkiállításnak is szeretnénk helyet adni, illetve például konferenciákat is lehet majd itt szervezni. Azt szeretnénk, hogy minél többen lássák a kiállítást, minél többen jöjjenek el emiatt is Kiszomborra. – fogalmazott Szegvári Ernőné.

Forrás: makohirado.hu