Szél István

Minden fejlesztésnek és minden munkahelynek örül Székkutas, így az új csokigyárat is várják már a településen élők. Szél István polgármester szerint a kiemelkedő infrastruktúra és a nyugodt, békés légkör miatt választják cégek a községet letelepedésre, működésre.

Mint arról beszámoltunk, gőzerővel épül Székkutason a csokiüzem mellett az új csokigyár. A létesítmény idén április végére készül el, a gépsorok pedig év végére vagy a következő év elején kerülnek a helyükre. A tervek szerint 15– 20 embernek biztosítanak majd itt munkát. A téma kapcsán Szél Istvánnal készítettünk villáminterjút.

– Mit jelent Székkutasnak a csokigyár megépülése?

– Mindenképpen egy örömteli hírt, mivel új munkahelyek lesznek a településen, ami mindennél fontosabb. Emellett azt is fontos kiemelni, hogy helyi vállalkozók közössége építi a létesítményt. Bízom benne, hogy a gyár tovább fogja öregbíteni Székkutas hírnevét.

– A község két város, Hódmezővásárhely és Orosháza között fekszik. Miért lehet vonzó mégis egy-egy ilyen vállalkozásnak ez a kistelepülés?

– Mindenképpen a kiemelkedő infrastruktúra és az itt élő szorgos emberek miatt, valamint azért, mert Székkutas békés, nyugodt és kiegyensúlyozott település hírében áll.

Csokigyár épül Székkutason

Fotó: delmagyar.hu

– Az önkormányzat együttműködik majd az új gyárral?

– Ez nem kérdés, minden helyi vállalkozással jó kapcsolatot ápolunk. A csokiüzem eddig is bekapcsolódott a település életébe, például Mikulás csomagok készítésével és egyéb jótékonykodásokkal. Továbbá, ha vendégeinknek, partnereinknek és testvértelepüléseinknek ajándékot küldünk, akkor mindig helyi termékeket választunk, ez alól a csokoládé sem kivétel.

Az együttműködés azért is fontos, mert új munkahelyeket teremt a gyár. Igaz, hogy Székkutason a térségben a legkisebb, 1 százalék alatti a munkanélküliség, azonban minden munkahelyre szükség van, mert ez segítséget jelenthet helyben állást találni azoknak, akik más településekre ingáznak munka miatt.

– Várható-e újabb vállalkozás, ami Székkutasra települ, vagy terjeszkedik ott?

– A helyi benzinkút szeretne egy autó- és traktormosót építeni. Ezzel kapcsolatban már megkezdődtek a tárgyalások, valamint a piac felújítása kapcsán két újabb üzlethelyiség nyílik meg, ahol további szolgáltatásokat nyújthatnak vállalkozások a székkutasiak számára.