„Tebenned bíztunk eleitől fogva!” – 70 éves a vásárhelyi Csúcsi református egyházközség

70 év két emberöltőnyi idő. Nem akármilyen próbatételi időben született meg a Hódmezővásárhely- Csúcsi református egyházközség 1949. január 1-én. 1948 a fordulat éve, az ateista diktatúra indulása, 1949-ben tákolják össze Sztálin hazai ügynökei a szovjet mintájú alkotmányt meg a vörös csillagos címert s kezdetét veszi a vészterhes Rákosi korszak. S ekkor Vásárhelyen új egyházközség alakul, mivel „Egyedüli reményem, ó Isten csak Te vagy!” Egy gazdálkodó asszony ekkori énekeskönyvi bejegyzése is ezt a fohászt tükrözi: „Isten áldása legyen rajtunk.”

Csúcs, Vásárhely V. kerülete, kétezer hívővel, s Tégláson, Belső-Szőrháton és Kenyere parton még 500 lélek helyezi bizodalmát ekkor Jézusba a megmaradásért.

Imahely és lelkészi lakás céljára a gyülekezet a Jókai u. 85 szám alatti kocsigyártó műhelyt vásárolja meg, a ház tetejére harangtornyot emel és harangot öntet bele. Elkészítteti az Úr asztalát s a szószéket. Ülőpadokat az Újtemplomból kapunk. Harmóniumot az Ótemplom ad. Pásztort fogad a nyáj. Első lelkészünk dr. Vásárhelyi Lajos, akit a Felvidékről ebrudal ki az ottani kommunista államszervezet. Jelenlegi lelkipásztorunk, a vásárhelyi Börzsönyi Istvánné Katika szolgálja áldozatosan, immár 26 éve, nemcsak a csúcsi, hanem az Erzsébeti, Kútvölgyi és Mátyáshalmi tanyákon, valamint az Idősek Otthonában élő hívek lelki gondozását is.

2019. március 17-én 9-kor Kádár Ferenc lelkész szolgálatával tartunk hálaadó Istentiszteletet, du. 4-kor pedig Juhász András a Csongrádi Református Egyházmegye esperesével imádkozunk s várunk szeretetvendégségre minden kedves atyánkfiát, s leányát. Ünnepi évünk során előadásokkal és filmvetítésekkel emlékezünk hívő testvéreink helytállására a hit kultúránkat, Hazánkat s európai civilizációnkat megvédő ereje kiteljesedésének reményében.

S.D.G.

Hódmezővásárhely Csúcs és Erzsébet Református Egyházközség