Újabb belháború az MSZP-ben: ki akarják zárni Mesterházyt

Egyre nagyobbak a feszültségek az MSZP-ben, amit jól jellemzett az európai parlamenti lista kapcsán kirobbant vita és az a körülmény is, hogy a választmány egyik tagja kiszivárogtatással vádolta meg Mesterházy Attila egykori pártelnököt – írja a magyarhirlap.hu.

A közelgő európai parlamenti választásokra tekintettel a csatabárdot az MSZP fegyelmi bizottságának segítségével sikerült elásni, de azt senki nem gondolja a pártban, hogy túl mélyre, így az alkalmasint újra gyorsan kihantolható lehet – így jellemezte szocialista forrásunk az MSZP-ben újra kitört belháborút, amely február végén Mesterházy Attila korábbi elnökkel szembeni fegyelmi vizsgálatba torkollott. A belháború hátterében – tudtuk meg – részben az új és a régi elnök, Tóth Bertalan és Mesterházy Attila folytonossá váló küzdelme áll, amely már a tavalyi tisztújító kongresszuson is feszült helyzetet teremtett a két jelölt és azok meglehetősen markánsan különböző tábora között.

Vannak, persze, új frontvonalak is – hallottuk –, amelyek a párt szövetségi politikájával függnek össze. A szocialista párt jelenlegi vezetése még decemberben egyértelműen azt a stratégiát próbálta megvalósítani, hogy az ellenzéki összefogás élére áll, ebben Tóth Bertalan elnök kezdeményező szerepet vállalt magára, s lényegében ő volt az is, aki a Jobbik kapcsán is letette a voksát amellett, hogy most már ideje lenne befejezni a finnyáskodást, a választók erre nem kíváncsiak.

Ugyanakkor a pártban vannak olyan hangok is, hogy a Párbeszéddel kötött stratégiai szövetség egyáltalán nem hozott eredményt, mert hiába akadnak tehetséges politikusok a Párbeszédben, a kis pártnak annyira gyenge a hátországa, hogy alig-alig tudnak szavazókat hozni „a házasságba”. „Márpedig amikor a pozíciókat osztani kell – mint most az EP-választás kapcsán is – akkor mindenki a markát tartja, mi meg azt vesszük észre, hogy a szocialista politikusok előtt egyre zsugorodik a kapu” – mondta informátorunk. Ezt láttuk az EP-listaállítás kapcsán is, ahol Szanyi Tibor és Ujhelyi István hívei szinte ökölre mentek – tette hozzá forrásunk, s ebből a vitából robbant ki a Mesterházy-ügy is, amelyet aztán azzal zártak rövidre, hogy a fegyelmi bizottság bizonyítottság hiányában megszüntette az eljárást. Ha a szövetségi politika jegyében a közös listán helyet csinálnak a párbeszédes Jávor Benedeknek, akkor esetleg Szanyi Tibor maradhat hoppon, ez pedig tovább fogja növelni a párton belüli feszültségeket – vélekedett egy másik forrásunk.

Máshonnan viszont arról értesültünk, hogy Mesterházy Attila nem véletlenül jár sűrűn az Egyesült Államokba – a fegyelmi kapcsán is a fejére olvasták ezt, pontosabban, hogy a párt pénzén utazik –, hanem új támogatók reményében, akik segítenének a párt újbóli megerősödésében, ez azonban pénz nélkül nem megy. De az ilyen támogatók általában személyi feltételekhez szokták kötni a szerepvállalásukat, s ezek a személyi feltételek pillanatnyilag még nem állnak fenn.

Forrás: magyarhirlap.hu
Fotó: Archív