Boros Bánk Levente

Az elemző szerint súlyos morális kérdéseket vet fel a szocialista képviselő, Nagy Ernő nevéhez kötődő ingatlanügy. A képviselő lemondásával kapcsolatban több forgatókönyvet vázolt fel a Médianéző Központ igazgatója, aki szerint az ilyen zűrös ügyek a bort ivó, és vizet prédikáló Márki-Zay Péter még meglévő politikai hitelességét is felmorzsolhatják.

Két hete borzolja a kedélyeket az az országos sajtót is élénken foglalkoztató vásárhelyi ingatlanügy, melyben a Fidesz már feljelentést is tett. A kormánypárt képviselői korrupciós botrányról beszélnek. Azt állítják, a helyi szabályozást áthágva, többmilliós kedvezménnyel juttatta főtéri önkormányzati lakáshoz a polgármester bizalmasának számító MSZP-s képviselő, a lakásügyi testületet is vezető Nagy Ernő lányát a Márki-Zay Péter irányította hódmezővásárhelyi önkormányzat. Nagy Ernő hétfőn bejelentette, lánya visszalép a vásárlástól, amit a Fidesz beismerő vallomásnak tekint, és továbbra is a szocialista politikus lemondását követeli. Márki-Zay kedden annyit elismert, kisebb szabálytalanságok történhettek, de a visszaéléseket tagadja.

A Promenad.hu Boros Bánk Levente politológust kérte meg a kialakult helyzet elemzésére. Elsőként azt kérdeztük a Médianéző Központ igazgatójától, a külföldi példákat is tekintve hogyan értelmezhető, hogy egy ilyen súlyú balhéba keveredett politikus nem mond le tisztségéről, képviselőségéről.

„Eltérő a politikai gyakorlat, hiszen a hasonló jellegű botrányok tekintetében más-más az ingerküszöb például az Amerikai Egyesület Államokban, Nyugat-Európában vagy Közép-Európában. Minden esetben az adott ügy súlya és körülményei a meghatározók abban a vonatkozásban, hogy egy politikus lemond-e tisztségéről vagy sem. Az MSZP-s vásárhelyi képviselő, Nagy Ernő körül kirobbant lakásbalhé ugyanakkor olyan súlyos morális kérdéseket vet fel, melyekre egyéni és intézményi válaszokat is lehet adni”

– kezdte a politológus.

Ami az egyéni szempontokat illeti, az elemző szerint az érintett politikusnak magának kell mérlegelnie, hogy erkölcsileg tudja-e vállalni a történekért a felelősséget. Ha kiderül, hogy cselekedeteivel jogszabályt is sértett, akkor pedig megvannak rá a megfelelő fórumok, hogy akár a törvény erejénél fogva is megszüntessék a mandátumát.

Az intézményi válaszokra rátérve Nagy Ernő (és lányának) lakásügyére természetesen a képviselőn kívül pártja, az MSZP és maga a vásárhelyi önkormányzat is reagálhat – folytatta Boros Bánk Levente. Felmerül a lehetőség, hogy a pártja felszólíthatja a visszalépésre vagy elérheti a mandátumáról való lemondását, amennyiben terhessé válik számára a képviselő. Ám – jegyezte meg – a szocialistákat ismerve erre aligha számíthatunk, ilyenre náluk ritkán szokott sor kerülni. A harmadik opció, hogy a polgármester dönt úgy, megválik szövetségesétől, mert úgy gondolja, nem alkalmas mandátumának betöltésére, vagy rossz fényt vet az önkormányzatra és ezen belül rá, a városvezetőre.

Márki-Zay Péter nem határolódott el Nagy Ernőtől, hanem úgy tűnik, kiáll mellette, ami azt jelzi, a polgármester a következő taktikát választotta: összezár a helyi támogatóival, még akkor is, ha nincs minden rendben körülöttük. Inkább úgy tesz, mintha nem történt volna semmi, és maszatolgat, de nem engedi el politikai kegyeltjei kezét. Ez lehetséges, hogy helyben, rövid távon a politikai túlélését szolgálja, de hosszabb távon, ha ilyen zűrös ügyek merülnek fel körülötte, illetve önkormányzata és a mozgalma körül, akkor ezek a botrányok felmorzsolják a még meglévő politikai hitelességét is”

– jegyezte meg.

Boros Bánk Levente szerint ugyanis a hódmezővásárhelyi ingatlanmutyit illetően azért is mutatkoznak súlyos morális problémák, hiszen miközben Márki-Zay Péter gyakorlatilag minden második mondatában korrupcióval és visszaélésekkel vádolja a kormányt, illetve a kormánypártot, ezúttal éppen az ő szövetségesének érintettsége merül fel.

„Még ha jogszerű is lett volna a lakásügylet, akkor is úgy tűnik, olyan előnyt kívántak biztosítani egy szocialista politikus családtagjának, ami egyáltalán nem látszik etikusnak. Ez pedig komoly politikai következményekkel és felelősséggel járhat. Az világlik ki a történetből, hogy Márki-Zay, az általa vezetett önkormányzat és mozgalom bort iszik, és vizet prédikál”

– fogalmazott.

A Médianéző Központ igazgatójától végül azt kérdeztük, mi állhat annak hátterében, hogy nemrég Márki-Zay több tucat zajos hívével együtt megzavarta a helyi Fidesz az ügyben tartott sajtótájékoztatóját, ráadásul a helyi jobbikos képviselőnő fia veréssel fenyegette meg az Echo TV operatőrét.

„Ez is arra utal, hogy nincs minden rendben a lakástörténettel, hiszen vélelmezhető, hogy nem kellett volna ilyen atrocitásokba torkolló helyzetekbe keveredniük Márki-Zayéknak, ha nem lenne mit takargatniuk. Általában is elmondható, az erőszak azok fegyvere, akik nem feltétlenül tisztességes játékot játszanak, vagy annyira kétségbeesettek a lehetséges következményeket illetően, hogy már csak úgy látják megoldhatónak a konfliktust, hogy akár fizikai erőszakkal vagy fenyegető csoportos jelenléttel próbálják meg elrettenteni az őket bírálókat”

– magyarázta Boros Bánk Levente.