Családvédelmi

A magyar kormány által elfogadott családvédelmi akcióterv egyik pontja magába foglalja, hogy 2022-re megvalósul a teljes bölcsődei ellátottság. A témával kapcsolatban Kenézné Kopornyik Judittal, a Hódmezővásárhelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény szaktanácsadójával beszélgettünk, miként látja a programtervezetet.

Hódmezővásárhely két bölcsődei telephelyén, a Hóvirág és az Oldalkosár utcán eddig is folyamatos felújítások és bővítések zajlottak, a fenntartó sikeres pályázatainak köszönhetően. A Hóvirág utcai telephely második felújítási programja 2016-2017 évben zajlott, egy újabb pályázatból. A Hódmezővásárhelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény szaktanácsadója lapunknak elmondta, az akkori fejlesztési programot tovább folytatja a kormány, mely további segítséget nyújt azoknak a szülőknek, akik szeretnének minél hamarabb visszatérni a munkahelyükre. A bölcsődei jelentkezésekből ezt lehet ugyanis leszűrni, hogy egyre nagyobb az igény a intézmények további férőhelyeinek bővítésére.

Családvédelmi

Kenézné Kopornyik Judit hozzátette, hogy 2017 végén -2018 elején indultak el újabb pályázati lehetőségek, a bölcsődei férőhelyek bővítésére és bölcsődék létesítésére, amelynek idén március 18-án lesz az átadási határideje. Minibölcsőde és normál bölcsőde építésére lehet pályázni, valamint felújításokra, további épületek építésére is. Ez mind a férőhelyek növelését szolgálják, a magyar kormány segítsége által.

Családvédelmi 1

A szaktanácsadó hozzáfűzte, hogy a dél-alföldi régiót tekintve körülbelül 3-4000 helyhiány volt, melyeket nagyon szépen lefedett a pályázatok egy része. A régiós bölcsődevezetői megbeszéléseken beszámolnak az intézmények folyamatos bővítéséről, megújulásáról, azaz sokan éltek a pályázatok adta lehetőségekkel. A tervek szerint 70 ezerre bővítik a férőhelyeket, az előzetes pályázatoknak köszönhetően már elkezdődtek a bővítések. Úgy véli, hogy ez a szám már ideális lesz azoknak a szülőknek is, akik a jövőben szeretnének gyermeket vállalni.

Családvédelmi 4

Kiváló dolognak tartja a családvédelmi akcióterv ezen pontját, ugyanis a meglévő lehetőségeket tovább bővíti a kormány. Tehát nem valami helyett hozták be a terv ezen pontját, hanem valamihez hozzáteszik még a családok érdekében. Amikor elindították a 2008-2009-es pályázatot a vásárhelyi bölcsődékben, akkor rendkívül pozitív visszajelzéseket kaptak a szülőktől. Ugyanis számukra sem mindegy, hogy milyen környezetben töltik az apróságok a hétköznapjaik nagy részét. Örömmel fogadták a felújításokat, ezért a kormány által tervezett családvédelmi akcióterv bölcsődékre vonatkozó pontja szintén nagy népszerűségnek örvend a körükben. A nevelésgondozásnak köszönhetően személyre szabottan írják a picik nevelésprogramjait. Így minden apróságra külön figyelmet szentelnek, amennyiben erre igény van, vagy a munkatársak és a szülők hasznosnak tartják.

Családvédelmi 1

Úgy véli, hogy országos szinten minden intézmény várja az intézkedéseket, fejlesztéseket, és férőhely bővítéseket, hiszen a magyar kormány egyik legfontosabb családvédelmi akciótervének a pontját jelenti. Ugyanis a szülőknek is hatalmas biztonságot jelent, hogy a gyermekét egy kiváló, 21-ik századi intézményben helyezhetik el, addig amíg ők visszatérnek a munkahelyükre.

Családvédelmi 6

Mindenképpen egy kiváló családtámogatási pont a magyar kormány ezen tervezete. Kenézné Kopornyik Judit végezetül hozzátette, hogy a szülők igenis igénylik a férőhelyek bővítését és fontos számukra az, hogy amíg ők a munkahelyükön töltik a napjuk nagy részét, szemük fénye egy biztonságos és szép környezetben a legjobban érezze magát.