Olvasói levél: Márki- Zay Péter valóban kereszténydemokrata?

Egy olvasónk, Kelemen V. László az alábbi levelet juttatta el szerkesztőségünkhez, amit változtatás nélkül közlünk.

Márki-Zay rés és nem erős bástya

“Egyértelmű: aki nem dob félre minden elvet és vágja sarokba a meggyőződését, az a Fideszt támogatja. Márki-Zay faék egyszerűségű elképzelése egy alsós általános iskolai matematika képlet szintjére veti vissza a többpárti parlamentáris demokráciát. Összeadja a voksokat. De nem ez a legnagyobb baj. A skatulyázás az, miszerint aki nem őt követi, az áruló és tökmindegy, hogy ha ellenzéki. Akkor is az.

Mit mondott ő és mit mond ugyanerről a történelem?

„Mi pártállástól független magyar emberek abban vagyunk közösen érdekeltek, hogy ez a rendszer megszűnjön, újra demokrácia legyen Magyarországon, és mindenki, aki ennek az ellentettjén dolgozik, az áruló, bármelyik pártban legyen is.”

Márki-Zay Péter, 2018. március 03.

„Egy ellenzéki jelöltet szabad elindítani egy fideszessel szemben, aki ezt bármilyen módon megtöri, ezt az összefogást, az áruló, az a rendszer része.”

Márki-Zay Péter, 2018. augusztus 20.

„Azok, akik széleskörű egyeztetés nélkül saját jelölteket indítanak, maguk is hozzájárulnak a korrupció és a megfélemlítés rendszerének fennmaradásához.”

Márki-Zay Péter, 2018. december 30.

Ha kommunista lenne, akkor sokan büszkék lennének ezekre a mondatokra – például Rákosi Mátyás, Biszku Béla, vagy Gerő Ernő. Hiszen ezek szerint kizárólag Márki-Zay Péter és a Mindenki Magyarországa Mozgalom az üdvözítő megoldás, csakis bennük lehet megbízni, hiszen aki nincs velük, az ellenük van.

S persze áruló. Mit is mondott Virág elvtárs A Tanú című filmben?

„Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes jövőnkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes jövőnkben nem bízik, az áruló.”

Ezek szerint még Kádár János is demokratikusabban gondolkozott, mint Márki-Zay, hiszen ő nem ment ilyen messzire. Ezt mondta ugyanis 1961-ben, a Hazafias Népfront országos tanácsának ülésén:

„Igenis úgy vesszük: aki nincs a Magyar Népköztársaság ellen, az vele van; aki nincs az MSZMP ellen, az vele van; és aki nincs a népfront ellen, az vele van.”

2019 van és nem 1919. Akkor a tanácsköztársaság volt. S nem is 1949. Akkorra sikerült kialakítani azt, hogy csak egy szervezetre, a Magyar Függetlenségi Népfrontra lehessen szavazni. A világ nem fekete vagy fehér, hanem sokszínű. A víz például kék.

S ő az úr. Minden résen átjut és bástyákat rombol le.

Kelemen V. László”