„Menetelő századok”

Koncertsorozat keretében népszerűsítette a katonai pályát a diákok körében februárban a Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekar.

A Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. „Menetelő századok” programjának keretein belül az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely Helyőrség Zenekarát hallhatták a diákok Csongrád megyében több helyszínen is.

A koncertsorozat első bemutatkozó előadása novemberben volt Szegeden, az IH Rendezvényközpontban, ahol három nap alatt összesen tíz hangversenyt adott a katonazenekar. Az őszi előadásokon nagyjából háromezer alsó és felső tagozatos tanuló ismerkedhetett meg a katonazenével és a Magyar Honvédségnél használt hangszerekkel.

„Menetelő századok” 1

A rendezvény folytatásaként, februárban tíz városban tizenkét koncerten találkozhattak a diákok a vásárhelyi zenekarral . A rendezvényeken jól ismert opera áriák (Varázsfuvola, Sarasto áriája), filmzenék (Indiana Jones, Star Wars) és mesezenék csendültek fel.

A zenekar karmesterhelyettese, Gömöri Balázs százados szerint ezen alkalmakkor a fiatalok betekintést nyerhettek a katonaéletbe és a katonazenekarok történelmébe. „Sok diák számára az újdonság varázsát jelentette a zenekar megjelenése. A koncertsorozat lehetővé tette, hogy a katonaéletet közelebb hozzuk a civil társadalomhoz – volt olyan tanuló, aki korábban még nem látott katonát. A koncertek után számtalan pozitív visszajelzést kaptunk a diákoktól, amely egyfajta megerősítést jelent számunkra, hogy szükség van az ilyen jellegű együttműködésre, fellépésekre.”

A rendezvény az elmúlt három hónapban hozzávetőlegesen hétezer diákhoz ért el.

Forrás: bocskaidandar.hu