Márki-Zay: nincs visszaélés Nagy Ernő lakásügyében – Fidesz: ha ez így lenne, akkor nem adták volna vissza az ingatlant

Közel egyórás sajtótájékoztatón reagált Márki-Zay Péter polgármester és Kis Andrea alpolgármester arra, hogy az MSZP-s képviselő, Nagy Ernő lánya visszalépett a lakásbotrányban érintett Kossuth téri önkormányzati ingatlan megvásárlásától. A városvezető szerint az ügyben nem történt korrupció, míg a kormánypárti frakció úgy látja, ha Nagy Ernő ártatlan lenne, akkor nem álltak volna el a lakás megvételétől.

– Nagy Ernő lánya csak azt a 40 százalékos kedvezményt kapta meg a lakás megvételéhez, amit az előző városvezetés kínált a számára. Ezért, ha bármiféle korrupció történt, az a Fidesz korrupciója – jelentette ki Márki-Zay Péter a mai sajtótájékoztatóján. A polgármester szerint a szocialista képviselő lányának lakásbérlési kérelme járt az édesapja vezette Lakásügyi Tanácsadó Testület előtt, és az ügy azért húzódott 2017 óta idáig, mert a hölgy nem kapta meg az 5 millió forintos lakás kifizetéséhez szükséges hitelt.

Márki-Zay: nincs visszaélés Nagy Ernő lakásügyében – Fidesz: ha ez így lenne, akkor nem adták volna vissza az ingatlant 1

A városvezető hozzátette, erkölcsileg helyes és tisztességes döntésnek tartja, hogy Nagy Ernő bejelentette, lánya visszalép a Kossuth téri önkormányzati lakás megvásárlásától. – Ez az erkölcsi kérdésekre választ ad, a jogi aggályokat pedig majd a hatósági vizsgálatok tisztázzák  – mondta a polgármester, aki szerint kisebb szabálytalanságok ugyan előfordulhattak az ügyben, azonban korrupcióra utaló jelet nem lát.

Kérdésünkre válaszolva azt állította, tavaly decemberben, amikor aláírta az adásvételi szerződést, akkor nem volt tudomása arról, hogy Nagy Ernő lányáról van szó, valamint arról sem, hogy a hölgy sosem lakott a bérelt ingatlanban.

Márki-Zay: nincs visszaélés Nagy Ernő lakásügyében – Fidesz: ha ez így lenne, akkor nem adták volna vissza az ingatlant 2

Kis Andrea ismertette, az ügy kapcsán némi áttekintést végeztek a polgármesteri hivatalban, ami során több visszás esetet találtak. Az alpolgármester szerint az elmúlt években több Fidesz-közeli személy rendkívül könnyen jutott önkormányzati lakáshoz, akár úgy is, hogy a lakásügyi testület előtt sem jártak a kérelmek, sőt, előfordult, hogy még bérleti szerződés sem volt.

– Ez csak figyelemelterelő magyarázkodás, amivel Nagy Ernő tegnapi beismerő vallomását próbálják enyhíteni – reagált az elhangzottakra a sajtótájékoztató után Cseri Tamás. A fideszes képviselő hangsúlyozta: a szocialista politikus beismerte, hogy belekeveredett az ügybe, és több súlyos hibát is elkövetett, valamint ha ártatlan lenne és nem történt volna visszaélés, akkor nem adnák vissza a lányával a lakást.

Márki-Zay: nincs visszaélés Nagy Ernő lakásügyében – Fidesz: ha ez így lenne, akkor nem adták volna vissza az ingatlant 4

– A visszalépéssel Nagy Ernő a jogi következményeket szeretné csökkenteni – szögezte le Cseri, aki szerint Márki-Zay Péter ezzel a lakással fizette volna ki a szocialista képviselőt azért, mert támogatja őt a munkássága során.

Kiemelte: előrelépésként tekint arra, hogy a polgármester elismerte, ő írta alá az adásvételi szerződést, illetve azt is, hogy azt mondta, történhettek szabálytalanságok az ügyben. Nagy Ernőt pedig méltatlannak találja a lakásügyi testület további vezetésére, ugyanis nincs erkölcsi alapja arra, hogy ezen túl bárkinek elutasítsa a lakáskérelmét. – Nem lehet egy olyan ember a testület élén, akiben megrendült a közbizalom – összegzett a fideszes politikus.