Márki-Zay Péter

Pedig lenne miért megkövetnie a vásárhelyi lakosokat, akiket rendkívül kellemetlen helyzetbe hozott a polgármesteri hivatal bénázása. Ráadásul a botrány eltussolásának technikája sem zökkenőmentes.

Márki-Zay Péter vásárhelyi városvezetésében továbbra is csak a bizonytalanság bizonyos. A polgármester szokásos vasárnapi Facebook-prédikációjában újfent megmutatta, legelsősorban is a Mindenki Magyarországa Mozgalom nevű új ellenzéki alakulatának építkezése foglalkoztatja, és az országos, valamint nemzetközi politikai kérdésekkel sokkal inkább képben van, mint a helyi önkormányzati ügyekkel.

Mint portálunk megírta, komoly késlekedéssel, csak az utóbbi napokban kezdte kipostázni a helyi adókkal kapcsolatos leveleket az önkormányzat, így a kellemetlen helyzetbe hozott polgároknak alig hagytak időt az ügyintézésre. A korábbi években ezt már február végén megtették, így március elején mindenki kézhez kapta a tájékoztatót. Nem úgy idén, ami miatt rengeteg olvasó panaszkodott szerkesztőségünknél is. A működési zavarok látványos jeleit mutató hivatal bénázása miatt a fizetési határidőket is ki kellett tolni!

Ahogyan az ügyintézés menete, úgy a botrány eltussolásának technikája sem zökkenőmentes. A városháza először úgy magyarázkodott: „a késlekedés legfőbb oka, hogy a közgyűlés március 8-án, az adóbefizetési határidőhöz nagyon közeli időpontban dönt a vállalkozási célú építményeket érintő adócsökkentésről”. A kifogás azonban gyenge lábakon állt, amennyiben nem győzte a nehéz helyzetbe hozott lakossági adófizetőket, hogy a vállalkozások építményadójának csökkentése miben érinti például a magánszemélyek gépjárműadóját…

A polgármester az országos politikai másfél órájában szentelt néhány mondatot az adógate-nek, és újabb kifogással állt elő. Már ha előállt…

„Az adócsoport a héten kiküldte az adóértesítéseket tudomásom szerint, de valóban késlekedéssel éltünk. […] Amennyiben én jól tudom, de ebben nem vagyok teljesen biztos, egy központi rendszerprobléma okozta a késedelmet, és csak másodlagosan volt szempont, hogy nálunk egy adómódosítás is folyamatban van”

– fogalmazott élő videójában.

Érdekes és pikáns, hogy az elvileg a város vezetésével megbízott, arra megválasztott politikus egy ilyen súlyú helyi ügyben „nem teljesen biztos”. Ennél érezhetően otthonosabban mozog például olyan témákban, mely magyar településen ki lesz az ellenzék jelöltje ősszel vagy éppen hány ország hány pártja akarja éppen a Fideszt kiebrudalni az Európai Néppártból. Pediglen nem ez lenne a dolga!

„Nemcsak a csúszással van probléma, hanem azzal is, hogy nem volt egyetlen ember, aki egyenesen kiállt volna a nyilvánosság elé, és azt mondta volna, hogy ezt és ezt rontottuk el, tisztában vagyunk a következményekkel, bocsánatot kérünk”.

Téved, aki azt hiszi, hogy a hódmezővásárhelyi Fidesz friss közleményét idézzük. Ezt Némethné Jankovics Györgyi, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke mondta a 24.hu-nak, amikor januárban az Államkincstár-bankok-posta Bermuda-háromszögben nem minden érintetthez jutottak el időben a nyugdíjak. Az érdekképviselő mellett a teljes ellenzék ordítva követelt bocsánatkérést.

Ami most, Vásárhelyen is elmaradt.

És ez az igazi központi rendszerhiba. Márki-Zay és hivatala ugyanis adósa a vásárhelyi lakosságnak. Nem is egy bocsánatkéréssel.

Frissítés: Fokozódik a káosz

A Vásárhely 24 közben arról ír, adóügyben egyre komolyabb a káosz. Miközben ugyanis a polgármesteri hivatal általunk is említett korábbi magyarázkodásában az állt, a késlekedés miatt március 25-ére tolják ki a befizetési határidőket, a portál olvasói vasárnap olyan levelet kaptak gépjárműadók bekérőjével, melyen nem március 25., hanem március 18. szerepel befizetési határidőként…