A Vásárhelyi Kosársuli végig vezetett, mégis kikapott Egerben 1

A dupla győzelem reményében lépett pályára vasárnap este Egerben a Vásárhelyi Kosársuli. Mind a felnőttcsapat, mind az U20-as gárda egyértelműen esélyesnek számított a vendéglátók elleni összecsapáson, egyrészt a tabellán elfoglalt helyezés, másrészt a múlt hétvégén bemutatott harcias, jó játék végett. Bíztunk abban, hogy sikerül feledtetni a győri és újpesti vereségeket, és végre „helyére áll” a világ rendje idegenben is – sajnos nem így történt -írja a Vásárhelyi Kosársuli.

Talán Shakespeare sem szőtt annyi fordulatot drámáiba, mint amennyit a két találkozón összesen láthatott az Eszterházy Csarnok főleg egyetemistákból álló közönsége. Valósággal megjárta Tóth Tamás két alakulata a mennyet és a poklot, biztos előnyök tudatában nyeregben is érezhettük magunkat, hogy aztán a lefújás pillanatában az eredményjelző egyaránt hazai sikert mutasson.

A felnőttcsapat nagyszerűen kezdett a rájátszásba kerülését küzdő fehérmezesek ellen, Varga Zalán egy és Kovács József két triplája három perc alatt listavezetőhöz méltó nyitányt adott a találkozónak. A szoros védekezés és a jó támadójáték egyértelműen azt mutatta, hogy sikerül megvalósítani és az ellenfélre erőltetni a masszív Kosársuli-hengert, hisz a kilencedik percben már 18-9-es fórral mentünk.

Előnyünket egészen sokáig őriztük is, ugyanis a második tíz perc során a hibákkal tarkított adok-kapokból jól jöttünk ki (meg kell jegyezni, hogy a parádés napot kifogó Kovács mellett öt játékosunk volt eredményes ebben a játékrészben), majd a 35-28-as félidőt követően Molnár és Béres vezetésével már 47-33-ra, pár másodperccel később 50-36-ra vezettünk. Itt kis időre megtört a dominancia, három minutum alatt öt pontra jött fel az Eger, ám az utolsó negyedre fordulva még erre is rá tudtunk kontrázni: hét percre a végétől Varga hármasánál, 60-49-nél talán már el is könyvelhettük a győzelmet.

Ekkor jött a hidegzuhany: huszáros hajrába kezdtek a hazaiak, a Kosársulinál jöttek a hibák, egy 12-2-es rohammal pedig pillanatok alatt tűnt el a különbség. Az idegek harcát az Óbuda elleni meccsel ellentétben ezúttal nem mi bírtuk jobban, a 39. percben a legjobbkor vette át a vezetést az Eger, Vas Péter triplájára hazai tripla volt a válasz, Varga Imre büntetője pedig beállította a 75-72-es végeredményt.

NB I/B Zöld csoport, 21. forduló:

EKE Eger KOK-Vásárhelyi Kosársuli 75-72 (13-20, 15-15, 21-19, 26-18)
Eger, Eszterházy Csarnok. Vezette: Józsa, Horváth, Szilágyi
Eger: MÉSZÁROS 22/18, Máté 10/3, Kiss 3/3, Illés 13, Varga 11,
Csere: Szicsák -, Horváth 2, Veres 2, Megyes -, Papp 2, Ungi 7/3, Szatmári 3/3.
Vezetőedző: Váczi Péter

Kosársuli: Molnár 14, KOVÁCS 16/12, Varga 15/6, Bálint 4, Vas 9/6,
Csere: Perák 4, Pavlovic 2, Börcsök -, Czégel -, Béres 6, Kelemen 2, Rostás -.
Vezetőedző: Tóth Tamás

Váczi Péter: „Ebben a pillanatban még kapaszkodunk a nyolcba jutásért és azt gondolom, hogy ha ez nem ad lökést, hogy a listavezetőt legyőztük, akkor semmi sem. Nagyon bízok a csapatban, hogy a következő három meccsen megcsináljuk azt, hogy a felsőházba kerüljünk a rájátszásban.”

Tóth Tamás: „Az első negyedben sikerült a megbeszélteket megvalósítani, de a második negyedben már nem a saját ritmusunkat játszottuk. A második félidőben kétszer is elléptünk tíz ponttal, és aki alapszakaszgyőztes szeretne lenni, annak be kell húznia innen idegenben is. A végjátékban már szerencsénk sem volt és nem használtuk okosan a faultokat sem. Gratulálok az Egernek, innen már nem a mi kezünkben van a sorsunk!”

Az U20-asok a zárónegyed elején még 63-51-re vezettek, innen produkált 28-2-es időszakot a házigazda – tegyük hozzá, hogy Szicsák Bence 45 ponttal és 62-es IBM-értékkel gyakorlatilag egymaga múlt felül minket.

A tabellákat tekintve: a felnőtteknél a Baja jobb pontarányának köszönhetően átvette a vezetést, mi a második helyet foglaljuk el, míg az Óbuda a harmadik. Az U20-as bajnokságban eldőlt, hogy vagy a 4., vagy az 5. pozícióban zárunk a március végi finist követően.

Folytatás március 14-én, csütörtökön: 18 óra 30 perckor a Kecskemétet látjuk vendégül a Hódtói Sportcsarnokban.

Nagy Benjámin

Forrás és kép: vasarhelyikosarsuli.hu