Lázár János: hagyományait ápoló, fejlődő megyévé válhat újra Békés

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, a családi otthonteremtési kedvezmény teljes körű, és kényelmes megismerését szolgálja az országgyűlési képviselő kurzusa. Az első részben az igénylés feltételeiről olvashatunk.

A CSOK igénylése egy elég összetett folyamat, melynek során három szinten is eleget kell tennie a feltételeknek, amelyek a támogatáshoz szükségesek. E három szint a Személyi feltételek, a Gyermekekre vonatkozó feltételek és az Ingatlanra vonatkozó feltételek.

1.szint: a CSOK személyi feltételei

Ezek a feltételek magára az igénylőre vonatkoznak.

  • magyar állampolgársággal és állandó bejelentett lakcímmel kell rendelkezni.Ha az igénylő nem európai uniós állampolgár (minden magyar állampolgár uniós állampolgárnak számít), akkor rendelkeznie kell bevándorolt vagy letelepedett jogállással, amennyiben menekült vagy oltalmazott jogállással már rendelkezik.
  • büntetlen előélet valamennyi bűntett, illetve a vagyon elleni, a család vagy gyermekek elleni, illetve a költségvetést károsító vagy a gazdálkodás rendjét sértő vétségek tekintetében.
  • igazolnia kell, hogy az elmúlt 5 évben nem kötelezték jogosulatlanul igénybe vett CSOK vagy “szocpol kedvezmény” visszafizetésére.
    A támogatott ingatlanra köteles lesz lakásbiztosítást kötni.
    Nem lehet köztartozása.

TB jogviszony:

  • 1 és 2 gyermek esetén 180 napos folyamatos TB jogviszony szükséges (legfeljebb 30 nap megszakítással), kivéve, ha az igénylő ápolási díjban részesül.
  • 3, vagy több gyermek esetén 2 éves folyamatos TB jogviszony (legfeljebb 30 nap megszakítással), melyből az igénylést megelőző 180 napban kizárólag keresőtevékenység (pl. munkaviszony, vállalkozói jogviszony, őstermelői jogviszony, megbízási szerződés) fogadható el, kivéve, ha az igénylő ápolási díjban részesül.

2. szint: Gyermekvállalással kapcsolatos feltételek

Előre vállalt gyermekre csak olyan házaspárok igényelhetik a CSOK-ot, ahol az egyik fél 40 évnél fiatalabb. Ha már meglévő gyermek vagy gyermekek után igényli(k) a támogatást, akkor mindegy, hogy hány éves a kérelmező, nincs felső korhatár. A CSOK igénybevételére meglévő gyermekeik után házastársak, élettársak és egyedülálló személyek – életkortól függetlenül egyaránt jogosultak lehetnek.

A CSOK igénybevételére előre vállalt gyermek után azonban (megelőlegezett kedvezmény fejében) kizárólag házaspárok igényelhetik a kedvezményt, akik közül legalább az egyik félnek 40 év alattinak kell lennie.

Tehát a biztonság kedvéért még egyszer: meglévő gyermekek után lazábbak a szabályok, míg előre vállalt gyermeknél kizárólag házaspárok kaphatnak CSOK-ot, és csak akkor, ha legalább egyikük még nem múlt el 40 éves.

Meglévő gyermeknek számít az, aki még nem töltötte be a 25. életévét, a terhesség 12. hetét követően a magzat is meglévő gyermeknek számít, valamint gyámság alatt álló gyermekre is igénybe lehet venni a támogatást.

Ha új ingatlan építését vagy vásárlását tervezi, de még nincs gyermeke, előre legfeljebb három gyermeket vállalhat. Használt lakás vásárlásakor és egyéb ingatlan célnál maximum két gyermek vállalható előre. Az előre vállalt gyermeknél időkorlát is van: egy gyermek esetén négy év, két gyermek esetén nyolc év, három gyermek esetén pedig összesen 10 év áll a rendelkezésre a gyermekvállalásra. A 10 milliós vissza nem térítendő támogatás esetén a gyerekvállalási határidő mindenképpen 10 év.

Ha az igénylő korábban már részesült lakástámogatásban, akkor a támogatási összeg különbözetét kaphatja meg, de csak abban az esetben, ha a korábbi gyermekvállalást már teljesítette. Ha még nem született meg az előre vállalt gyermek, akkor a kérelmező a különbözetet sem igényelheti.

3.szint: a CSOK-os ingatlannal kapcsolatos feltételei

Meglévő ingatlantulajdon megtartásával is igényelhető a CSOK új lakás építéséhez vagy vásárlásához. 2019 július 1-ig a támogatott használt lakás nem lehet drágább, mint 35 millió forint – az új építésű ingatlanra ez nem vonatkozik. 2019 július 1. után megszűnik a használt lakás árára vonatkozó korlátozás is.

A támogatott ingatlanban mind házastársak, mind élettársak igénylése esetén mindkét félnek kötelezően tulajdont kell szereznie. Korábban értékesített ingatlan vételárát nem szükséges beforgatni a CSOK támogatott új építésű ingatlan megvásárlásába. Használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén azonban az 5 éven belül eladott ingatlan vételárát fel kell használni CSOK-os ingatlanhoz. Tehát a használt ingatlan vásárlása esetén kell erre a szabályra oda kell figyelni, az új építésűnél azonban nem!

A CSOK-os ingatlanon kívül az igénylőknek bármennyi ingatlanjuk lehet – korábban ezt a szabályozás korlátozta. A CSOK – bizonyos feltételek mellett, melyről később lesz szó – igényelhető a már megkezdett ingatlanbővítésre és korszerűsítésre is, valamint felújításra is.

Lázár János e-mail kurzusára ITT iratkozhatunk fel.