Tájak, érzelmek, emlékek: bemutatták Holler László kiállítási katalógusát

Holler László festőművésznek a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában vasárnapig megtekinthető Tájak, érzelmek című tárlatának több mint nyolcvan képe került be a most megjelent azonos című katalógusba.

– Rendhagyónak mondható Holler László kiállításának finisszázsa, hiszen a látogatók kézzel fogható emlékkel térhetnek haza. A képeken ábrázolt érzelmek, élmények és a tájrecepciók elmúlnak, s a kiállított képek sem kerülnek többé egymással ilyen diskurzusba, azonban a kötetben mégis megmaradnak, hazavihetőek és meglehet, hogy néhány évtized múlva a vásárhelyi képzőművészet irányzataival foglalkozó kutatók forrásként használják majd – fogalmazta meg a kiadvány létrejöttének célját a katalógus előszavát jegyző Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója.

Tájak, érzelmek, emlékek: bemutatták Holler László kiállítási katalógusát 3

A kiadványban olvasható a tárlatzáró beszélgetés két résztvevőjének írása is: Hegedűsné Dékány Magdolna művészeti tanácsadó szubjektív visszaemlékezése és Képiró Ágnes – a Tornyai János Múzeum művészettörténésze – szakmai elemzése is.

Tájak, érzelmek, emlékek: bemutatták Holler László kiállítási katalógusát 2

Holler László – mint maga a művész elmondta – már gyermekkorában megszerette a rajzolást, s amikor Vásárhelyre került, nemcsak az itt élő művészekkel került kapcsolatba, de a feleségét is itt ismerte meg.

Tájak, érzelmek, emlékek: bemutatták Holler László kiállítási katalógusát 1

A kötetbemutató beszélgetésen szó esett a külső-erzsébeti iskolában eltöltött pedagógusi évekről, s arról is, hogy 1962-ben adott be képet először a Vásárhelyi Őszi Tárlatra, amikor művet be is válogatták a kiállításba.

Tájak, érzelmek, emlékek: bemutatták Holler László kiállítási katalógusát 4

Inspiráló volt a város légköre – fogalmazott a művész, akinek kimeríthetetlen forrást adott a Vásárhely környéki és a mártélyi természet világa.

Tájak, érzelmek, emlékek: bemutatták Holler László kiállítási katalógusát 6

Az est hangulatát az Giovani Artisti Vonósnégyes muzsikája tette bensőségessé, s a beszélgetést követően Holler László dedikálta az elmúlt néhány évének alkotásait bemutató katalógust, amely az Alföldi Galéria pénztárában megvásárolható.

Tájak, érzelmek, emlékek: bemutatták Holler László kiállítási katalógusát 5

Forrás és képek: Arany-Tóth Attila