Megújulnak az ingyenes balatoni fürdők

Folytatódik a Magyar Turisztikai Ügynökség strandfejlesztési programja, a balatoni szabad strandok korszerűsítésére pályázati úton három-, a dunakanyariakra és a Tisza-taviakra egy-egymilliárd forint fordítható. Megkérdeztük a helyi önkormányzatok vezetőit, milyen terveik vannak a támogatás felhasználására -írja a Magyar Nemzet.

Korszerű, a szeszélyes időjárásnak is ellenálló, vízbe vezető lépcsőkkel látná el két kilométer hosszú szabadstrandját és három kisebbet Balatonlelle önkormányzata, de elsőként a nagy strand tízmilliós játszótérfejlesztési tervét valósítanák meg. Kenéz István polgármester tudja, hogy maximum százmillió forintra pályázhatnak, de mint megjegyezte, ennek a kétszeresét is el tudnák költeni.

Boglár a hathektáros Platán strand gumipályáját fejlesztené, épületfelújításokra, forgalomrendezésre és a vízi játszótér beléptető rendszerének bevezetésére fordítaná az elnyert támogatást.

– Egyelőre tanulmányozzuk a pályázati kiírást, és amint a részleteket is megismerjük, rögvest hozzáigazítjuk a terveinket – jelezte lapunknak Mészáros Miklós polgármester.

A Balatonfüred közeli Örvényes a múlt évben egy harminc-, majd egy 217 millió forintos TOP-pályázaton nyert el támogatást üdülőhely-fejlesztésre, a közelmúltban pedig megtörtént egy turisztikai célú épületegyüttes közbeszerzési pályázatának kiírása.

Emellett a Strand 2 pályázaton elnyerhető pénzt iszapkotrásra és a strand kétezer négyzetméternyi zöldterületének rendezésére fordítanák – mondta a Magyar Nemzetnek Huszár Zoltán polgármester. A hét-nyolcszáz fürdőző befogadására alkalmas tihanyi Gödrös strandnál elsősorban az útburkolat rendbetételére kell a támogatás – válaszolta kérdésünkre Tósoki Imre polgármester.

– Mint ismert, a Tihanyi-félsziget a világörökségi helyszín várományosa, így magától értetődő, hogy a fürdőzésre alkalmas szabad vízi területek is megfeleljenek a cím odaítélési követelményeinek – fűzte hozzá az önkormányzati vezető.

A fővároshoz legközelebb lévő Zamárdi három kilométer hosszú, gigarendezvényeknek is helyet adó szabadstrandján csak a kisgyerekek pancsolására alkalmas vízparti hely hiányzik, ezért elsősorban az úgynevezett öblösítésre fordítanák a támogatást – válaszolta érdeklődésünkre Csákovics Gyula.

A fesztiválvárossá avanzsált Zamárdi polgármestere megismételte: nem kérdés, hogy továbbra is ingyenes marad-e a fürdőzés a város legnagyobb strandján. – Eljutottunk oda, hogy ma már a szabadstrandokkal szemben is követelmény a kulturált fürdőzés feltételeinek biztosítása. Mi határozottan erre törekszünk – szögezte le Zamárdi első embere.

– Jó az irány. A Balaton-törvény figyelembevételével készült helyi építési szabályzatok átgondoltak, pontosan meghatározzák a szabadstrandfejlesztések mikéntjét.

Az ingyenes fürdőhelyeken is kell lennie ingyenes illemhelyes vizesblokknak, legyen büfé, kisvendéglő, sporteszközkölcsönző – sorolta a legfontosabbakat Molnár Árpád. Siófok korábbi főépítésze úgy fogalmazott: egy szabadstrandnak építészetileg is a szép arcát kell mutatnia.

– A több évtizede álló, öreg, jellegtelen bodegákat, büféket, bisztrókat a tulajdonos egyetértésével „át kell telepíteni” új, építészeti szempontból is kifogástalan, korszerű, többfunkciós strandi létesítménybe. Amint ez például a csak szabadstrandos Balatonfenyvesen vagy Zamárdiban történik – fűzte hozzá a szakember.

Forrás: magyarnemzet.hu

Kép: pixabay.com