Közgyűlés Vásárhelyen – 8 órától élő! 4

Ezt a kérdést Kószó Péter fideszes képviselő tette fel a polgármesternek a mai vásárhelyi közgyűlésen, ugyanis a helyi témák mellett ismét sokat foglalkoztak országos ügyekkel. A nőnapi ülésen a hölgyeknek virágot osztottak, a Fidesz-frakció pedig egy nyakkendővel kedveskedett a városvezetőnek, amivel képviselheti a települést vidéken és külföldön. 

Békésen, a hölgyek köszöntésével indult ma a márciusi rendes közgyűlés Vásárhelyen, ez azonban nem tartott sokáig: néhány perc után már a vitáké volt a főszerep.

Elsőként a túlóratörvénnyel kapcsolatos napirend váltott ki nézeteltérést, amit Hegedűs Zoltán, a Fidesz-frakció vezetője levételre javasolt. Márki-Zay Péter polgármester ezt úgy értékelte, hogy a Fidesz a korábbi ígérete ellenére nem dönt a témában, Hegedűs azonban úgy vélte, hogy az érintett 370 önkormányzati dolgozóból a témában szervezett tájékoztatón alig több mint 40-en jelentek meg, azaz 330 ember a lábával szavazott. – Mivel érdektelenségbe fulladt az egész, ezért a közgyűlésnek sem kell ezzel foglalkoznia – tette hozzá.

A második vitát az váltotta ki, hogy Márki-Zay Péter azt javasolta, Nagy Ernő lakásügye miatt az elmúlt években történt összes önkormányzati lakáseladást vizsgálja át egy független átvilágító cég. Erre Grezsa István fideszes képviselő reagált: mivel az esetet már jogi útra terelték, ezért felesleges az önkormányzatnak több millió forintot fordítania erre a célra.

A polgármester tartja, hogy ismét fideszes korrupcióról van szó, Grezsa pedig azt mondta, Márki-Zay csúsztatásokkal próbálja elütni az ügyet. Ennek kapcsán előkerültek országok témák a polgármester által, aki folyamatosan a Fidesz bevándorláspolitikáját, Európai Unióhoz való hozzáállását és korrupciógyanús ügyeit kritizálta. Ennek kapcsán tette fel a kérdést Kószó Péter fideszes képviselő: ez most Hódmezővásárhely városi közgyűlése, vagy a Márki-Zay által alapított Mindenki Magyarországa Mozgalom tagtoborozó nagygyűlése?

– Amennyiben az utóbbi, akkor a polgármester bérelje ki a Fekete Sas nagytermét, és szervezze meg ott pártrendezvényét – hívta fel a figyelmet Kószó.

Közgyűlés Vásárhelyen: ez most testületi ülés, vagy Márki-Zay új mozgalmának nagygyűlése?

Az ülésen a Fidesz-frakció egy kis humoros meglepetéssel is készült a polgármesternek, akinek már van “Azért a víz az úr!” és “Mindenki Magyarországa Mozgalom” nyakkendője is. Ezért Kecskeméti Rita képviselőasszonytól egy “Hódmezővásárhely lejtmenetben” nyakkendőt kapott, amivel képviselheti vidéken és külföldön a várost. Márki-Zay azt mondta, csak szűk baráti körben fogja ezt hordani, az ebédszünet után azonban már fel is vette a nyakkendőt. Még kijelentette, ő azt az ajándékot kéri a fideszesektől, hogy működjenek vele együtt a város érdekében.

A közgyűlésen megszavazták, hogy január 1-ig visszamenően csökkentsék a vállalkozások építményadóját 30 százalékkal, és a cégek raktárainak, bővítményeinek, műhelyeinek adóját négyzetméterenként 135 forintról 95 forintra. Emellett megmaradt a vállalkozások bérfejlesztési támogatása is, annak ellenére, hogy a városvezetés diszkrimináció miatt hatályon kívül szerette volna azt helyezni. A Susán Kft. támogatásáról azonban ismét nem döntött a grémium, holott név szerinti szavazást tartottak róla.

Az ülésen történteket percről percre (időrendben visszafelé) itt olvashatja:

15:22: Vége a közgyűlésnek, zárt ülés következik.

14:52: Fedezet nélküli kötelezettségvállalást sejtett a Fidesz-frakció a strand víztisztító berendezésének kialakításával kapcsolatban, ezért még decemberben megkérték a Pénzügyi és Gazdasági Bizottságot, hogy vizsgálja ki a 170 millió forintos fejlesztést. Kovács László, a bizottság elnöke ismertette: megállapították a tényt, hogy valóban fedezet nélküli vállalás történt.

Márki-Zay Péter szerint a közgyűlés jóváhagyta a közbeszerzési tervet és a beruházást, illetve meg is volt rá a fedezet.

Kovács László arra kíváncsi, hogy mivel a rendőrség is nyomoz az ügyben, ezért kaptak-e arról valami tájékoztatást.

Márki-Zay: folyamatban lévő ügyekről nem lehet nyilatkozni. A részletekkel tisztában vannak az érintettek.

Vita alakult ki a polgármester és a képviselő között. A városvezető úgy véli, 2016 decemberében az előző városvezetés ugyanerre a beruházásra fedezet nélkül vállalt kötelezettséget, ezért ez is egy fideszes korrupció.

Kovács László: a bizottság azt vizsgálta, hogy tavaly azon a költségvetési soron nem volt meg a beruházáshoz kellő pénz, amelyiken kellett volna.

Hegedűs Zoltán: zárják le az ügyet. Márki-Zay Péternek a rendőrségen kell magyarázkodni.

8-4 arányban elfogadták a javaslatot.

14:35: A Kossuth iskola helyén megépült park elnevezésére korábban szavazást írtak ki. A legtöbb voks a Kossuth Zsuzsanna pihenőparkra érkezett, ezért Kis Andrea javaslata, hogy így nevezzék azt el.

Az alpolgármester szerint a parkot ugyan megtervezte az előző városvezetés, azonban arra nem gondoltak, hogy miből tartják majd fent. Ugyanis van olyan vállalkozó, aki csak a növényzet karbantartását éves szinten 50 millió forintért vállalná.

Kószó Péter szerint Szent Erzsébet pihenőparkra kellene elnevezni, ugyanis a népkert régebben Erzsébet-liget volt. Emellett természetesen elhelyezhetnének ott egy szobrot Kossuth Zsuzsannáról.

Sem a Szent Erzsébetet, sem a Kossuth Zsuzsannát nem szavazza meg a grémium. Nagy Ernő szerint keresni kellene egy valóban vásárhelyi kötődésű személyt, és róla elnevezni a parkot.

Márki-Zay Péter szerint szavazást kellene indítani a témában, míg Hegedűs Zoltán úgy látja, várják meg az októbert, hogy az új közgyűlés döntsön. Így nincs neve a pihenőparknak.

14:25: A HMSZ Zrt. 2019. évi üzleti tervét egyhangúlag elfogadták a képviselők.

14:19: 2019. május 31-ig lejár négy önkormányzati cégnél (Hód-Fürdő, HVSZ, HMSZ, Hódfó) a könyvvizsgáló megbízatása.  Ezért pályázatot kell kiírni a vállalatoknál ezen feladatok ellátására – hangzott el a közgyűlésen.

14:12: – Diszkriminatív a helyi vállalkozások részére nyújtható bérfejlesztési támogatás, mivel csak azokat a vállalkozásokat érinti, akik fizetnek építményadót. Továbbá ez egy rejtett adócsökkentés, amit a rendelet meghozása előtt egyeztetni kellett volna a kormányhivatallal – fejezte ki törvényességi aggályait Varga Ildikó jegyző.

8-4 arányban nem fogadták el a bérfejlesztési támogatás hatályon kívül helyezését.

14:01: 7-4-1 arányban nem fogadták el a képviselők, hogy a magánszemélyek építményadóját 30 százalékkal csökkentsék. Azt viszont megszavazzák, hogy a vállalkozásoknál a műhelyek, raktárak és bővítmények építményadója négyzetméterenként 135 forintról 95 forintra módosuljon.

13:53: 6-5 arányban nem szavazta meg a testület a szemétlerakó telepre vonatkozó telekadó mértékének csökkentését. Márki-Zay Péter szerint így 6 millió forinttól esik el a város.

13:49: Elfogadták Fekete Ferenc 2018. évi sporttanácsnoki beszámolóját.

Közgyűlés Vásárhelyen – 8 órától élő! 8

12:49: Egy óra ebédszünet következik, 13.45-kor folytatódik a közgyűlés.

12:28: A Susán Kft. másik két céggel együtt már korábban is nyújtott be bérfejlesztési támogatási kérelmet, azonban a képviselők eddig tartózkodással szavaztak, nem döntöttek arról. A kormányhivatal ezért felszólította a testületet, hogy egyértelműen fejtse ki álláspontját.

Havránek Ferenc, a Kft. tulajdonosa felszólalási jegyet kért. Mint elmondta, mindössze 70 ezer forintról lenne szó, de inkább az a lényeg, hogy a közgyűlés jogszerű magatartást követ-e. A pénzből a tulajdonosnak és a vezetőknek nem jár, csak az alkalmazottaknak. Hegedűs Zoltán a sajtónak még januárban azt nyilatkozta, nem biztosak abban, hogy a vállalat megérdemli a támogatást.

Molnár Lászlóné név szerinti kér az ügyben, mivel a kormányhivatal már többször is felszólította az önkormányzatot.

5 igen és 8 nem arányban szavaztak a képviselők a támogatásra, majd az elutasításra mindenki nemmel. Így továbbra sem született döntés az ügyben.

– Eddig hány vállalkozás kapott bérfejlesztési támogatást? – tette fel a kérdést Benkő Zsolt, mire a válasz: 56.

Kis Andrea mélységesen elszomorítónak tartja, hogy ismét nem született döntés. Politikai okokat sejtenek a háttérben.

Közgyűlés Vásárhelyen – élő! 57

12:11: Miklós Péter örömmel veszi, hogy a Tornyai és az Emlékpont munkája ennyire érdekli a közgyűlést. Ha a közérdeklődés is ennyire figyeli őket, akkor van értelme a tevékenységüknek.

Elfogadták a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ beszámolóját, annyi kiegészítéssel: a makói helytörténész is elsősorban vásárhelyi témákkal foglalkozzon az Emlékpontban.

11:48: Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója beszámolójában elmondta: az idén kevesebb önkormányzati támogatást kaptak, annak ellenére, hogy a béremelések 25 millós többletköltséget jelentettek.

Szabó Pál: tavaly makói helytörténész is került az Emlékponthoz, aki kifejezetten makói témákat kutat. Mennyiben járul hozzá ő a vásárhelyi kutatásokhoz?

Miklós Péter: ő Csanád vármegye 1945 utáni történéseivel foglalkozik, ami kapcsolódik a vásárhelyi történésekhez is.

Kószó Péter: a szegedi Móra Ferenc Múzeum dorozsmai raktárában egy 1960-as években feltárt ásatási anyag van, amivel Vásárhelyen kezdene kellene valamit.

Miklós Péter: helyhiány miatt tárolják ott az anyagot. Az emberi erőforrás hiány miatt nem tudnak kellő időt fordítani erre az anyagra. Az elkövetkezendő évek feladata lesz, hogy azt a városba hozzák.

Kis Andrea: a makói helytörténész Marosvári Attila, aki korábban SZDSZ-es alpolgármester volt Makón. Mivel az anyagi forrás szűkös és ő makói helytörténettel foglalkozik, a makói önkormányzat támogassa az ő kutatásait, ne Vásárhely.

Miklós Péter: a makói helytörténettel kapcsolatos kutatásai már lezárultak, és a vármegyében 1945 után történtek elválaszthatatlanok Vásárhelytől. Olyan témákat olyan fog kapni, amik a városunkhoz is kapcsolódnak.

Hegedűs Zoltán nem gondolta volna, hogy ez a napirend vitát vált ki, és szerinte Kis Andreának az a problémája, hogy egy volt ellenzéki politikus munkát kapott Vásárhelyen.

Márki-Zay Péter úgy látja, jogos Kis Andrea felvetése, hogy egy makói történész Vásárhelyen végzi a makói kutatásait.

Kis Andrea nem kíván reagálni Hegedűs Zoltán felszólalására.

Közgyűlés Vásárhelyen – 8 órától élő! 9

11:38: A Városfejlesztési és Építéshatósági Iroda működéséről szóló beszámoló következett, amit szintén mindenki elfogadott.

11:19: Dakos József megyei rendőrkapitány is felszólalt. Mint elmondta, tavaly november óta vezeti a megyei kapitányságot, előtte 11 éven át Baranya megye főkapitánya volt. Kiemelkedőnek értékeli a vásárhelyi rendőrök munkáját.

– Csongrád megye speciális helyzetben van, mivel itt a rendőrök a közbiztonság mellett határvédelmi feladatokat is ellátnak. Ezt nem egyszerű összeegyeztetni, de sikerült – hangsúlyozta Dakos József, aki szerint a migráció megakadályozása napjainkban is hatalmas teendőt jelent.

A testület egyhangúlag megszavazta a beszámolót.

11:08: Szabó Pál: a 788 bűncselekményből mennyi történt külterületen?

Benkő Zsolt: az elmúlt években az önkormányzat is rengeteget tett a közbiztonságért, például minden esztendőben 10 millió forinttal támogatta a rendőrkapitányságot. – A közlekedésben azonban látok kihágásokat, így örülök annak, hogy idén áprilisban újra rendeznek a motorosok részére vezetéstechnikai tréninget Vásárhelyen – tette hozzá fideszes képviselő, aki szerint a kamerarendszer jelentősen hozzájárul a jó közbiztonsághoz.

Bálint Gabriella fideszes képviselő is gratulált a beszámolóhoz, míg Molnár Lászlóné örömét fejezte ki, hogy a rendőrök az iskolákban tartanak drogprevenciós előadásokat.

– A külterületi lopások száma elenyésző – válaszolt Szabó Pálnak Szabó Zsolt, majd hozzátette, ő is fontosnak tartja a motorosok védelmét, mivel ők az egyik legveszélyeztetettebbek az utakon.

10:48: Folytatódik a közgyűlés, a vásárhelyi közbiztonság helyzete a következő téma. Szabó Zsolt rendőrkapitány elmondta: a céljuk, hogy a lakosság biztonságérzetét garantálják,illetve  csökkentsék a közlekedési balesetek és a bűncselekmények számát.

– Örömmel tudok beszámolni, hogy tavaly az elmúlt tíz év legkevesebb bűncselekménye történt Vásárhelyen. A felderítés mértéke 80 százalék, ami szintén jobb adat, mint korábban – számolt be Szabó Zsolt. 2010-ben még 2000 bűncselekmény történt a városban, addig 2018-ban 788.

Az ittas vezetők kiszűrése is nagy feladat, tavaly 38-al több alkoholfogyasztót szűrtek ki a forgalomban, mint 2017-ben. Ez nem azt jelenti, hogy többen ülnének ittasan volán mögé, inkább azt, hogy a rendőrség hatékonyabban lépett fel, mint az előző években.

A rendőrség átlagos reakcióideje 8 perc 37 másodperc, ez a szám korábban 20 is volt. A személyi sérüléssel járó balesetek száma 12-vel, 74-re csökkent. Három halálos baleset történt a kapitányság illetékességi területén. A közterületeken 300 kamera figyel a rendre.

Mérki-Zay Péter gratulált a rendőrség munkájához. Az elmúlt évek legjobb mutatói születtek 2018-ban, a város a legbiztonságosabb megyei jogú város Magyarországon.

Közgyűlés Vásárhelyen – élő! 56

10:02: Szabó Pál független képviselő: a tram-train munkálatai miatt az Ady Endre utcai körforgalomnál a bicikliseknek nagyon meg kell emelni a kerékpárokat az oda helyezett kis hídnál. Lakossági kérés, hogy ezen változtatni kellene, mert jelentősen hátráltatja a közlekedést.

A problémát jelzik az illetékesek felé.

Félórás szünetet rendelt el a polgármester. Az első napirend Dakos József megyei rendőrfőkapitány beszámolója lesz. 10.30 körül folytatódik az ülés.

09:44: Mucsi László, a Városfejlesztési Iroda vezetője számolt be a városban zajló fejlesztésekről. Megemlítette többek között a Hősök tere melletti kerékpárút kialakítását és a teljes körgyűrű megépülését. A Klauzál, a Nádor és a Szent István iskolák felújítása kapcsán újabb közbeszerzést írtak ki, a Vidékfejlesztési pályázat keretében pedig zajlik a külterületi dűlőutak felújítása.

A strandon a víztisztító berendezés kialakítása folyamatban van. A tram-train keretében a városban 3,3 kilométernyi vágány épül, ennek építése zajlik. A legtöbb munkálat a Bajcsy és az Ady utcákon tapasztalható. A Kálvin téren a vágányépítés előkészítését végzik.

Hegedűs Zoltán: köszöni Mucsi László beszámolóját, és azt, hogy nem álltak le azok a beruházások, amiket még az előző városvezetés lobbizott ki. Olyan fejlesztést azonban nem lát, ami a jelenlegi önkormányzathoz köthető.

Márki-Zay Péter: az önök ideje a pályázatoké volt, most az építés kezdődik. Tavaly is kilencszer több fejlesztés megvalósult a városban, mint 2017-ben. – A keleti elkerülőt pedig március 31-én adják át, ami egy remek közösségi program lesz – mondta.

09:30: Lezárták a napirend előtti vitát. Az említett 23-as és 24-es pontokat levették a napirendről.

Kecskeméti Rita napirend előtti felszólalása következett. A fideszes képviselő a nőnapi virágosztás kapcsán minden hölgy nevében megköszönte a férfiak kedvességét. A Fidesz-frakció nevében pedig egy humoros ajándékot adott át a polgármesternek, hogy enyhítse az elmúlt hónapok feszültségét. – Van már azért a víz az úr és Mindenki Magyarországa nyakkendője is, ezért most kap egy hódmezővásárhelyit is, amit vidéken és külföldön is büszkén hordhat – jelentette ki a képviselőasszony, aki át is nyújtotta a politikusnak a nyakkendőt.

Közgyűlés Vásárhelyen – 8 órától élő! 10

Márki-Zay Péter megköszönte az ajándékot, amin a “Hódmezővásárhely lejtmenetben” tábla szerepel. Azt mondta, csak szűk baráti körben viseli majd, ahol értik a humort, ő pedig azt az ajándékot kéri a fideszesektől, hogy működjenek vele együtt a város érdekében. A korrupció felszámolásában pedig mindenkit vár a mozgalmába.

Közgyűlés Vásárhelyen – 8 órától élő! 11

09:21: Cseri Tamás: szeretne hétfőn a hivataltól egy olyan jegyzőkönyvet kérni, amiben szerepel, hogy Márki-Zay Péter a beiktatása óta mennyi szolgálati lakást adott ki.

Márki-zay Péter: meg lehet nézni, egyet sem. Más szelek fújnak már.

Molnár Lászlóné jobbikos képviselő Grezsa Istvánhoz: a polgármester neveltetését ne kifogásolja, ne tegye magát nevetségessé. Lázár János idején is aláztak meg embereket a díszteremben indulatosan, és akkor a fideszesek nem szóltak egy szót sem.

Grezsa István: a nevetségességben nem fogja Molnár Lászlónét követni.

Kis Andrea: a migrációról az előző városvezetés idején is sok szó esett a közgyűlésen. A menekült szót senki nem használta a díszteremben, csak most kezdik emlegetni azt a fideszesek. Amikor ő MSZP-s képviselőként menekültként nevezte meg a bevándorlókat, akkor migránspártinak, migránssimogatónak nevezték.

09:06: Hegedűs Zoltán: kanyarodjunk vissza Hódmezővásárhelyre. A lakásügyről tárgyaljunk a következő közgyűlésen.

Kovács László fideszes képviselő: elhatároztuk, hogy ezen a közgyűlésen nem lesz napirend előtti felszólalás, ehhez képest indulatokkal teli vita zajlik. – A kerítés felállítása rengeteget tett a migráció megakadályozásában – mondta az elhangzottakkal kapcsolatban.

Kérdése Márki-Zay Péterhez: a közel 20 ezer letelepedési kötvényes közül mennyi hajtott végre öngyilkos merényletet, vagy gyilkosságot Magyarországon? Miért baj az, hogy a kormányunk kiáll Európáért és a keresztény értékekért?

A polgármester szerint a kormány nem védi a kereszténységet, mivel Putyinnal és Erdogannal is szövetkezik. A határvédelemmel kapcsolatban azt mondta: éppen Orbán Viktor az, aki csak magyar határőrökkel szeretné megoldani a migrációt, és nem fogad el az unió által ideküldött határőröket. – Magyarországon is vonultak át olyanok, akik más országokban öngyilkos merényleteket követtek el. Jó a kerítés, csak későn állította fel a kormány – tette hozzá Márki-Zay Péter.

Kószó Péter: nem tudja eldönteni, hogy Vásárhely közgyűlésén, vagy a Mindenki Magyarországa Mozgalom tagtoborzó naggyűlésén vesz részt. A polgármester bérelje ki a Fekete Sas nagytermét, és ott tartsa meg a rendezvényét, itt foglalkozzon a város ügyeivel.

08:47: Márki-Zay Péter szerint a Fidesz szégyentelenül hazudik úgy országosan, úgy helyi szinten. Országos példákat hozott elő, mint a bevándorlók befogadását és az Európai Unióval szembeni engedményeket.

Grezsa István: 50 perc alatt megszámlálhatatlan hazugság hagyta el a polgármester száját, ami már neveltetési kérdés is. – Egy éve nagy önfegyelemmel hallgatom a bűnöző migránsok befogadását. Márki-Zay Péter folyamatosan összekeveri a menekülteket a migránsokkal. Magyarország a jövőben is be fogja fogadni azokat, akik valamilyen üldöztetésből hagyták el a szülőföldjüket – reagált a városatya, aki szerint ezzel kapcsolatban tárgybeli tévedéseket követ el a városvezető.

Márki-Zay Péter: annak nincs neveltetési problémája, aki hazudik, csak annak, aki szóváteszi? Grezsa István miért nem áll ki a Fidesz hazugságai ellen?

– Éveken keresztül összekeveri a kormány a menekülteket a migránsokkal. Most pedig kijelentette, hogy büszkén befogadják a menekülteket, amivel engem támadnak plakátokon – reagált Grezsa szavaira Márki-Zay.

08:37: Márki-Zay Péter: ha Nagy Ernő ügyében korrupció történt, azt az előző városvezetés, pontosan Hegedűs Zoltán követte el. Ezért becsülendő, hogy éppen a frakcióvezető tett feljelentést a rendőrségen.

Grezsa István szerint a polgármester csúsztatásokkal próbálja elütni az ügyet. Mivel az ügy már nem a közgyűlés előtt van, hanem jogi útra terelték, ezért ez parttalan vita. – Inkább a munkánkat kellene végezni a város érdekében – hívta fel a figyelmet a képviselő, aki javasolja, hogy zárják le a vitát.

Márki-Zay Péter: a Fidesz egész héten erről beszélt a sajtóban, ezért lehetőséget kellene adni a másik félnek is, hogy mondja el az álláspontját. – Ezért is tartom, hogy a Fidesz pártállamot, kommunizmust épít a plakátjaival, szórólapjaival  – hangsúlyozta a polgármester.

Kis Andrea továbbra is azt kéri, hogy fogadja el a testület a független cég bevonását. Ezzel ugyanis tisztázni lehetne Nagy Ernő ügyét, mivel az ő véleménye nem jelenik meg sehol.

08:29: Fekete Ferenc: 2017-ben a családi helyzete miatt piacon alapuló bérlést kért a várostól, azaz nem szociális alapon fizetett a Lázár utcai, 78 négyzetméteres ingatlanért. – Emellett 1964 óta Vásárhelyen élek, ezért megfeleltem a feltételeknek. Havonta 70-80 ezer forintot fizetett, egy számlát sem hagyott hátra, ezért ez az ügy messze nem olyan, mint a szóban forgó – reagált a képviselő.

Kis Andrea: a probléma az, hogy ez a bérlés nem jelent meg a Lakásügyi Tanácsadó Testület előtt, azaz nincs jegyzőkönyvben sem. Olyan szerződésre hivatkoznak, ami nem született meg.

Grezsa István: Nagy Ernő ügyében feljelentés történt, ezért ezzel most itt nem kellene már foglalkozni. A város vezetése ha bármi szabálytalanságot talál a lakáseladások körül, akkor forduljon a hatóságokhoz.

Közgyűlés Vásárhelyen – 8 órától élő! 5

08:15: – A 24. napirend neve: Döntés a lakásbérleti és lakás adásvételi szerződések kivizsgálásáról. Mivel a frakció egy képviselő körül korrupciót sejt egy önkormányzati bérlakás ügyben, ezért teljesen ki kell vizsgálni az összes lakáseladást. Ez a korrekt eljárás, minden esetet ki kell vizsgálni az elmúlt 15 és 5 évben – fejtette ki Márki-Zay Péter.

Kis Andrea is támogatja, hogy a téma maradjon napirenden. Az alpolgármester felhozta az az esetet, amikor Fekete Ferenc fideszes képviselő is bérelt az önkormányzattól lakást a várostól. A bérleti szerződést Hegedűs Zoltán akkori alpolgármester írta alá, és ez az ügy sem járt a Lakásügyi Tanácsadó Testület előtt.

Márki-Zay Péter pedig Végh Ibolya egykori aljegyző és Paragi István közismert vállalkozó önkormányzati lakásvásárlását említette meg, amik nem kerültek a közgyűlés elé.

Grezsa István fideszes képviselő: nem támogatja, hogy egy független, átvilágító céget bízzanak meg a vizsgálattal, ami több millió forintba kerülne. Nagy Ernő ügyében már jogi lépések történtek, majd a rendőrség és a bíróság kivizsgálja az ügyet. – Ha ennyi visszásságot találnak, miért nem vizsgálták ki eddig a lakásvásárlásokat? – tette fel a kérdést.

Márki-Zay Péter: a hivatal korlátozott létszáma nem tesz mindent lehetővé. Amit hibásnak vélnek, abban természetesen tesznek feljelentést, de minden kivizsgálásra nem jut idő. Ezért szeretnének egy független céget megbízni a költségvetés átcsoportosításával, hogy kiderüljön, mennyi ilyen eset történt.

Közgyűlés Vásárhelyen – 8 órától élő! 7

08:05: Az előterjesztés szerint 19 nyílt és 3 zárt napirendet tárgyalnak ma. Hegedűs Zoltán Fidesz-frakció szerint a 23. és a 24. napirendet le kellene venni a napirendről, mivel utóbbiról nem is egyeztetett korábban a frakció és a városvezetés. A 23-as pedig a túlóratörvényről szól, ami kapcsán az önkormányzat szervezett egy tájékoztatót, amin 370 főből csak 43 fő jelent meg. Az emberek a lábukkal szavaztak.

Márki-Zay Péter: a 24. napirend kapcsán elhangzottak nem felelnek meg a valóságnak, míg a 43 ember több mint 90 százaléka elutasítóan szavazott. Így kiderült, hogy az önkormányzati dolgozók elutasítják a tűlóratörvényt. A Fidesz-frakció pedig azt ígérte, ha az emberek voksolnak, utána döntenek a közgyűlésen.

Hegedűs Zoltán: 330 embert nem érdekelt a dolog, ezért nekünk sem kell ezzel a témával foglalkoznunk.

Márki-Zay Péter: ezt másként látjuk.

08:03:  Nagy Ernő szocialista képviselő is felszólalt nőnap alkalmából. Ő is készült virágokkal a közgyűlés női tagjainak.

Közgyűlés Vásárhelyen – 8 órától élő! 3

08:00: Márki-Zay Péter polgármester megnyitotta az ülést. A 14 képviselőből 13 jelen van, távolmaradását Vágó János fideszes képviselő jelezte.

A városvezető is köszöntötte a hölgyeket, Tatár Zoltán aljegyzővel közösen osztottak virágot a gyengébbik nem képviselőinek.

Közgyűlés Vásárhelyen – 8 órától élő!

07:55: A Fidesz-frakció tagjai egy-egy szál virággal kedveskednek a teremben helyet foglaló hölgyeknek.

07:54: Köszönjük olvasóinkat, hamarosan kezdődik a közgyűlés! A képviselők gyülekeznek a teremben.

Napirend:

2018.évi költségvetés módosítása

A 2019. évi összesített közbeszerzési terv elfogadása

Beszámoló a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Építéshatósági Iroda munkájáról

Beszámoló a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ 2018. évi munkájáról

Beszámoló a tanácsnokok 2018. évi munkájáról

Egyebek

Kövesse velünk a városháza dísztermében történteket 8 órától online!