Petíció indult a magyar mezőgazdaság jövőbeni fenntarthatóságáért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elfogadhatatlannak tartja az agrártámogatások csökkentését, illetve a Közös Agrárpolitika forrásainak migrációs célokra történő átcsoportosítását – ismertette Szél István, a Csongrád Megyei Agrárkamara elnöke mai sajtótájékoztatóján.

Ennek okáért, valamint álláspontjuk még hangsúlyosabb kinyilvánítása érdekében petíciót indítottak.

Mint ismert, a magyar mezőgazdaság Európa egyik leggyorsabban és legkiválóbban fejlődő gazdasága, amelyhez a magyar emberek szorgos munkája mellett nagyban hozzájárulnak az Európai Unió által biztosított támogatások is.

Az Európai Parlament képviselői viszont a migráció által felmerült problémák kezelésére – amelyek egyébként sokkal inkább társadalmi és demográfiai jellegűek, mint sem a mezőgazdasághoz köthetőek – a támogatások lecsökkentésével kívánja megoldani a bevándorlással egyetemben felmerülő anyagi kérdéseket.

Petíció indult a magyar mezőgazdaság jövőbeni fenntarthatóságáért 1

Annak érdekében, hogy a magyar gazdák támogatottsága ne csökkenjen, a NAK és a MAGOSZ egy országos szinten elérhető petíciót indított, amelyben arra kéri a magyar mezőgazdaságban tevékenykedőket, hogy írják alá Brüsszel terveinek megállítása érdekében.

Szél István hangsúlyozta, hogy rendkívül fontos, hogy az országban tevékenykedő gazdászok tudomást szerezzenek arról, hogy mire készül Brüsszel velük, a magyar mezőgazdasággal és a többi európai ország mezőgazdaságával szemben.

– Minden mezőgazdaságban tevékenykedőnek joga van tudni és jogában áll dönteni is arról, hogy milyen, számukra egyáltalán nem kedvező lépéseket kívánnak megtenni velük szemben. Ennek okáért arra kérem a térségben élő, mezőgazdaságban tevékenykedő polgárokat, hogy írják alá a NAK és a MAGOSZ által létrehozott petíciót. Mindezt megtehetik online, vagy személyesen, az adott település falugazdászánál, illetve a megyei igazgatóságon is. Reményeink szerint Magyarország példaértékű lépését követik majd szomszédos országaink is, és közös összefogással sikerül elérni azt, hogy ne a magyar gazdák támogatásaiból oldódjanak meg a migrációs problémák.

Fotó: Gémes Sándor