ÉLŐ: Hivatalos: nyert a Fidesz és Lázár János! (Frissül) 3

Nem került napirendre a Fidesz kizárásának kérdése az Európai Néppárt (EPP) szerda délelőtti brüsszeli frakcióülésén – közölték bennfentes források az MTI-vel.

A névtelenséget kérő illetékesek arról számoltak be, hogy Manfred Weber, az EPP lista- és frakcióvezetője nem tudott részt venni az ülésen, és azt kérte, hogy az ügyről az ő jelenlétében tárgyaljanak.

Erre az Európai Parlament jövő heti strasbourgi plenáris ülésszakán, a konzervatív pártcsalád frakciójának következő ülésén lesz alkalom.

Kilenc országból tizenkét EPP-tagpárt kezdeményezte eddig hivatalosan a Fidesz kizárását, amelyről a párt március 20-ai politikai közgyűlésen szavazhatnak.

Pártközeli források tájékoztatása szerint az EU-csúcsot megelőző brüsszeli ülésen a résztvevők meghallgatják Orbán Viktor miniszterelnököt a szavazás előtt.

Manfred Weber szerint a kizárást három feltétel teljesülése esetén lehet elkerülni: amennyiben a magyar kormány azonnal és véglegesen leállítja a Brüsszel elleni kampányát, Orbán Viktor bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól és biztosítják a Közép-európai Egyetem (CEU) amerikai diplomát adó képzéseinek megmaradását Budapesten.