Mentális és fizikai egészség együtt tud igazán megvalósulni

A lelki egészség, illetve gyermeknevelés témaköreiben indulnak hamarosan az előadások Makón, illetve Hódmezővásárhelyen. A Rádió 7 mai Közös nevező műsorában az EVP és EFI programsorozatról beszélgettek a meghívott vendégek.

A délelőtti adás vendége volt Gyurisné Pethő Zsuzsanna, az EVP és a Makói Egészségfejlesztési Iroda igazgatója. Továbbá Sipka Tünde egészségpszichológus, aki a Makói Egészségfejlesztési Iroda szakmai vezetője. Valamint a beszélgetésben részt vett Fodor Boglárka mentális egészségfejlesztő pszichológus, aki az EVP Egészségfejlesztési Iroda munkatársa.

Gyurisné Pethő Zsuzsanna a programsorozat előzményeivel kapcsolatban elmondta, hogy évek óta egészségfejlesztő programokat szerveznek a lakosság számára. 2013 tavaszán alakult az Egészségfejlesztési Iroda, az Egészséges Vásárhely Program alapjaira építve. 2013 őszén pedig a Makói Egészségfejlesztési Iroda kezdte meg munkáját. Már a kezdetekben igény volt a mentális egészségprogramok indítására, azonban ez a tevékenység egy nagyon komoly szakmai háttérmunkát igényel. Eredményeképpen a lakosság egészségmagatartásának formálásához előadássorozatot szerveztek Vásárhelyen és Makón is. A témák egyik része a lakosság egészségmagatartásának formálása, mely az Egészség Akadémiája nevet kapta, másik blokk pedig a szülői készségek fejlesztése. Minden hétfőn Makón, minden kedden pedig Hódmezővásárhelyen vehetnek részt a beszélgetésen az érdeklődők, 12 héten keresztül. A makói program március 18-án kezdődik, a vásárhelyi március 11-én, kedden. 17 órakor elkezdődik a gyülekező: Makón a Hagymaház kávézójában, Hódmezővásárhelyen a Fekete Sas kávézójában. Egészséges italokkal várnak mindenkit, a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a honlapjukon, facebook oldalukon, valamint személyesen is lehet. 18 órától veszi kezdetét a hivatalos program, melyet interaktív beszélgetés tesz még érdekesebbé, a szakma kiváló képviselővel.

Sipka Tünde egészségpszichológus kifejtette, hogy munkatársakkal együtt alakították ki a programot, egyes előadásokat ők maguk tartanak, neves szakemberek társaságában. A főbb témakörök: Lelkiegészség Akadémiája, valamint a gyermeknevelés és a szülői készségek fejlesztése, melyek párhuzamosan valósulnak meg a két városban. Iskolákban rendszeresen tartanak előadásokat, melyekkel hatékonyan érik el a célcsoportokat. Kiemelte, hogy céljuk mentális egészség minél szélesebb körben való megismertetése.

Fodor Boglárka pszichológus úgy fogalmazott, hogy egyre inkább fontos az embereknek a lelki egészsége, és többet szeretnének tenni ennek érdekében, valamint eseményről eseményre növekszik a jelentkezők száma is. Ezért a kávéházi beszélgetések kiváló alkalmat nyújtanak arra, hogy fejlesszék tudásukat szakemberek segítségével, és kiegyensúlyozottabb életet élhessenek.

Sajnos a mai modern társadalomra jellemző az elmagányosodás, a lelki problémák felszínre kerülése. A beszélgetések során az résztvevők megoszthatják tapasztalataikat, bánatukat, fájdalmukat és a szakemberek minden segítséget megadnak számukra, hogy a lelki problémákra megoldást és könnyítést nyújtsanak. A testkép valamint a testképzavarról is szó esett a mai műsorban. A vendégek kiemelték, hogy a média által reklámozott külső jegyek birtoklása gyakorlatilag elérhetetlen. Nemcsak a gyerekek, hanem a fiatalok, felnőttek is küzdenek a megfelelési kényszerrel. Ha már a korai életszakaszban mindent felülír a tökéletesség hajszolása, akkor felnőtt korban is rányomja a bélyegét az egyén mindennapjaira. Nagyon oda kell figyelniük a szülőknek, hogy a gyermekik ne sodródjanak a tökéletesség elérésének állandó hajszolására, ugyanis később komoly lelki és testi problémákat generálhatnak.

A függőségek témáját szintén beépítették a programsorozatba, ugyanis nem csupán az egyénre, hanem a családra és környezetére is romboló hatással lehet egy-egy függőség. Kitérnek majd a fiatalokat érintő függőségi formákra: számítógép, közösségi média. A szakemberek kiemelték, hogy akkor indul a baj, ha a tényező már meghatározza, beosztja egy kamasz idejét, akkor már segítség szükséges azok leküzdéséhez. Úgy vélik, hogy a nyílt kommunikáció a legfontosabb, ne legyenek tabuk, valamint a példamutatás rendkívül nagy mértékben meghatározza a magatartását a gyereknek. Pozitív mintát kell mutatniuk a fiatal családtagok számára, többet kell velük foglalkozni, társasjátékozni, beszélgetni.

A műsorban a gyászról is beszélgettek, illetve miként lehet kezelni a kialakult helyzetet. Nem csupán egy hozzátartozó elvesztése indíthatja el a gyászidőszakot. Egy munkahely megszűnése, költözés, társaskapcsolatokban bekövetkezett változás is veszélyfaktor lehet. Gyereknél iskolaváltás, barát elvesztése, új közösségbe kerülés, vagy a házikedvenc elhalálozása szintén kiválthatja a gyászidőszakot.

A programsorozaton több mentális egészséget fejlesztő, segítő témákról beszélgethetnek az érdeklődők.

Március 12-én veszi kezdetét a rendezvénysorozat Vásárhelyen a Fekete Sas Kávéházban.

Március 18-án Makón a Hagymaházban indul útjára a program.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz között. 17 órától lehet gyülekezni az adott helyszínen és 18 órától kezdődik az előadás. Jelentkezni a makói és vásárhelyi Egészségfejlesztési Irodákban lehetséges, valamint a közösségi oldalon.