Hetek óta kész, mégsem használhatják az autósok a keleti elkerülőt 3

A hódmezővásárhelyi keleti elkerülő utat még nem lehet használni. A városháza január 18-án nyújtotta be a forgalomba helyezési kérelmet, pedig ezt január 2-án is megtehette volna. A Délmagyar a kormányhivataltól kapott információi szerint március 30-án nyitják meg a 3,2 kilométeres szakaszt.

Megunták a vásárhelyiek, hogy nem lehet használni a keleti elkerülőt. Valaki jó néhány nappal ezelőtt helyet csinált az úttorlaszok között, és tegnap is találkoztunk ott több járművel. Hogy lovas kocsi is járt arra, azt egyéb nyomokból találtuk ki… – írja mai cikkében a Délmagyarország.

Ez a hódmezővásárhelyi keleti elkerülő, amely a Kutasi utat és az Erzsébeti utat köti össze, ezzel bezárul a körgyűrű, a város elkerülhető. A 3,2 kilométeres út 1,8 milliárd forintba került. Még az előző városvezetés nyerte rá a pályázati forrást, az első kapavágás is akkor történt. Az út már több hete kész, minden tábla a helyén, felfestették az összes útburkolati jelet. Munkatársunk még januárban végigment rajta, akkor a havat takarították a kotrók. Másnap szakaszonként több raklapnyi szegélykővel torlaszolták el az utat. Azóta többen szót emeltek amiatt, hogy még mindig nem lehet használni. Benkő Zsolt fideszes képviselő sajtótájékoztatóján elhangzott, ha a polgármester nem a politikai karrierjét építené, akkor lett volna ideje azon dolgozni, hogy minél hamarabb megindulhasson a forgalom. Hegedűs Zoltán, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője is ezt hangsúlyozta abban az iróniának szánt videójában, amelyben az látható, hogy többen piknikeznek, fociznak az elkészült, de forgalommentes úton.

A február 28-i szikáncsi lakossági fórumon is szóba került a keleti elkerülő. Márki-Zay Péter polgármester azt mondta, azért nincs még átadva az út, mert az állami hatóságok nem engedik. Egy helybeli felvetette, a helyi rádióban arról beszéltek, a városháza „felejtkezett el” róla. – Senki nem felejtette el! Ha valaki elfelejtette volna a városfejlesztéstől, lehet, hogy már nem dolgozna ott – szögezte le a polgármester, majd a városfejlesztési iroda munkatársa beszélt a forgalomba helyezési eljárásról. Mint mondta, a műszaki átadás december 31-én zárult, a közlekedési hatósághoz januárban nyújtották be a forgalomba helyezési kérelmet. Az alaphatározatot a megelőző héten (a február 18-cal kezdődő héten – a szerk.) kapták meg. A jogerőre emelkedést várják, ami tudomása szerint március 14-e. Azt is mondta, az időpontról a hatóság még nem adott pontos választ.

A megyei napilap a fórum után levélben kérdezte a megyei kormányhivataltól, hogy az önkormányzat időben nyújtotta-e be a forgalomba helyezési kérelmet. A kormányhivataltól megtudtuk, a keleti elkerülő út végleges forgalomba helyezési kérelmét Hódmezővásárhely január 18-án nyújtotta be. A jogszabály 55 nap ügyintézési határidőt szab a 9 szakhatóságnak. A helyszíni szemlét január 31-én tartották, a forgalomba helyezési engedélyt február 25-én adták ki. Amennyiben nem lesz jogorvoslati kérelem, úgy az elkerülő utat március 30-án lehet megnyitni.

A kérdésre, hogy be lehetett volna-e adni a forgalomba helyezési kérelmet a műszaki átadást követő első munkanapon, azt a választ kaptuk, hogy ha e kérelmet január 2-án nyújtják be, az engedélyt vélhetőleg február első felében – a szakhatósági állásfoglalások beérkezésének függvényében – adták volna ki.

A Délmagyar a vásárhelyi polgármesteri hivataltól megkérdezte, hogy miért január 18-án, és miért nem két héttel korábban, január 2-án adták be a kormányhivatalhoz a kérelmet. Erre még nem érkezett válasz.

Forrás: delmagyar.hu