Márki-Zay Péter

Így jár az, aki a másfél órás Facebook-ömlengéseken szocializálódva nem szokja meg, hogy valódi kérdésekkel szedik ízekre a logikai bukfenceit.

Csúnyán beégette Márki-Zay Pétert az ATV hétfői Egyenes beszédében a műsorvezető, Rónai Egon. A néha-néha ideiglenesen Vásárhelyen állomásozó vásárhelyi polgármester a balliberális beállítottságú televízióban folytatta pártalapítási lázas fővárosi médiahakniját, de élő adásban szaladt bele egy fájó kommunikációs fülesbe.

Márki-Zay – ahogy arra nemrég nagyinterjúnkban Boros Bánk Levente politológus, a Médianéző igazgatója rámutatott – a szokásos taktikájával készült a fellépésre: minél nagyobbat akart mondani, hogy reflektorfénybe kerüljön. Ami nyilvánvalóan nem volt kis kihívás egy olyan műsorban, ahol Gyurcsány Ferencet, az őszödi böszmét követte a stúdióban… Balszerencséjére azonban Rónai Egon nem „one man show-ként” értelmezte a Mindenki Magyarország Mozgalom elnökének produkcióját, így ismét kiderült: az önjelölt király bizony meztelen.

A bőszen és hevesen putyinozó, kunbélázó, pártállamozó Márki-Zay ezúttal kék füzetének gyűrött lapjain felejtette a forradalmi víziót, viszont hatalmas lendülettel próbálta meg eladni, hogy Orbán Viktor kormányzása párhuzamokat mutat Rákosi, sőt, Hitler rendszerével. Ami tökéletesen megy neki, amikor a monitorok másik oldalán ülő „fanok” szájtátva hallgatják „tanítását”.

Ezúttal azonban pórul járt, mert a túltolt eszmefuttatás a kormánypártisággal nem vádolható riporter gyomrát is megülte. Rónai tanítani valóan szúrta ki és leplezte le a Vásárhelyt ugródeszkának használó, az országos politikai színpadra csörtető túlmozgásos „ellenzékvezér” teljesen nyilvánvaló önellentmondásait.

Gyorsan rákérdezett: vajon komolyan gondolja-e, hogy Orbán Viktort azonosítja Rákosi és Hitler diktatúrájával? Ezzel már sikerült megzavarnia az effajta „közbevetésekre” immúnis Márki-Zayt, míg később felhívta a figyelmét elméletének zavaros és védhetetlen sarokpontjaira. A tekintetben, hogy mégis milyen brutális diktatúra az, ahol a vendég állítása szerint is ma „mindenkinek van választása” az itthoni munkaerőhiány és a nyitott határok miatt. Az alábbi párbeszéd izzasztotta az újabban divatdiktátornak állt piperkőc pártalapítót:

– Előbb azt mondta, hogy olyan ez a korszak vagy ez a rendszer, mint Hitleré vagy Rákosié…
– Nem így fogalmaztam, de igen….
– Hát, gyakorlatilag ezt mondta. De most mondta el, hogy mégsem olyan, mert hiszen mindenki előtt ott a választási lehetőség, Rákosi idején nem volt ott igazán a választási lehetőség, lezárt határok között sínylődtek az emberek, akik nem álltak be a sorba. Akkor viszont van értelme rákosizni? Maradjunk csak ennél a példánál.
– Éppen ezért pontosítok, tehát szó sincs arról hogy ez a rendszer olyan lenne…

Sakk és matt, két lépésben.

Így jár az hordószónok, aki a másfél órás Facebook-ömlengéseken szocializálódva nem szokja meg, hogy valódi kérdésekkel szedik ízekre a logikai bukfenceit…

Fotó: atv.hu