Az internet veszélyeire figyelmeztettek a Varga Tamásban 2

A Hódmezővásárhelyi Varga Tamás Általános Iskolában Mándoki Anna rendőrfőhadnagy tartott egy beszélgetéssel egybekötött előadást a szülők számára -írja a Vásárhely 24.

Rácz-Balog Renáta intézményvezető-helyettes elmondta, iskolájukban tavaly indult el a Szülő-suli programok a gyerekekért pályázat, melynek mostani témája az Egészségtudatosság, betegségek megelőzése. Mint megtudtuk, ez a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ pályázata, amiben a Hódmezővásárhelyi Varga Tamás Általános Iskolán kívül még öt másik intézmény is részt vesz.

A modern technológiával járó veszélyek nagyon is kapcsolódnak ehhez a témához, hiszen az internet világában komoly lelki sebeket tudunk okozni és elszenvedni. Ez a probléma pedig a gyerekeket különösen érinti. Mándoki Anna már többször is járt az iskolában, hogy a fiatalokkal beszélgessen a témáról, ezúttal pedig a szülőket látta el fontos tudnivalókkal az Internetes bűnözés a lakóhelyünkön?című beszélgetéssel egybekötött előadásán.

Az internet veszélyeire figyelmeztettek a Varga Tamásban 1

Mándoki Anna rendőrfőhadnagy, iskolai bűnmegelőzési tanácsadó kifejtette, az elmúlt két év során azt tapasztalták, hogy az internettel komoly problémák vannak, egyre fiatalabb gyerekek vannak fenn a közösségi oldalakon. Míg négy évvel ezelőtt a drogprevenció volt a fontos, ez mostanra átértékelődött, és bizony fel kell hívniuk a figyelmet az internet veszélyeire.

„Most azt látjuk, hogy a leginkább veszélyeztetett korosztály az a 7-8. osztályos gyerekek, de már a 3. osztályos kisgyerekek is fenn vannak a közösségi oldalakon. Nyilván mindezt úgy teszik a harmadikosok, hogy hazudnak az életkorukat illetően, ugyanakkor ők feltétel nélkül elhisznek mindent, amit az interneten látnak” – emelte ki a szakember, aki szerint a szülők sokszor nem látják ezeket a problémákat, ezért is akarja a figyelmüket ráirányítani.

Az internet veszélyeire figyelmeztettek a Varga Tamásban

Rámutatott, gyakori hiba, hogy személyes adatokat tesznek ki a fiatalok úgy, hogy teljesen nyilvános a profiljuk, de egyre többször fordul elő, hogy fényképezik egymást, amit aztán fel is töltenek a másik beleegyezése nélkül. Ebből akár egy zaklatási ügy is lehet: nem egyszer fordult elő, hogy az előnytelen képekre durvábbnál durvább kommentek érkeztek.

Mándoki Anna aláhúzta, amit az internetre egyszer feltöltünk, azt utána nem lehet nyomtalanul eltüntetni, ezért is veszélyes ez a világ. Sajnos a fiatalok sokszor nem érzik a határt a bűncselekmény és az iskolai csíny között.

De mit tehet a szülő? A rendőrfőhadnagy szerint figyelni kell a gyermek oldalát, és igenis meg kell nézni a telefonját, hiszen a fiatalok gyakran tagjai olyan messenger csoportoknak, amiben a tanárok nincsenek benne.

„Vásárhelyen kiemelkedően jó a pedagógusok hozzáállása ehhez a témához. Ha már oda került a sor, hogy valakit zaklatnak, ők ezt észlelik, és azonnal reagálnak” – mondta el, hozzátéve, természetesen városunk sem kivétel, előfordulnak problémás esetek. Név és iskola megnevezése nélkül, a mai alkalmon ezek közül mesélt el párat a szülőknek.

Az iskolában a következő program jövő hét hétfőn lesz, amikor Hegedűs Ildikó, a Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat vezetője Kiskamasz nagy gond? címmel tart előadást a szülők számára. Itt elsősorban a negyedik évfolyamos gyermekek szüleit várják, de nyitott a program, így bárki részt vehet rajta. A későbbiekben pedig, szintén a Szülő-suli programok a gyerekekért sorozat keretében, további előadások lesznek.

Forrás és képek: vasarhely24.com