Közös kutatásokat is indít a Tornyai-múzeum a szegedi egyetem Bölcsésztudományi Karával

Együttműködési megállapodást kötött ma a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum és a Szegedi Tudományegyetem Bölcsésztudományi Kara.

– Az együttműködés megkötése egy, a már évek óta jól működő, szoros kapcsolat megerősítését szolgálja – hangsúlyozta Miklós Péter, a vásárhelyi intézmény igazgatója.

Kiemelte azt is, hogy a több szálon futó együttműködés ezen megállapodást követően már nem csak csupán az informális, hanem a gyakorlati tevékenységek létrejöttére is kiterjeszthetővé válik.

Közös kutatásokat is indít a Tornyai-múzeum a szegedi egyetem Bölcsésztudományi Karával 1

A közös kutatások, események, publikációk és a múzeum ismertetése a hallgatókkal rendkívül fontos momentumai az együttműködésnek.

A SZTE Bölcsésztudományi Karának dékánja, Gyenge Zoltán szintén örömét fejezte ki, hogy Szeged és Hódmezővásárhely között a szellemi és kulturális kapcsolat egyre inkább virágozni látszik.

– Célunk, hogy megszólítsuk és itt tartsuk a térségben élő értelmiséget. Ugyanis ez a környék a magyar kultúra egy nagyon fontos szegmense, amelyet kiválóan illusztrálnak a Tornyai János Múzeumban elhelyezett alkotások, illetve remek bizonyítéka mindennek az a névsor is, ami az egykori szegedi Bölcsésztudományi Kar hallgatóinak listáját képezi. Ahonnan a magyar művészvilág legnagyobbjai, köztük Radnóti és Janikovszky kerültek ki. Komoly feladat tehát a kultúra népszerűsítése, amelyre kiváló partner a vásárhelyi múzeum, minden adottságával együtt – fejtette ki gondolatait a kar dékánja.

Közös kutatásokat is indít a Tornyai-múzeum a szegedi egyetem Bölcsésztudományi Karával 2

Fotó: Gémes Sándor