A hét embere: lassan a világ minden táján akad egy kis darab a Vásárhelyi Csokoládéból

Ezúton a hét embereként a Vásárhelyi Csokoládé műhely tulajdonosait, a Fonay házaspárt mutatjuk be, akik immár négy éve foglalkoznak kézműves csokoládé különlegességek készítésével.

Fonay Tiborné Edit és férje Fonay Tibor a már több, mint huszonöt éve működő vállalkozásuk melléktevékenységeként egy véletlennek köszönhetően a kézzel készített csokoládé különlegességek gyártását választották.

– Hogy minek köszönhetően kezdtünk a kézműves csokoládék és bonbonok gyártásába? Tulajdonképpen mindez a véletlen műve. Ugyanis négy évvel ezelőtt, karácsonykor a fiam megajándékozott egy szilikon formával, amelyet csokoládé és bonbon gyártásra találtak ki. Nem titok, hogy ezt csak hónapokkal később próbáltam ki, viszont akkor az elkészítési folyamat egy olyan élményt nyújtott, hogy ezt követően szinte azonnal kutatni kezdtünk a férjemmel a kézműves csokoládé készítés rejtelmei után. Mivel rendkívül izgalmasnak találtuk azt az információ halmazt, amelyet az interneten találtunk ezzel kapcsolatban, kísérletezni kezdtünk. Majd lassan de biztosan magába szippantott bennünket ez a világ. Először Budapesten végeztem el három egymást követő tanfolyamot, majd Szegeden szereztem cukrász végzettséget egy OKJ-s képzésen. Ezt követően pedig ténylegesen belevágtunk a csokoládék gyártásába

– kezdte gondolatait Fonay Tiborné Edit.

A hét embere: lassan a világ minden táján akad egy kis darab a Vásárhelyi Csokoládéból 1

Edit egyébként több, mint három évtizede az egészségügyben dolgozik, viszont a sütés-főzés mindig is közel állt hozzá, így aztán elmondása szerint nem volt nehéz megtalálni az örömet és a kihívást ebben sem.

– Vannak alapreceptek, amelyekkel dolgozunk, persze nagy segítség az internet is és természetesen a magunk kreativitása is nagymértékben szerepet játszik abban, hogy milyen ízek és formák kerülnek végül becsomagolásra

– mesélte Edit.

Akinek a férje ugyanolyan lendülettel és szeretettel vetette bele magát az édességek elkészítésének világába, mint ő maga. Ezen felül pedig a műhelyben felmerülő ügyek egyengetésével is ő foglalkozik.

– Azt látjuk és tapasztaljuk, hogy bizony van kereslet a finom, minőségi, kézzel készített csokoládék iránt, ennek okáért egyáltalán nem bánjuk azt, hogy volt bátorságunk ilyen idős korunkban belevágni mindebbe. És bár anyagilag igen csak megterhelő a műhelyünk helyes, szabályoknak megfelelő módon való fenntartása, mégis úgy gondoljuk, megéri. Tudni illik, mi teljesen a nulláról indultunk. Bizonytalan anyagi körülmények és eszközhiány jellemzett bennünket. Mára már viszont azt mondhatjuk, hogy a befektetett energia, idő és pénz megtérülni látszik. Mégis a legnagyobb visszaigazolást a vevőinktől kapjuk, akik mérhetetlen nagy szavakkal és szeretettel ismerik el alkotásainkat

– mesélte Fonay Tibor.

A hét embere: lassan a világ minden táján akad egy kis darab a Vásárhelyi Csokoládéból 2

A finomságok nem csak Hódmezővásárhely egyes üzleteiben, hanem már Szegeden is megtalálhatóak.

-Rengeteg idő, míg az ember tökélyre fejleszti egy-egy bonbon vagy táblás csoki elkészítését. Ugyanis a csokoládéval való munka kényes egy dolog. Rengeteg odafigyelést és pontos műveletsort igényel. Fontos, hogy a végén fényes és roppanós legyen. Illetve hozzátenném még azt is, hogy az alapanyagok, amelyeket felhasználunk kiváló minőségűek és természetesek. Az étcsokoládé mellett használunk tejcsokoládét és fehércsokoládét, valamint közkedvelt a számunkra a liofilizált gyümölcsökkel való munka is. De igazodván a világhoz és a szokásokhoz, már készítünk cukormentes csokoládét is. Egyelőre ez nálunk kevésbé keresett – ismertette Tibor.

A Vásárhelyi Csokoládé kézműves vállalkozásban előállított termékek nem tartalmaznak tartósítószert, szívvel-lélekkel készülnek, ízvilágukban pedig a teljességre és az ámulatra törekszenek.

A hét embere: lassan a világ minden táján akad egy kis darab a Vásárhelyi Csokoládéból 3

– Lokálpatriótákként fontosnak tartottuk, hogy a termékeink elsősorban magyar nevet viseljenek, másodsorban pedig a városhoz való kötődést idézzék fel az emberekben. Az, hogy a vásárhelyi hímzéssel dekoráljuk a csomagolást, ami egyébként az egyes termékfajták dobozára egyénileg szabott, egy olyan plusz, amitől igazán vásárhelyivé válik az általunk gyártott Vásárhelyi Csokoládé

– osztotta meg velünk Fonay Tibor.

– Ami éltet és motivál bennünket az a fajta temérdek, kedves és szeretetteli dicséret, amelyet a fogyasztóinktól kapunk. De igen nagy örömünkre szolgál az is, hogy lassan a világ minden táján megtalálható egy darab a Vásárhelyi Csokoládéból, ugyanis egyre többen ajándékként vásárolják meg a termékeinket. Ennek okáért egy célunk van, minél magasabbra fejlődni az édességek világában. És mivel lassan de biztosan nyugdíjas éveinkbe lépünk, eldöntöttük, hogy a hátralevő éveinkben teljeskörűen csak és kizárólag ezzel szeretnénk majd foglalkozni. Fesztiválokra, különböző rendezvényekre szeretnénk járni, és bővíteni fogjuk a viszonteladói kört. Új ízeket és formákat alkotni, emellett gépesíteni, tanulni és élvezni mindezt, hiszen számunkra ez nem más, mint az örömforrás egy csatornája

– zárta a beszélgetést Fonayné.

Nos, Kedves Olvasóink, bátran ajánlom, hogy keressék fel a Fonay házaspárt, és próbálják ki az általuk gyártott, elképesztően ízletes édességeket!

A hét embere: lassan a világ minden táján akad egy kis darab a Vásárhelyi Csokoládéból 4

A hét embere: lassan a világ minden táján akad egy kis darab a Vásárhelyi Csokoládéból 5

A hét embere: lassan a világ minden táján akad egy kis darab a Vásárhelyi Csokoládéból 6

A hét embere: lassan a világ minden táján akad egy kis darab a Vásárhelyi Csokoládéból 7

Fotó: Gémes Sándor