Idén is igényelhető a humán papilloma vírus elleni védőoltás

Számos veszélyt rejthet magában az oltásellenesség. A migrációs válsággal a jelenség még kritikusabb lehet. A szakember szerint megfelelő tájékoztatásra és kötelező szűrőprogramra van szükség. Az Egyesült Államokban már megkongatták a vészharangot – írja a Híradó.hu.

Az elmúlt napok, hetek egyik legfelkavaróbb híre, hogy a kanadai Vancouverben azért terjedhetett el a kanyaró, mert – miután a hatóságok visszakövették a járványt – rábukkantak egy apára, aki 12 évvel ezelőtt az akkori feleségével úgy döntött, a gyermekeiknek nem adatja be a védőoltást.

Most azzal indokolta az akkori döntést, hogy a kanyaró, rubeóla és a mumpsz elleni (MMR-) védőoltással kapcsolatos riogatásnak hittek, ami szerint az oltás autizmust okoz. Azóta bebizonyosodott, hogy a nagy presztízsű angol lapban megjelent írás rémhír volt, igaz, rengetegen hittek neki, és hisznek a mai napig is.

A család a betegség megjelenése előtt Vietnamban üdült, a gyerekek kaptak ugyan oltásokat, de a kanyaró elleni védőoltás nem volt közöttük. Az egyik gyerek a repülőn hazafelé lett rosszul, majd a két másikon is jelentkeztek a tünetek. A kanadai járványügyi hatóság megerősítette, hogy jelenleg két iskolában tört ki a kanyarójárvány, a megbetegedés a diákokat, a tanárokat illetve a szülőket is érinti. Sokan tartanak attól, hogy az oltásellenesség az egész világon járványügyi vészhelyzetet idézhet elő.

Veszélyesek a tévhitek

Az oltásellenséget elsősorban az interneten olvasható tévhitek okozzák, ezeket helyretéve kellene meggyőzni a szülőket a védőoltások fontosságáról – mondta el korábban az M1 műsorában Szlávik János infektológus főorvos. Magyarország nagyon jó helyzetben van, hiszen itthon léteznek kötelező védőoltások, és magas az átoltottság, egyes betegségek ellen 98 százalék, ami kiemelkedően jónak számít. Ilyen átoltottság mellett a lakosság biztos lehet abban, hogy nem lesz járvány.

A főorvos hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy ezekről a tévhitekről eleget beszéljenek a szülőknek, hogy senkiben ne maradjon kétség a felől, szükség van a védőoltásokra. Sok országban azonban nem kötelezőek a védőoltások, így például a kanyarót könnyű egy szomszédos országból behurcolni, vagy olyan országból, amelyet repülővel könnyű elérni.

Forrás: hirado.hu