A Tram train és az építményadó csökkentése is fellendítheti a gazdaságot a jövőben

Szakmai előadásokkal egybekötött beszámoló ülést tartott csütörtök délután a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK) Hódmezővásárhely Városi Szervezete.

A szakmai előadásokon a tavalyi év tapasztalatai mellett szó esett az idén tervezett munkaügyi, munkavédelmi ellenőrzésekről, és adatvédelmi kérdésekről is, valamint átadták a városi szervezet térségéért oklevelez is.

Hajdú József, a CSMKIK Hódmezővásárhelyi Városi Szervezetének elnöke közölte, a beszámoló ülést mindent évben megszervezi a kamara, aminek keretében többek között az előző évi munkájukat értékelik. Az eseményen azok is részt vehettek, akik nem tagjai a kamarának, hiszen a rendezvény ingyenes.

Hajdú József az előadásában a városi szervezet működéséről, és arról is szót ejtett, hogy a kamara hogyan látja a városban lévő lehetőségeket. „Jelenleg úgy látom, hogy van némi megtorpanás a beruházásokkal, fejlesztésekkel kapcsolatban” – jelentette ki, hozzátéve, folyamatban lévő projektek vannak, de ezekről nem igazán lehet konkrétumokat hallani.

A Modern Városok Programot is felhozta a szakember, kiemelve, ezek a gigaprojekteknek is nevezhető beruházások – mint a két gimnáziumunk felújítása – sok helyi vállalkozót is érinthetnének, újabb munkaerőt tudnának felvenni.

A tram-trainnel kapcsolatban kiemelte, nagyon örülnek a beruházásnak. Bár konkrét adataik még nincsenek a villamosvasút gazdasági hatásairól, úgy gondolja, hogy ez a fejlesztés fel is lendítheti a város gazdaságát. Elég csak az ingatlanpiacra gondolni: a szegedi ingatlanárak mellett, a vásárhelyi ingatlanokat valószínűleg többen fogják választani, cégek is áttelepülhetnek városunkba.

Az infrastrukturális fejlesztés mellett az ipari park is bővült, ami további lehetőségeket nyújt majd. Az építményadó 30%-os csökkentésével kapcsolatban Hajdú József hangsúlyozta, a kamara nagyon örült a döntésnek, és támogatja is, hiszen már a korábbi években is szorgalmazták. „Ez a költség, amit meg tudnak spórolni, illetve a cégeknél marad, ezt akár bérfejlesztésre, akár a cég innovációs fejlesztésére, marketingre tudják fordítani. Ezáltal, remélhetőleg a versenypiaci helyzetben előnyt tudnak szerezni, vagy legalábbis jó pozíciót” – fejtette ki álláspontját.

A szakembertől azt is megtudtuk, hogy érdemes kamarai tagnak lenni, hiszen mindig naprakész információkat szolgáltatnak, évről-évre egyre több rendezvényt szerveznek, ahol az érdeklődők hangot adhatnak kérdéseiknek, problémáiknak. Ugyanakkor üzleti kapcsolatok kiépítésére is alkalmas a tagság.

Emellett nem szabad megfeledkezni a kamarai alapról sem, ami egy visszatérítendő támogatás. Ennek keretében akár 10 millió forintot is megpályázhatnak a vállalkozók.

A mai napon először Nemesi Pál, a CSMKIK elnöke tartott tájékoztatót a 2018. évi megyei szintű, kamarai munkáról, ezután Hajdú József egy térségi beszámolót prezentált, illetve a város jelenlegi gazdasági helyzetére is rámutatott. Vendégelőadók is érkeztek: Majláth Mihály és Bánfi László a márciusban változó munkavédelmi előírásokról tájékoztatta a jelenlévőket, végül Horváth Péter ügyvéd beszélt az adatvédelemről.

Átadták a Hódmezővásárhelyi Városi Szervezet elismerő oklevelét is, amit Hollós Kamilló vehetett át. Hollós Kamilló kamarai tag, aki áldozatos munkájával komoly segítséget nyújt mindenkinek.

Forrás: vasarhely24.com