Szijjártó: nem bátorítani, hanem megállítani kell a migrációs folyamatokat

A tengeri határ megvédése több kihívást jelent, mint a szárazföldié, de lehetséges. A tengeri határ megvédésének alapja, hogy az EU-nak be kell fejeznie a meghívásként értelmezhető bevándorláspolitikát, amely újabb és újabb tömegeket inspirál, hogy az életveszélyt is vállalva induljanak meg Európa felé – mondta Szijjártó Péter, miután máltai kollégájával tárgyalt -írja az origo.hu.

Magyarország és Málta érti a migrációs válság súlyosságát és azt, hogy választ kell adni erre a kihívásra – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető Carmelo Abela máltai külügyminiszterrel tárgyalt, majd kiemelte: a két ország egyetért abban, hogynemzeti hatáskörben kell tartani a migránsoknak nyújtott szolgáltatások kérdését.Egyetértenek abban is, hogy a határsértés nem adminisztratív kérdés, hanem bűncselekmény; a migráció nem alapvető emberi jog; az illegális bevándorlást Európa határaitól a lehető legtávolabb kell megállítani, és a segítséget kell odavinni, ahol a baj van – tette hozzá.

Támogatjuk Málta pályázatát

Megjegyezte: az ENSZ globális migrációs csomagjáról ugyan eltérően szavazott a két ország, Málta olyan nemzeti nyilatkozatot tett a csomag mellé, amely sok közös pontot tartalmaz a magyar állásponttal. Szijjártó Péter szerint a tengeri határ megvédése több kihívást jelent, mint a szárazföldié, de lehetséges. A tengeri határ megvédésének alapja, hogy az EU-nak be kell fejeznie a meghívásként értelmezhető bevándorláspolitikát, amely újabb és újabb tömegeket inspirál, hogy az életveszélyt is vállalva induljanak meg Európa felé – mutatott rá.

Kitért arra: a magyar és a máltai kormány a nemzeti szuverenitást fontos kérdésnek tekinti, és ha vannak is vitáik, azokat a kölcsönös tisztelet alapján rendezik, ami jó alap az együttműködéshez. Közölte: a két ország támogatja egymást az ENSZ-en belüli törekvéseikben, így Magyarország támogatja Málta pályázatát a Biztonsági Tanács (BT) nem állandó tagságára.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogymár háromezer magyar él Máltán, és tavaly 28 ezer magyar turista utazott oda.Ez a szám idén várhatóan tovább nő, mert április 1-jétől már Debrecenből is lesz közvetlen légi járat Máltára – tette hozzá. Közölte: mindebből feladatok is adódnak, hiszen egyre nő a konzuli esetek száma, ezért konzulátust nyitnak Vallettában. Megjegyezte: a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly 88 százalékkal nőtt, így értéke elérte az ötvenmillió eurót.

Carmelo Abela elmondta: a migráció globális kihívás, ezért az országoknak együtt kell megoldást találniuk erre a helyzetre. Kiemelte: Magyarország és Málta nemcsak partnerek az EU-ban, hanem kiváló kétoldalú kapcsolatokat is ápolnak. Van, amiben egyetértenek, és van, amiben nem, de mindig megértéssel viszonyulnak egymáshoz – fogalmazott.

Forrás: origo.hu

Fotó: MTI