HFC-utánpótlás

Önhibáján kívül végveszélybe került: a finanszírozhatatlanság határára sodródott a vásárhelyi futball utánpótlás-nevelése. Nógrádi Tibor, az MLSZ Csongrád megyei igazgatója összefogást sürget, külső segítségért lobbizik, egyúttal a szülők és a HFC szakembereinek kitartását kéri.

Ahogy arról beszámoltunk, súlyos veszély fenyegeti a Hódmezővásárhelyi Futball Clubot, a vásárhelyi labdarúgás utánpótlás-nevelését, miután a helyi közéletben a látványsportágak társasági adótámogatása körül tavaly kirobbant villongások oda vezettek, hogy az egyesületnek nem sikerült feltöltenie a számára megítélt TAO-keretet. A 60 milliós keretből mindössze 20 millió forintot tudott lehívni a HFC, amely összeg január végére elfogyott. Az egyesület munkatársai jelenleg ingyen végzik a munkájukat a sportoló gyermeket érdekében minden hétköznap és minden hétvégén, a vásárhelyi utánpótlás-nevelés – szörnyű ezt kimondani – márciusban akár meg is szűnhet. Ha ez bekövetkezik, több mint 400 gyermek sportolása érhet véget a megyei jogú városban.

Hogyan értékeli a kialakult válsághelyzetet az MLSZ Csongrád Megyei Igazgatósága? Látnak-e még reményt, illetőleg mit lehet tenni, hogy elkerüljük a tragédiát? Nógrádi Tibor megyei igazgatót kérdeztük, aki igyekezett biztató üzenetet küldeni a szülőknek és a HFC valamennyi munkatársának. Mint fogalmazott, az utolsó pillanatig küzdeni fog azért, hogy megmaradjon a magyar és a Csongrád megyei labdarúgás egyik bástyája, a vásárhelyi egyesület.

„Tavaly ősztől kezdve fokozódó aggodalommal figyeljük a hódmezővásárhelyi labdarúgásról, a Hódmezővásárhelyi FC-ről érkező híreket. Rendkívül sajnálatosnak tartom, hogy a TAO körüli helyi pengeváltások kapcsán önhibáján kívül került válságba a vásárhelyi futball, miután azok cégek, melyek korábban társasági adójukkal támogatták, jelezték, hogy a továbbiakban nem tudják vagy nem kívánják segíteni a klubot. Az MLSZ Csongrád Megyei Igazgatósága és Kiss-Rigó László püspök úr vezette társadalmi elnöksége tettre készen követi a fejleményeket, tekintve, hogy megyei labdarúgásunk egyik stratégiai fontosságú szereplője sodródott bajba. Különösen szomorúan hallottuk, hogy ősszel még a vásárhelyi stadion bezárása is reális veszélyként merült fel. Ezt szerencsére átmenetileg sikerült elhárítani, ugyanakkor a működési TAO-keret feltöltetlensége miatt a finanszírozhatatlanság határára sodródott a vásárhelyi foci, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül

– kezdte Nógrádi Tibor.

Az igazgató hangsúlyozta: mind az MLSZ, mind a megyei igazgatóság és elnökség számára egyaránt stratégiai fontosságú az egyesület és Hódmezővásárhely megyei jogú város. Ennek megfelelően fokozott figyelmet fordítottak az itteni beruházásokra az utóbbi évtizedben.

Nógrádi Tibor

„Az elmúlt évek során közel 1 milliárd forintból fejlesztettük a vásárhelyi labdarúgás infrastruktúráját: egyebek mellett felújítottuk a centerpályát és a lelátót, valamint műfüves pályát és műfüves csarnokot építettünk. A fociberuházások értékét növeli, hogy a vásárhelyi centrumot gazdagítja Csongrád megye egyetlen rekortán borítású atlétikai pályája. A korábban lerobbant sporttelepet közös erővel Vásárhely ékkövévé varázsoltuk, melyre joggal büszkék a helyiek. Egyszóval Hódmezővásárhely a nagyságához mérten kiemelt lehetőséget kapott a Magyar Labdarúgó-szövetségtől, és a várossal való összefogás révén sikerült a helyi fiatalok érdekében maximálisan kiaknázni ezt az esélyt. Beláthatatlan károkat okozna, ha veszni hagynánk, amit együtt megteremtettünk

– folytatta a sportvezető.

Nógrádi Tibor rámutatott: a HFC országosan elismert szakmai műhellyé nőtte ki magát példás, minőségi utánpótlás-nevelésével, tehetséggondozásával, képzésével. Olyan értéket teremtett, melyet bűn lenne elengedni, azaz muszáj megmenteni. Ebben minden szereplőnek megvan a maga felelőssége, és csak az összefogás vezethet most már eredményre.

„A város és klubja évről évre rengeteg tehetséges adott és ad a megye és az ország labdarúgásának. Elég, ha csak az egyik legígéretesebb magyar csatártehetséget, Sós Bencét említem, aki Debrecenben mutatkozott be az NB I-ben, majd a MOL Vidi igazolta le. Ugyanakkor legalább ilyen fontos, hogy a HFC keretein belül az elkötelezett szakemberek, vezetők és edzők több mint 400 gyermeklabdarúgónak biztosítanak nap mint nap közösségi élményt, a rendszeres sportolás lehetőségén keresztül egészséges életmódot és nem utolsósorban az a semmihez sem fogható örömöt, amit csak a labdarúgás adhat az embernek. Ha a legrosszabb forgatókönyv érvényesül, az ő edzés- és versenyzési lehetőségük szűnhet meg”

– mutatott rá.

A megoldás érdekében a megyei igazgatóság, a társadalmi elnökség és Nógrádi Tibor igazgató minden lehetőséget igyekszik megragadni, hogy segítsen az önhibáján kívül súlyos helyzetbe került vásárhelyi labdarúgásnak.

„Tájékoztató levélben fordultam az MLSZ vezetéséhez, és Lázár János országgyűlési képviselőnek is levelet küldtem, kérve a közreműködését. Lázár János képviselő úr az elmúlt években rengeteget segített választókerülete labdarúgóéletének menedzselésében, infrastruktúrájának fejlesztésében, bízom benne, most is segítő kezet nyújt. Szeretném azt is elmondani, köszönettel tartozunk a szülőknek, hogy jóban-rosszban kitartottak és kitartanak a vásárhelyi labdarúgás és a HFC mellett. Ezúton küldöm nekik a hitemet, hogy közösen, az egyesület, az igazgatóság és a szülők külső segítséggel együtt úrrá tudunk lenni a nehézségeken”

– zárta gondolatait, hozzáfűzve: a magyar labdarúgás nem engedheti meg magának, hogy elveszítse Hódmezővásárhelyt.

Borítókép: hfc1912.hu