Újszülött

A jogtudományi kutató szerint a Márki-Zayék családi vállalkozásaként működő A Te Szülésed Kft.-nél már L. Endre születésének pillanatában teljesen jogszerűen lehetett volna K-vitamin, és azt be is adhatták volna. Állítja, az egészségügyi személyzet részéről összességében több mulasztás is felmerült, és a cég akkori ügyvezetője – a mai vásárhelyi polgármester – felelősségét is firtatja.

A Márki-Zay Péterrel és feleségével, Márki-Zayné Vincze Felíciával készített magyarázkodós interjú után Várdai Viktória Jádét, az év egyik legmegrázóbb pere másodrendű vádlottjának, L. Ada Rózsának az ügyvédjét is szóra bírta a 24.hu hírportál.

Mint többször megírtuk, az L. házaspárt csecsemőkorú gyermekük megölésével vádolják, akár tíz év fegyház is várhat rájuk. A kisbaba, L. Endre 2013-ban agyvérzésben hunyt el, a vádirat szerint azért, mert nem kapta meg a véralvadást segítő, kötelezően előírt K-vitamint. A vádhatóság azt is közölte: amikor a gyermek rosszul lett, a szülők nem fordultak orvoshoz, később pedig az ellátást akadályozták. A január 4-i tárgyaláson a tanúk felelősségét is firtatta a bíró: az A Te Szülésed Kft. vezetője és munkatársai, valamint a gyermek háziorvosa kapott kemény kérdéseket. Az országos sajtóban azóta felmerült, az otthonszülést levezető Márki-Zayné Vincze Felícia akár tanúból vádlott is lehet ebben az ügyben. Ő elismerte, hogy nem adta be a K-vitamint, de vitatja, hogy ez joga vagy pláne kötelessége lett volna.

A másodrendű vádlott, az édesanya ügyvédje a 24.hu-nak azt fejtegeti: „az egészségügyi személyzet részéről összességében több mulasztás is felmerült” a szomorú ügyben. Várdai Viktória Jáde jogtudományi kutató úgy fogalmaz, ha a büntetőper során felmerül, hogy ezek a mulasztások – akár közvetve – a kisbaba halálát okozták, akkor „az eljárás megindítása és lefolytatása az ügyészség és a bíróság feladata”.

„Az egészségügyi személyzet – dolgozzék intézményben vagy azon kívül – elsődleges feladata az emberi élet védelme. Ez az elv mindent felülír” – így reagál az ügyvéd arra a felvetésre, hogy Márki-Zayné Vincze Felícia, a szülésznő nem adott K-vitamint a kicsinek, ahogy a vele szerződésben levő újszülött gyógyász sem, mivel állították, nem is volt jogosultságuk erre.

Az ügyvéd az interjúban azt fejtegeti: A Te Szülésed Kft.-nél már a születés pillanatában teljesen jogszerűen lehetett volna K-vitamin, és azt be is adhatták volna. Hozzáteszi, bár az ezzel kapcsolatos szakmai protokoll ajánlás, nem jogszabály, de „a betartása a törvény alapján számon kérhető az egészségügyi szolgáltatótól”.

Felsorolja, hogy a kérdéses időpontban négy szakmai protokoll is hatályban volt, mely kötelezően előírta a K-vitamin beadását.

„A […] 2008-as – a sokszor említett ‘K-vitamin profilaxis’ – mellett a 2011-ben megjelent Az egészséges újszülöttek ellátásáról szülőszobán és gyermekágy ideje alatt című protokollban is benne van, hogy a születéskor K-vitamint kell kapni a babának. Emellett egy 2010-es minisztériumi szabályozás, a házi gyermekorvos kompetencialistája kötelezővé teszi a házi gyermekorvosnak – szükség esetén, azaz túlnyomórészt anyatejes táplálás mellett – a K-vitamin előírását. És 2009-ben is kiadtak egy protokollt az egészséges csecsemő táplálásáról, miszerint anyatejes táplálás esetén a gyereknek K-vitamin pótlást kell adni. Négy vonatkozó szakmai protokoll volt hatályban.”

Márki-Zayék azon védekezésére is van válasza, miszerint ezek a kórházi, nem pedig az intézményen kívüli szülésre vonatkoznak.

„Csak a 2011-es szakmai protokoll az, amely kifejezetten megemlíti az intézményben születést. És ugyan miért ne vonatkozna egy ilyen előírás minden szülésre, függetlenül attól, hogy az kórházban vagy intézményen kívül történik? Az sem véletlen, hogy az intézményen kívüli szülést szabályozó kormányrendelet mellékletében a K-vitamin adagolás kifejezetten benne van”

– így Várdai Viktória Jáde.

Azt is kifogásolja a jogtudományi kutató, miközben a felelős személynek kötelezettsége, hogy a születés tényéről 72 órán belül tájékoztassa a védőnőt és a háziorvost igazolható módon,

„jelen ügyben az egészségügyi szolgáltató – akinél a születés történt – nem csupán a kormányrendelet mellékletét töltötte ki, hanem készített egy saját dokumentumot, amin a felelős személy bejelölhette, hogy a szülők értesítik a védőnőt és a háziorvost. Csakhogy a felelős személy a jogszabály által rárótt kötelezettséget nem háríthatja át a szülőre egy saját nyomtatványra tett kis x-szel; főleg úgy, hogy a szülő ebből a nyomtatványból nem is kap.”

Ami A Te Szülésed Kft. által elkövetett, az ügyvéd által vélelmezett mulasztásokat illeti, az ügyvéd kitért az akkori ügyvezető (Márki-Zay Péter) felelősségére is.

„Az ügyvezető a cég törvényes képviselője. Ha a szakmai szabályokat nem is kell feltétlenül ismernie, az elvárható tőle, hogy – különösen az engedélyhez kötött tevékenységek esetében – minden szabályozóról tájékozódjon. Úgy gondolom, hogy egy élet világra segítésében közreműködő cégnél fokozott figyelmet kell fordítani mindenre, szükség esetén több forrásból tájékozódni. Az ügyvezető kötelezettsége a törvényes működés biztosítása, az általa foglalkoztatott személyek munkájának ellenőrzése. És vállalnia kell annak felelősségét is, hogy a munkavállalója által okozott kárért – nyilván adott kivételektől eltekintve, és főszabályként – ő tartozik felelősséggel.”

A 24.hu teljes interjúja ide kattintva olvasható el.

Illusztráció: pixabay.com