Hódmezővásárhelyen járt a Nobel-díjas Erwin Neher

A hódmezővásárhelyi országos laboratóriumi központba, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola Gyulai József  Természettudományos Műhelyébe látogatott ma délelőtt Dr. Erwin Neher német biofizikus.

Erwin Neher 1991-ben Bert Sakmann-nal együtt elnyerte az orvostudományi Nobel-díjat a sejtek ioncsatornáinak működését illető felfedezéseiért és a folt-feszültségzár (patch clamp) méréstechnika kidolgozásáért.

Hódmezővásárhelyen járt a Nobel-díjas Erwin Neher 1

Hegyi Péter, a Szegedi Tudós Akadémia programigazgatója elmondta, nagyon fontos, hogy egyre több fiatal ismerje meg a tudomány szépségét. Ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy a környéken minél több diák részese lehessen egy-egy tudománnyal kapcsolatos élménynek a Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok program átal.

– Mint tudjuk, a motiváció rendkívül fontos, legyen szó a tudomány bármely ágáról. Így aztán a Szegedi Tudós Akadémia úgy gondolja, hogy ha olyan neves előadókat, tudósokat hív meg, akik példaértékkel bírnak a fiatalok számára, az érdeklődés maga a tudomány és a kutatások iránt sokkal erősebbé válik majd bennük. És ezáltal megmutatjuk nekik azt is, hogy semmi sem lehetetlen és bárki számára bármi elérhetővé válthat. Ennek kapcsán aztán a 2012 óta futó programsorozat keretében évente kétszer, tavasszal és ősszel igyekszünk Nobel-díjas tudósokat vendégül látni és testközelbe hozni őket a középiskolásokkal. Míg a tavaszi az első és másodéves középiskolásokat, az őszi rendezvények már inkább a végzősöket érinti – fejtette ki Hegyi Péter.

Hódmezővásárhelyen járt a Nobel-díjas Erwin Neher 2

Tizenkét országból 123 középiskola, avagy már több, mint ezer gimnazista része a programnak és ez a szám folyamatosan csak bővül. A tizenkét területi központban laboratóriumok működnek.

Hódmezővásárhelyen járt a Nobel-díjas Erwin Neher 3

Hódmezővásárhelyen járt a Nobel-díjas Erwin Neher 4

Hódmezővásárhelyen járt a Nobel-díjas Erwin Neher 5

Hódmezővásárhelyen járt a Nobel-díjas Erwin Neher 6

Hódmezővásárhelyen járt a Nobel-díjas Erwin Neher 8

Hódmezővásárhelyen járt a Nobel-díjas Erwin Neher 9

Hódmezővásárhelyen járt a Nobel-díjas Erwin Neher 10

Hódmezővásárhelyen járt a Nobel-díjas Erwin Neher 11

Hódmezővásárhelyen járt a Nobel-díjas Erwin Neher 12

Hódmezővásárhelyen járt a Nobel-díjas Erwin Neher 13

Fotó: Gémes Sándor