Baba

Aki a K-vitamin elleni propagandát terjeszti, az totális szakmaiatlanságáról tesz tanúbizonyságot, az a sötét középkort képviseli a modern orvoslás helyett, és súlyosan veszélyezteti a gyerekek életét is – üzeni a hódmezővásárhelyi polgármester családi bábacégének Novák Hunor.

Közösségi oldalán újabb két bejegyzésben foglalkozik Márki-Zay Péter és felesége otthonszülési vállalkozásával, illetve a bábacég körül kialakult kétes ügyekkel Novák Hunor, az ismert és elismert gyermekorvos. A szakember annak kapcsán szólalt meg, hogy a vásárhelyi polgármester és felesége pénteken a 24.hu-nak adott nagyinterjúban magyarázkodik abban a szomorú történetben, ahol az érintett otthonszülést levezető Márki-Zaynét tanúként hallgatták meg egy büntetőeljárás során: egy csecsemőkorú gyermek azért halt meg, mert nem adták be neki a véralvadáshoz szükséges, kötelezően előírt K-vitamint. A szülésznő-dúla elismerte, nem adta be a K-vitamint a picinek, de vitatja, hogy ez az ő feladata lett volna.

Sőt, a Konakion szükségességével kapcsolatban nem is oly burkolt kritikát fogalmaz meg, legalábbis kérdőjeleket tesz ki. A 24.hu interjújában ez a párbeszéd olvasható az újságíró és Márki-Zayné között:

– De a K-vitamin nem mérgező, és a hatása igazolt tudományosan.
– Most, ebben a pillanatban. De egyébként sósav van benne. A Konakionban. És a szájába rakjuk a gyereknek.

Novák Hunornál itt szakadhatott el a cérna.

„Elképesztő ez a szakmaiatlanság és sötétség, és hozzá nem értés. Milyen színvonalon működhetett az otthonszülés egy ilyen nő kezei alatt? Láthatólag nem a nyugat-európai protokollokat követik, hanem a saját sötét alternatív világukat. Továbbra is arra hivatkoznak, hogy az orvosi irányelv csak ajánlás, betartani nem kötelező. A K-vitamin pedig (az otthonszülésznő szerint) nem is biztos, hogy hatásos, illetve mérgező, mert sósav van benne, és azt a gyermek szájába adjuk… Remélem, hogy holnap már a konyhasó ellen is tiltakozni fog, mert a NaCl – klór – a klórgáz pedig betiltott vegyi fegyver, amivel a háborúban öltek meg embereket!”

– fogalmazott az interjú kapcsán Novák Hunor.

A népszerű gyermekorvos később ezt azzal egészítette ki, hogy „életveszélyes tanokat hirdet az, aki szerint a K-vitamin felesleges, sőt, mérgező”.

Kiemeli, orvosként kötelessége ismételten beszélni erről, mielőtt újabb csecsemő hal meg agyvérzésben K-vitamin-hiány miatt. Véleménye szerint nem szabad politikát csinálni az ügyből – szombati cikkünkben bemutattuk, hogy Márki-Zay Péter az, aki politikát kever bele, sőt, csúsztat a felesége munkájának megszűnése, a bábacég bezárása kapcsán, hiszen az erről szóló személyes-családi hátterű döntés már közel fél éve megszületett(!) –, de „az is nonszensz, hogy emiatt ne szabadjon beszélni erről az újabb ámokfutásról, a K-vitamin-ellenességről”.

Majd az alábbiak szerint folytatja magyarázatát.

„Márki-Zayné Felícia otthonszülésekkel foglalkozó szülésznő a korábbi bírósági meghallgatáson, most pedig a 24.hu-nak adott interjúban is azt sugallta, hogy a K-vitamin adása tudományosan nem igazolt, sőt, sokakat rémisztgetett azzal, hogy a baba szájába cseppentendő Konakionban (K-vitamin-készítmény) sósav van. Így sokan azt hiszik, veszélyes lehet.

Óva intek mindenkit attól, hogy M-Zné Felícia nézeteit elhiggye. Egy dolog igaz: a Konakion segédanyagai között valóban szerepel a sósav is, de olyan minimális mennyiségben, hogy az semmiféle problémát nem okoz. Az anyatejben például ehhez képest sokkal nagyobb mennyiségben van jelen a formaldehid, amit egyébként az anatómiai intézetekben használnak, ebben tárolják, tartósítják az emberi tetemeket. A formaldehid rendkívül toxikus, mégsem mondjuk, hogy az anyatejben lévő mennyiség miatt az anyatej veszélyes. A Konakion biztonságos készítmény. A magyar, angol, kanadai, amerikai gyermekgyógyászati társaságok is kiemelten fontosnak tartják, hogy minden gyermek kapjon születésekor K-vitamint.”

Novák Hunor úgy összegez: küzdeni kell az ellen, hogy „naturista, modernorvoslás-ellenes szakemberek” karjai között sírjanak fel csecsemők.

„Aki a K-vitamin elleni propagandát terjeszti, az totális szakmaiatlanságáról tesz tanúbizonyságot, az a sötét középkort képviseli a modern orvoslás helyett, és súlyosan veszélyezteti a gyerekek életét is” – szögezi le.

A kiváló gyermekorvos nem először fogalmaz meg komoly kritikát az otthonszüléssel, illetve Márki-Zayék bábacégével kapcsolatban. Korábban „Le a glóriát Geréb Ágnes fejéről!” címmel közölt tanulságos írást, majd Márki-Zayné tanúként történt meghallgatása után a K-vitamin be nem adása kapcsán elhunyt csecsemő ügyében fejtette ki álláspontját.

„Jellemző, hogy ezek a gerébágneses, bábás, otthonszülő centrumok nem az evidence-based nézetekről, anya és baba biztonságáról, korszerű ellátásáról szólnak, nem a nyugat-európai protokolloknak való megfelelés a cél, hanem a naturista ősanyák és ősapák kívánságainak teljesítéséről, máshol kötelező dolgok megúszásáról (pl.: K-vitamin, orvosi vizsgálatok, védőoltások, szűrések stb.) szól ez az egész szektaszerű alternatív világ”

– mutatta be januárban, miről szól az úgynevezett „háborítatlan” otthonszülés.

Borítókép: pixabay.com